Hunyor (Helleborus) gondozása, szaporítása – Hunyor fajták képekkel

hunyor
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A hunyor (Helleborus) közepes termetű évelő növény, melyet a boglárkafélék családjába sorolunk. A 25-30 fajból álló nemzetség, a Kaukázus, Közép-Európa és a Balkán-félsziget területén őshonos, három faja hazánkban is megtalálható a természetben. Európa-szerte kedvelt növény, mivel viszonylag hamar, a tavasz elején hozza mutatós, sokszor bókoló virágait, amely a faj függvényében, fehér, bordó, rózsaszín, lila, világossárga és zöld is lehet. Levelei szeldeltek, tenyeresen összetettek, mélyzöld vagy világoszöld színűek, fényes felületűek.

Már az ókorban is ismerték a hunyort, és a rossz szellemek elűzésére használták. Lombhullató és örökzöld fajok egyaránt akadnak közöttük. Ligetes kertekbe szépen mutat. A hunyor a mérgező növények sorát gyarapítja.

Gondozás

A hunyor a gondozásra nem mondható túl igényesnek, ezért kezdők is próbálkozhatnak vele. Ahhoz, hogy sikeresen nevelhesd a kertben, mindössze pár egyszerű szabályt kell betartanod.

Talajigény

A meszes, jó vízáteresztő képességű talajokat kedveli leginkább, lehetőleg ilyet keress a számára.

Tápanyagigény

Nem mondható tápanyagigényes növénynek, külön tápoldatozás nélkül is jól boldogul.

Fényigény

A fényigénye nem túl magas, ezért tűző napos helyre semmiképp se kerüljön, inkább félárnyékos helyre ültesd. Bokrok és fák alatt szépen megél.

Vízigény

Nyáron egyáltalán nem kell öntözni a hunyort, télen, fagymentes napokon mérsékelten öntözhető, ha nagyon száraz a tél, de alapvetően a csapadék is elég a számára.

Szaporítás

Tőosztással és magról könnyen szaporítható.

Metszés

A régi, elszáradt leveleket január-február környékén érdemes róla eltávolítani, hogy ne kapjon levélfoltosodást.

Ültetés, átültetés

A hunyort nyár végén célszerű ültetni, augusztus végén, szeptember elején. Átültetni nem igazán szükséges, évekig is elél ugyanazon a helyen.

Teleltetés

Mivel a hunyor tél végén, a tavasz elején virágzik, ezért a pihenő idő a számára értelemszerűen nyáron van. Ilyenkor nem kell öntözni, még a legnagyobb aszályok idején sem. A teleket gond nélkül átvészeli, mert télálló növény, ugyanakkor a nagyon kemény fagyok ellen azért érdemes takarással védeni a növényt.

Betegségek, kártevők

Bár nem mondható túl beteges növénynek, a levélfoltosodás megtámadhatja, ami akár végzetes is lehet a növényre. Emellett a gyökérrothadás és a gombás betegségek is fenyegeti a hunyort. A kártevőkkel szemben azonban nem kimondottan érzékeny

Hunyor fajok

  1. Fekete hunyor (Helleborus niger)

A fekete hunyor (Helleborus niger) alacsony, közepes termetű évelő növény, mely a természetben főként a lombhullató fák alatti, árnyékos területeken növekszik. A kertben is hasonló helyet válassz számára. A növény minden része mérgező!

Levélzetét tenyeresen összetett, örökzöld levelek alkotják. Fehér színű, sárga porzós virágai, az idő előrehaladtával rózsaszín árnyalatot kapnak, a rövid szár végén nyílnak. Magyarországon jellemzően márciusban virágzik, enyhébb időjárású helyeken, akár már decemberben is előfordulhat virágzás.

  1. Illatos hunyor (Helleborus odorus)

Az illatos hunyor (Helleborus odorus) alacsony, közepes termetű évelő növény, mely hazánkban is őshonos és védettséget élvez. Magyarországon főként a Mecsekben és a Dél-Dunántúlon találkozhatsz vele a bükk és gyertyán erdőkben. A növény minden része mérgező.

Levélzetét a virágzást követően kihajtó tenyeresen összetett levelek, valamint fogazott fellevelek alkotják. Magányosan álló, viszonylag nagyméretű zöld színű virágait csészelevelek alkotják, márciustól kezdenek nyílni.

  1. Pirosló hunyor (Helleborus purpurascens)

A pirosló hunyor (Helleborus purpurascens) alacsony, közepes termetű, gyöktörzsével terjedő évelő növény, mely a Kárpát-medencében is honos. Magyarországon főként a Bükk hegység tölgy és gyertyán erdeiben találkozhatsz ezzel a védett növénnyel. A növény minden része mérgező!

Levélzetét fogazott szélű, mélyen szeldelt, tenyeres levelek alkotják. A virágzás elején szinte csak húsos szára látszik, melynek végén kissé bókoló, zöld és bíbor árnyalatban játszó, kerekded csészelevelek alkotta 1-2 virág nyílik tavasszal.

  1. Büdös hunyor (Helleborus foetidus)

A büdös hunyor vagy télizöld hunyor (Helleborus foetidus) közepes magasságú, bokros növekedésű évelő növény, mely Európában őshonos. A növény minden része mérgező.

A növény levélzetét erősen tagolt, fogazott szélű, 7-10 karéjú levelek alkotják, melyek egész télen díszítenek. Zöld színű, bókoló virágai igazán érdekes külsejűek, jellemzően februártól, április végéig nyílnak.

  1. Korzikai hunyor (Helleborus argutifolius)

A korzikai hunyor (Helleborus argutifolius) közepes magasságú, a hunyor fajok között kimondottan magasnak számító évelő növény, mely Szardínia és Korzika szigetén őshonos.

Levélzetét vaskos, erősen fogazott szélű, három levélkéből álló, örökzöld levelek alkotják. Zöld színű, bókoló virágai gyakran már februárban elkezdenek nyílni és ezt követően sokáig díszítenek.

Összegzés

A hunyor (Helleborus) a Kaukázus, Közép-Európa és a Balkán-félsziget területről származó, a boglárkafélék családjába tartozó, közepes termetű évelő növény, melynek hozzávetőleg 30 faja létezik. Ezek közül három Magyarországon is őshonos, a természetben is találkozhatunk velük. Ligetes kertekbe gyakran ültetik. A gondozása nem túl bonyolult, ezért kezdő kertészek kertjébe is jó választás lehet. Virágaiban a tél végén, kora tavasszal gyönyörködhetsz.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek