Ibolyafa (Tibouchina urvilleana) gondozása, teleltetése

ibolyafa
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

Az ibolyafa vagy hercegnővirág (Tibouchina urvilleana) Brazíliában őshonos örökzöld cserje, melyet intenzív növekedés jellemez. Magyarországon dézsás növényként tarthatod, ilyen körülmények között nagysága nem haladja meg a két métert.

Az ibolyafa igazán mutatós növény, ágrendszere viszonylag ritkás, levelei hosszúkásak, nagyméretűek, erezetük határozott, jól kiegészítik a lila virágok nyújtotta látványt, melyben júliustól kezdődően gyönyörködhetsz. Viszonylag hosszú virágzási idő jellemzi. Magassága dézsás növényként 1,5-2 méter lehet.

Gondozás

Az ibolyafa fényigényes növény, viszont víz és meleg tekintetében átlagosak az igényei. A gondozása igényel némi odafigyelést, de viszonylag könnyen gondozható.

Talajigény

Az ibolyafa ültető közege semleges vagy savas kémhatású tápanyagban gazdag talaj legyen.

Tápanyagigény

Tápanyagigénye jelentős, ezért érdemes már eleve tápanyag dús talajt választani a számára, és rendszeres tápoldat utánpótlásról is gondoskodni.

Fényigény

Az ibolyafa fényigényes növény, ezért világos, napos helyet is bátran választhatsz számára. Árnyékos helyen is túlél, de ott nem hoz virágokat.

Hőigény

Alacsony hőigényű növény, télen 10°C körül tartható, nyáron napos helyre, szabadba is kitehető.

Vízigény

Vízigénye átlagos, ezért rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel. Ne öntözd túl, de ne is hagyd kiszáradni a földjét. Jó szolgálatot tehet, ha a földjére mulcsot szórsz, ami segít, hogy a talaj lassabban száradjon ki, és ne is melegedjen át túlságosan

Szaporítása

Szaporítani magvetéssel és zölddugvánnyal lehet tavasszal, valamint később nyáron félfás dugvánnyal.

Metszés

Formáját metszéssel alakíthatod, akár kis fácska is nevelhető belőle.

Teleltetés

Az ibolyafa, fagyérzékeny növény, emiatt itthon teleltetést igényel, világos, hűvös helyen. Télen 10 fok körüli hőmérséklet az ideális számára, ilyenkor az öntözés mennyiségét is le kell csökkenteni, de a földje ilyenkor se száradjon ki.

Betegségek, kártevők

Betegségekre nem mondható érzékenynek, a kártevők közül azonban a liszeske, és a tetvek okozhatnak problémát.

A levéltetű felismerése és eltávolítása

A levéltetű jelenlétére a deformált valamint ragacsos levelek utalnak. A levéltetvek megjelenésének, különösen kedvez az alacsony páratartalom valamint a huzat. Megelőzésként párásíts, és keress olyan helyet a növény számára, ahol nincs huzat.

Ha mégis felbukkannak a tetvek, próbáld meg őket a növény szappanos vízzel való lemosásával, és csalánkivonat használatával eltávolítani. Ha ez nem használna, akkor vess be rovarölő szert.

Viaszos pajzstetű/pajzstetű felismerése és eltávolítása

A viaszos pajzstetvek megjelenésének szintén kedvez az alacsony páratartalom, előzd meg párásítással! Megjelenésüket torzult növényi részek, valamint a levélen felbukkanó vattaszerű pamacsok jelzik. Eltávolításuk hasonlóan történik, mint a levéltetveké.

A hagyományos pajzstetű a leveleken lévő félgömbszerű kártevőről ismerhető fel. Megjelenésének oka, valamint eltávolításának módja a viaszos pajzstetűével azonos.

Összegzés

Az ibolyafa vagy hercegnővirág (Tibouchina urvilleana) Brazíliában őshonos örökzöld cserje, melyet hazánkban dézsás növényként tarthatunk a fagyérzékenysége miatt. Nagyon mutatós növény, szép levélzete és impozáns lila virágai miatt ültetik. A gondozása igényel némi odafigyelést, hiszen fényigényes növény, ezért az elhelyezése rendkívül lényeges. Más tekintetben viszont átlagos igényű.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek