Inkaliliom (Alstroemeria) gondozása, teleltetése

inkaliliom
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

Az inkaliliom (Alstroemeria) közepes magasságú, vagy magas, látványos virágokkal díszítő örökzöld évelő növény, mely Dél-Amerika területén őshonos. A növény levélzetét hosszúkás, esetenként csavarodott levelek alkotják. A liliomra hasonlító tölcséres virágok a levelek fölött, a szár végén nyílnak a nyár folyamán. A virágok lazac, pink, piros, sárga vagy narancssárga különféle árnyalataiban pompáznak, sötétebb színű csíkok teszik őket még látványosabbá. Szabadföldbe és konténerbe egyaránt nevelhető.

Gondozás

Az inkaliliom nem tartozik az igazán egyszerűen nevelhető növények közé, de kis odafigyeléssel téged is megörvendeztethet pompás virágaival. Fény és vízigényes növény, ezt mindenképp vedd számításba.

Talajigény

Talajok közül a jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag kissé savas talajokat kedveli leginkább. Ha konténerbe neveled, akkor az átlagos virágföld is megfelelő lehet a számára, de minőségi fajtát válassz a számára.

Tápanyagigény

Mindenképp tápanyag utánpótlást igényel. Ezt egyrészt megteheted sűrű, lassan feloldódó tápanyag formájában, melyet csak évente egyszer, tavasszal kell adnod a növénynek. A másik megoldás, ha rendszeresen, nyáron kéthetente adsz neki tápoldatot. Télen viszont egyáltalán nincs szüksége tápoldatozásra.

Fényigény

Az inkaliliom fényigényes növény, azonban a hosszan tartó tűző napot nem szereti, ezért világos, de a tartósan erős napsütéstől védett helyet keress számára.

Páraigény

A páraigénye közepes, ezért érdemes alkalmanként párásításról gondoskodni, különösen, ha száraz a levegő.

Vízigény

Vízigénye miatt rendszeres öntözést igényel, nyugalmi időszakában se feledkezz meg az öntözésről, ilyenkor törekedj rá, hogy földje ne maradjon tartósan száraz. Amennyiben esővízzel öntözöd, légy óvatos, mert savas lehet. Lehetőleg langyos vízzel locsold, mert a hideg víz árthat neki.

Szaporítás

Szaporítani gyöktörzsének osztásával, vagy magról tudod.

Ültetés, átültetés

A rizómák nagyon törékenyek, ezért ha a szabadföldi ültetés és felszedés mellett döntöttél, járj el körültekintően az ásáskor.

Teleltetés

Fagyérzékeny növény, ezért érdemes vagy konténerbe ültetni és úgy átteleltetni, vagy pedig felszedni rizómáit és ezeket átteleltetni. Hűvös, fagymentes helyen teleltesd Szabadföldi átteleltetéssel, tövének takarásával, csak az ország melegebb vidékein érdemes kísérletezned, de ez sem 100%-os megoldás.

Betegségek, kártevők

Betegségeket általában nem támadják meg, kártevők közül a meztelencsigák okozhatnak problémát.

Összegzés

Az inkaliliom (Alstroemeria) Dél-Amerikából származó, látványos virágokkal díszítő örökzöld évelő növény, melyet hazánkban szabadfölde vagy konténerbe is ültethetünk. Látványos virágai miatt kedvelt növény, ám azzal mindenképp számolni kell, hogy magas a fény és vízigénye. A gondozása odafigyelést igényel, nem a legegyszerűbben nevelhető növény. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetnél sikeres a tartásában, de az igényeire fokozottan oda kell figyelned.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek