Japán Juhar (Acer palmatum) gondozása

japán juhar
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A japán juhar, vagy más néven ujjas juhar vagy legyezőlevelű juhar (Acer palmatum) kb. 4 méteres magasságot elérő Ázsiából származó kistermetű lombhullató fa, mely szép félgömbszerű, vagy szabálytalan koronájával, valamint színpompás levélzetével díszít. Levélzetét a fajtától függően, zöld, sárga, vagy lila színű karéjos, szeldelt levelek alkotják, melyek a különböző évszakokban, más-más színben játszanak. Jól mutat kisebb kertekben, előkertekben, ázsiai stílusú japánkertekben, valamint bonsai nevelésére is alkalmas.

Három alfaja létezik, melyeknek több változata ismert, elsősorban a levelük formájában, színében, leveleik méretében mutatnak eltéréseket, ezek alapján lehet őket megkülönböztetni.

Gondozás

A japán juhar gondozása odafigyelést igényel, mivel főleg a kissé nedves és párás, nem tűző napos környezetet kedveli. Folyamatos ápolásra és gondozásara van szüksége, ezért nem mondható a legkönnyebben nevelhető növénynek.

Talajigény

A talajok közül, főként a savas kémhatású, homokos illetve agyagos talajokat szereti, meszes talajba ne ültesd. Mindenképp jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű talajt keress a számára. Ha a talaj savanyítására van szükség, ezt tőzeggel, rododendron földdel vagy fenyőkéreggel teheted meg a legkönnyebben.

Tápanyagigény

A tápanyag utánpótlásról tavasszal, az első hajtások megjelenése előtt érdemes gondoskodni, ehhez általános műtrágyát (N:P:K=15:15:15) használhatsz, melyet a növény tövéhez célszerű juttatnod.

Fényigény

Ültetési helyéül, világos, vagy félárnyékos védett helyet keress, a tűző napot viszont kerüld.

Páraigény, Vízigény

Víz és páraigényét mérsékelt öntözéssel elégítheted ki.

Szaporítása

Szaporítani oltással vagy félfás dugvánnyal tudod.

Metszés

Mivel egy lassú növekedésű fa, a metszését csak óvatosan és mértékkel szabad végezni. Ha koronaalakító metszést szeretnél végezni rajta, arra a tél vége a legalkalmasabb időszak. Az elhalt ágakat tavasszal távolítsd el róla, ilyenkor egészen az élő részig kell visszametszened, de az élő részbe nem szabad belevágni.

Teleltetés

Az erősebb fagyoktól érdemes takarással védened, mert könnyen kifagyhat.

Ültetés, átültetés

Ültetését őszre vagy tavaszra időzítsd

Betegségek, kártevők

A japán juhar a kártevőkkel és betegséggel szemben viszonylag ellenálló, bár a levéltetvek vagy a lisztharmat időnként megtámadhatja.

Összegzés

A japán juhar, vagy más néven ujjas juhar vagy legyezőlevelű juhar (Acer palmatum) egy Japánban, Koreában és Kínában őshonos kistermetű, lombhullató fa, mely hozzávetőleg 4 méter magasra nő meg. Hazánkban díszes levelei miatt gyakran tartják a kertekben, előkertekben. A gondozása nagy odafigyelést igényel, mert pára és vízigényes növény, de a talajra is érzékeny. Ám, ha megfelelően gondozod, színes leveleivel a kerted éke lehet.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek