Illatos Sárkányfa (Dracaena fragrans) gondozása

dracaena fragrans
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

Az illatos sárkányfa vagy illatos dracéna (Dracaena fragrans) az egyik legismertebb dracéna faj, mely a Kanári-szigeteken, a trópusi és szubtrópusi Afrika vidékeken, Madagaszkáron, valamint Ázsia és a délkelet-ázsiai szigeteken őszhonos. Levelei szélesek és csíkosak, a törzs tetején, dekoratív levélüstökbe rendeződnek. A legfontosabb különbség az egyes változatok között a levelek és a leveleket díszítő csíkok színében van.

Gondozás

A dracéna gondozás nem túl bonyolult feladat, ezért kezdő szobakertészek is próbálkozhatnak vele. Viszonylag igénytelen növény, fény, víz és tápanyag szempontjából is átlagosak az igényei.

Talajigény

A sárkányfát jó vízáteresztő képességű, laza földkeverékbe ültessük, a B típusú virágföld jó választás a számára.

Tápanyagigény

Tavasztól, nyár végéig kéthetente érdemes tápoldatoznod. Ősszel és télen elhagyhatod a tápoldatozást.

Fényigény

Az illatos sárkányfa világos helyen érzi legjobban magát, a teljesen napos helyeket kerüld, amikor helyet keresel számára a lakásban. A csíkos levelű fajtákat mindig a lehető legvilágosabb, tűző naptól védett helyre tedd, ellenkező esetben a levelek visszazöldülnek.

Hőigény

Az illatos sárkányfa számára megfelelő hőmérséklet 18-25 fok között van, így bátran tarthatod átlagos szobahőmérsékletű helyiségben.

Páraigény

A növény leveleit gyakran permetezd vízzel, mivel a száraz levegőt nem kedveli.

Vízigény

Az öntözés során földjét állandóan tartsd enyhén nyirkosan. Fontos a kiegyensúlyozott öntözés, a száraz földlabdát, és pangó vizet is kerüld, különben levelei lehullanak, a pangó víz hatására, pedig rohadni kezdenek a gyökerei, ami könnyen a sárkányfa pusztulását eredményezheti.

Szaporítás

A levágott leveles hajtáscsúcs meggyökereztetésével, valamint törzsdarabjaival szaporíthatod. Ha a dracénád megnyúlt, vagy felkopaszodott, akkor levághatod a kb. 20-30cm-es leveles csúcsát, és meggyökereztetheted. A vágás helyén a törzsön szintén kihajt a növény. Ha nem sajnálod, akkor akár az egész törzset feldarabolhatod, és a darabokat földbe ültetve meggyökereztetheted.

Metszés

Alapvetően nem igényel metszést, de ha túl nagyra nő, akkor természetesen visszavágható. A vágás helyén újra ki fog hajtani a növény, a levágott részeket pedig meg lehet gyökereztetni.

Ültetés, átültetés

A dracénát kétévente érdemes átültetni, de akkor is, ha már nagyon nem fér el a cserepébe. Az ültetéshez a B virágföld remek választás. Az átültetést tavasszal végezd, az a legalkalmasabb időszak.

Betegségek, kártevők

A kártevők közül az üvegházi molytetű vagy a takácsatka okozhat gondot. Betegségekre nem mondható érzékenynek, de a helytelen tartás meg fog látszani a növény levélzetén.

Illatos sárkányfa fajok

A Dracaena fragrans ’Massangeana’ az egyik leggyakoribb változat, a levelek alapszíne világoszöld, míg a levelek közepén húzódó sáv egészen élénk sárgászöld árnyalatú.

A Dracaena fragrans ’Lemon lime’ szintén előfordul a kertészetek és webshopok kínálatában. A széles levelek közepe zöld színű, míg a levelek szegélye egy széles sávban sárgába hajló, sárgászöld árnyalatú.

Az üzletekben még a Dracaena ‘Golden Coast’, Dracaena fragrans ’Yellow Coast’, Dracaena fragrans ’Surprise’ variánsokkal találkozhatsz, ezek gondozása megegyezik a legnépszerűbb fajtákéval.

Összefoglaló

Az illatos sárkányfa (Dracaena fragrans) az egyik legkeresettebb dracéna faj a kertészetek kínálatában. A trópusi, szubtrópusi területekről származik, hazánkban kedvelt szobanövény. Levéldísznövény, levelei szélesek, csíkosak, és nagyon dekoratívak. Könnyen nevelhető és szaporítható, ezért kezdő kertészek számára is jó választás. Az igényei sok tekintetben átlagosak, napos, fényárnyékos helyen, szobahőmérsékleten érzi jól magát.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek