Jácint (Hyacinthus orientalis) gondozása, ültetése, teleltetése, szaporítása

Jácint
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A kerti jácint vagy keleti jácint (Hyacinthus orientalis) az egyik legismertebb hagymás évelő növényünk, amely Délnyugati-Ázsia, Libanon, valamint Törökország és Szíria egyes vidékeiről származik. Látványos virága és kellemes illata miatt később Európa szerte, nemesíteni és termeszteni kezdték. Az így kapott fajták és színváltozatok száma szinte végtelen, a lila és rózsaszín árnyalataitól kezdve, sárga és kék jácintokkal egyaránt találkozhatsz. A jácint azonban nemcsak tavaszi kerti virágként népszerű!

Az elmúlt években divatossá váltak a hajtatott, cserépben árult tavaszi hagymás virágok élen a jácinttal! Élénk színével és finom illatával már télen becsempészheted a tavaszt a lakásodba, vagy szeretteid otthonába. A jácint kistermetű növény, hosszúkás, húsos levelei között, erőteljes száron bukkannak fel a harangszerű, finom illatot árasztó virágok.

Gondozás a kertben

A jácint gondozása a kertben is legalább annyira egyszerű mint cserépben, ezért kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak vele. Fontos tudni, hogy a jácint hagymája nagyon mérgező, ezért az ültetés során körültekintően kell eljárni.

Talajigény

Talajok közül a jó vízelvezető képességű, humuszban gazdag talajokat kedveli legjobban.

Fényigény

A jácintot teljes árnyék kivételével bárhova ültetheted, napos, világos és félárnyékos helyen egyaránt jól érzi magát.

Vízigény

Túlságosan nedves talajban a hagyma károsodhat, megindulhat akár a rothadása is, ezért ne öntözd túl a virágágyást. A jácint virágzási idejében többnyire elegendő a csapadékból származó nedvesség is, nem kell öntöznöd.

Szaporítása

A jácintot hagymával szaporíthatjuk.

Teleltetés

Fagytűrő, ráadásul a fejlődéséhez elengedhetetlen a téli pihenő időszak, vagyis a hagymáit télre a földben hagyhatjuk.

Metszés

Miután a jácint elvirágzott, a zöld növényi részek sárgulni, száradni kezdenek, a levágásukkal várj addig, míg teljesen elszáradtak. Ezen kívül más teendőd nem akad a jácinttal.

Ültetés, átültetés

A jácint ültetésére legjobb időpont az október, mivel ilyenkor a talajban élő kártevők már nem annyira aktívak, viszont a talaj még elég meleg. Az ültetés előtt vegyél fel kesztyűt, mivel a jácint hagymája mérgező. A megfelelő ültetési mélység kb. 10-15cm, az ültetési távolság pedig 15cm. Az ültetés előtt készítsd elő az ágyást, gyomláld ki alaposan, utána pedig ásd fel. Ha ezzel kész vagy, készíts a hagymák számára ültetőgödröket, majd csúccsal felfelé tedd bele őket. Végül takard be földdel a hagymákat. Beöntözésre nincs szükség.

Betegségek, kártevők

A gumók rothadása gyakori oka a jácint pusztulásának.

Gondozás cserépben

Legyen szó Valentin napról, Nőnapról, vagy Anyák napjáról, a cserepes jácint mindig népszerű ajándékötlet az ajándékozók körében. A cserepes jácint nem tartozik a legtartósabb virágok közé, azonban vannak olyan fortélyok, amivel kicsit meghosszabbíthatod a virágzását.

Talajigény

Amikor megkapjuk a cserepes jácintot nem szokás átütetni, hiszen viszonylag hamar elvirágzik, így plusz talajról sem kell számára gondoskodnunk.

Fényigény, hőigény

Az ajándékba kapott cserepes jácintot a lakás világos pontján helyezd el. A meleg, a tűző nap, a huzat, valamint a növény helyének változtatása egyaránt ártalmas. Ha a fűtési szezonban kapsz jácintot, akkor figyelj rá, hogy a fűtőtesttől minél távolabb legyen.

Vízigény

Fontos a rendszeres öntözés, a jácint földje mindig legyen kissé nyirkos. Jó megoldás, ha alulról öntözöd, és a cserép alatti tálcából szívhatja fel a föld a nedvességet. Túlöntözni természetesen nem kell.

Metszés

Sajnos a körültekintő gondoskodás, és elhelyezés ellenére is, eljön az az idő, amikor a virág, a virágszár és a levelek elkezdenek sárgulni és száradni. Ez nem szép látvány, de természetes folyamat, hagyd teljesen elszáradni a növény ezen részeit, és csak ezután vágd le őket.

Ültetés, átültetés

Gyakori kérdés, hogy az elvirágzás után, mi legyen a hagymával. A legegyszerűbb, ha elülteted a kertben, amikor az időjárás is engedi. A jácint jól mutat más hagymás növények társaságában. Ha kiülteted a kertbe, akkor a fenti tudnivalókat követve, a következő tavasszal már a szabadban gyönyörködhetsz az ajándékba kapott jácintban.

Betegségek, kártevők

A cserépben tartott jázminokat a legritkább esetben támadja meg betegség vagy kártevő.

Jácint hajtatása cserépben

Télen, amikor egyre rövidebbek a nappalok, szinte minden szürke, és a nap is alig kényeztet minket kellemesen meleg sugaraival, akkor igencsak elkezdünk vágyakozni a tavaszi színek, a szabadba csalogató langyos idő után. Egy ilyen mini tavaszt, azonban nem is olyan nehéz megidézni a lakásban, ha hagymás virágokkal vesszük körbe magunkat.

A hagymás tavaszi virágok hajtatása egyáltalán nem olyan bonyolult dolog, a lényeg, hogy a természethez hasonló körülményeket kell utánozni. Lássuk lépésről-lépésre a jácint hajtatásának menetét.

Mikor kell elültetni a hagymákat?

A jácint hagymákat augusztus végétől, novemberig lehet elültetni. Ha azt szeretnéd, hogy karácsonyra virágozzon a növény, akkor azzal mindenképpen számolj, hogy az ültetés után legalább 2-3hónap hideghatás kell, hogy érje a hagymákat, ahhoz hogy hajtani kezdjenek. A hajtatáshoz, mindig új, egészséges virághagymákat vegyél.

Mibe kell ültetni a hagymákat?

A jácint hagymákat cserépbe, kaspóba, vagy dézsába is ültetheted. Ha az edényen nincsenek vízelvezető nyílások, akkor óvatosan, kis adagokkal kell öntözni, mert a pangó víz, árt a hagymáknak.

A jácint a lazább szerkezetű, jó vízelvezető talajokat kedveli, így a cserépbe, homokkal, vagy tőzeggel kevert virágföldet célszerű töltened.

Milyen virágokat lehet még hajtatni?

Hajtatásra alkalmas a jácinton kívül a nárcisz, a tulipán, a hóvirág, a krókusz, a hófény, a csillagvirág, a gyöngyike és a kockásliliom.

A hajtatás menete:

  1. Az ültető edénybe kerüljön földkeverék, erre helyezd a hagymákat, és takard be félig őket.
  2. Öntözd be az ültetést, legyen nyirkos a föld, de a vízben semmiképp se álljon.
  3. Helyezd az edényt, sötét, hűvös helyre, kb. 2-3hónapig. A hűvös hely lehet pince, garázs, vagy akár a hűtő is, ha van helyed hozzá.
  4. Tartsd nyirkosan a földet, de továbbra se öntözd túl a hagymákat.
  5. Amikor a hajtások már kb. 5-8cm magasak, akkor hűvös, világos helyre helyezd át, az edényt.
  6. A levelek megjelenésig kb. 2-3 naponta, amikor már a virágszár is növekedik, akár naponta is öntözhetsz.
  7. Ha sokáig szeretnél gyönyörködni a virágokban, akkor a virágzás ideje alatt is inkább hűvös, világos helyen tartsd őket, melegben, hamar elnyílnak.

Összefoglaló

A kerti vagy keleti jácint (Hyacinthus orientalis) egy Délnyugati-Ázsia, Libanon, Törökország és Szíria egyes vidékein őshonos hagymás évelő növényünk, amely hazánkban az egyik legismertebb és legkedveltebb hagymás dísznövény. Gyakran láthatjuk a boltok polcain is cserépbe, de kertbe ültetve is gyakori. A cserepes jácintok hagymái a kertbe kiültetve szép díszét képezhetik a kertünknek. A gondozása nem bonyolult, de különösen az ültetése a hagymája toxikussága miatt odafigyelést igényel.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek