Írisz (Iris) gondozása, ültetése – Írisz fajták képekkel

írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A nőszirom, vagy más néven írisz (Iris) egy olyan növénynemzetséget takar, amely az egész Földön elterjedt, vadon élő és nemesített fajok tekintetében is igen gazdag nemzetség. Hazánkban a vadon élő fajok is gyakoriak, mint a szibériai nőszirom (Iris sibirica) vagy az apró nőszirom (Iris pumila), melyek védett növényként vannak nyilvántartva. A kerti fajok közül hazánkban a kék nőszirom (Iris x germanica) a legelterjedtebb, de gyakori a Dalmát nőszirom (Iris pallida), a holland nőszirom (Iris x hollandica) és a recéshagymájú nőszirom (Iris reticulata) is.

Írisz nőszírom

Kerti virágként és vágott virágként is használják. A virágzása hosszúnak mondható, mivel a bimbók nem egyszerre nyílnak, így akár nyolc hétig is virágozhat. A virágok színgazdagsága miatt igen kedvelt növény, rengeteg színben pompázhat. A szakállas fajtába tartozó íriszek a legszínesebbek, melyeknek recés alsó szirma és hegyes lándzsa alakú levelei vannak. Évelő növény, föld alatti gyöktörzse jellemzően vízszintesen nő.

Gondozás

A gondozása egyszerű, mivel egy viszonylag igénytelen növényről van szó. Hazánk éghajlata tökéletes számos íriszfaj számára.

Talajigény

A talajok közül a laza, jó vízáteresztő képességű talajokat kedveli, emiatt érdemes a talajt ültetés előtt előkészíteni, átforgatni és műtrágyával feljavítani.

Tápozás

Leginkább olyan műtrágyát használjunk, melynek a kálium és foszfor tartalma magasabb, mint a nitrogén tartalma. A túl sok nitrogén miatt a növény egyrészt kevésbé lesz ellenálló a betegségekkel szemben, másrészt levélzet túlburjánzást okoz.

Fényigény

Leginkább a napos, világos helyeket kedveli, bár árnyékos helyeken is megél, de virágai itt jóval kisebbek, esetleg szabálytalan alakúak lesznek.

Vízigény

Öntözést nem igazán igényel, mivel a gyökérzete mélyen a talajban van. Csak akkor szükséges öntözésről gondoskodni, ha nagyon száraz nyárról van szó, illetve ültetéskor sem árt egy alapos beöntözés. Ugyanakkor a mérsékelt öntözéssel és fejtrágyázással másodvirágzásra ösztönözheted. Túlöntözni nem szabad, mert az tőrothadáshoz vezethet.

Szaporítás

Tőosztással szaporítható, vagyis a földalatti gyöktörzseket bátran kiáshatod, és szétoszthatod.

Ültetés, átültetés

A nőszirom ültetésére a július vége, augusztus eleje a legalkalmasabb időszak. Ha tehetjük, a megvásárolt növények azonnal ültessük ki, de ha nincs erre lehetőség, akkor száraz, hűvös helyen tárolva pár napot károsodás nélkül kibír, amíg ki nem ülteted. Ahhoz, hogy a nőszirom minden évben bőséges virágot hozzon, érdemes 3-4 évente átültetni. Az ültetés előtt a talajt hozzávetőleg 30 cm mélységig érdemes fellazítani, ugyanakkor a növényt nem szabad mélyre ültetni, illetve a gyöktörzset vízszintesen kell elhelyezni a földbe. A növényeket egyesével 40-45 cm-es távolságba ültesd, de 2-3 növény is kerülhet egy helyre, ekkor 60-65 cm-es távolságot érdemes hagyni a növények között. A nőszirom akár konténerben is nevelhető, viszont ez a megoldás nagy odafigyelést kíván, és lényegesen költségesebb, mint a szabadföldi tartás.

Betegségek, kártevők

Betegségekkel, kártevőkkel szemben meglehetősen ellenállónak mondható, bár nitrogéndús talajban csökken az ellenálló képessége.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek