Iszalag (Clematis) gondozása, ültetése, metszése, szaporítása – Iszalag fajták képekkel

Klematisz
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

Az iszalag vagy ismertebb nevén klemátisz Clematis)egy népszerű és látványos kúszónövény, melyet szabadföldbe ültetve vagy dézsás növényként is nevelhetünk. Az iszalag egy fajgazdag növénynemzetség, melyet a kúszónövények királynőjének tartanak. Akár négy méter magasra is képes felkúszni, csak megfelelő támasztékot kell biztosítani a számára. Ültethetjük fal vagy pergola mellé, de bármilyen támasztékot befuttathatunk vele, kerti padot, oszlopot vagy akár a tetőt is.

Az iszalagot elsősorban szépséges virágai miatt ültetik, melyek nagyméretűek, és a bordó, fehér, rózsaszín vagy lila színben pompázhatnak, fajtól függően. A virágok fajonként eltérőek, és rendkívül változatosak lehetnek. Elsősorban a nyár közepén nyílnak, de októberig is virágozhatnak. Az iszalag levelei is fajonként eltérőek, lehetnek világosak és sötétzöldek is, viszont minden esetben összetett lombozatot alkotnak. Az iszalagnak szőrös termései vannak, melyek általában lombvesztés után jelennek meg, elsősorban télen.

Iszalag meglehetősen fajgazdag növény, vadonélő fajai is léteznek, de a kertészetekben általában a leggyakoribbak a hegyi iszalag (Clematis montana), az erdei iszalag (Clematis vitalba), a mongol iszalag (Clematis tangutica) és az Örökzöld iszalag (Clematis armandii) található meg.

Gondozása

Az iszalag gondozása szempontjából a megfelelő ültetési hely kiválasztása lényeges, más szempontból igénytelennek mondható növény.

Talajigény

Az iszalag jellemzően bármilyen talajban megél, ebből a szempontból nincsenek nagy igényei, a kerti talaj is tökéletes a számára.

Tápozás

Bár nem igényel külön tápozást, de meghálálja, ha áprilistól augusztusig hetente egyszer kap tápoldatot.

Fényigény

Az iszalag fény szempontjából igényes növény, ugyanis a virágainak sok fényre van szüksége, a gyökerének azonban az árnyékos, hűvösebb hely a megfelelő. Érdemes tehát olyan helyre felfuttatni, ahol világos van, de a gyökere, töve árnyékban maradhat. Akár mulcsozással is védhetjük a gyökerét, és a tövét a közvetlen, erős napfénytől.

Vízigény

Az iszalag vízigénye átlagos. Azt kedveli, ha a talaj mindig kissé nedves, de túlöntözni nem szabad. Erre különösen akkor kell figyelni, ha dézsás növényként tartjuk.

Szaporítás

A szaporítását félfás dugványokkal és bujtással is meg lehet tenni. Erre legalkalmasabb idő nyáron, júniusban és júliusban van.

Metszés

A növény ritkítását és az elhalt virágok eltávolítását ősszel érdemes elvégezni, de ha tavasszal is megritkítjuk, akkor több virágra számíthatunk.

Teleltetés

Az iszalag elviseli a fagyot, de télen érdemes takarni a tövét, illetve a gyökerét, hogy ne károsodjon a keményebb teleken. A dézsás növényeket inkább vigyük be télire száraz, hűvös helyre.

Ültetés, átültetés

Az iszalag gyökerét érdemes mélyre ültetni, legalább 15 cm mélyre. A dézsás ültetésnél egyedül arra célszerű figyelni, hogy megfelelően nagy ültető edényt válasszunk.

Betegségek, kártevők

Az iszalagot a levéltetvek megtámadhatják, de ettől eltekintve ellenálló növény a betegségekkel és más kártevőkkel szemben.

Futtatása

Ha falra szeretnénk felfuttatni, akkor érdemes kapaszkodási lehetőségről gondoskodni a számára, például kifeszített dróttal, szögekkel stb.

Összefoglaló

Az iszalag színpompás virágaival igazi éke lehet a kertünknek. Egy évelő kúszónövényről van szó, melynek számos vadon élő és kerti faja is létezik. Erőteljes növekedésű, falra, oszlopra vagy bármilyen támasztékra felfuttatható. A gondozása nem igényel nagy odafigyelést, bár a megfelelő hely kiválasztása lényeges lehet, hiszen világos, de egyszersmind hűvös helyet érdemes keresni a számára.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek