Japán Lonc (Lonicera japonica ‘Halliana’) gondozása

japán lonc
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

Az örökzöld japán lonc, melyet május királynőjeként is szoktak emlegetni, (Lonicera japonica ‘Halliana’) Kelet-Ázsiából származó kúszónövény, amely nagyon dekoratív, és emellett finom illattal is elárasztja a kertet. Félárnyékos helyre remek választás, ilyen körülmények mellett fejlődik legszebben. Különlegessége, hogy nyáron fehér virágokat hoz, amelyek az idő előrehaladtával sárgává válnak, így akár egyszerre gyönyörködhetsz a különböző színű virágok látványában, amelyeknek, a tömött, friss zöld levélzet szolgál hátteréül. Leveleitől csak a leghidegebb teleken szabadul meg, így ideális esetben, egész évben a kert díszéül szolgál.

Rendkívül gyorsan fejlődik, akár 4-5 méteres magasságig is felkúszhat, ezért, ha kerítések, vagy pergolák befuttatására keresel növényt, jó döntés, ha a loncot választod, ugyanakkor talajtakaróként is nevelhető.

Gondozás

Gondozása egyszerű, ugyanis nem igényes növény, ráadásul jól tűri a szárazságot is. Kezdő kertészek számára is jó választás lehet.

Talajigény

Talajra egyáltalán nem kényes, de ha tápanyagban gazdag, humuszos talajba ülteted, azt meghálálja. Ha túl kötött, agyagos a talaj, azt érdemes feljavítani ültetés előtt.

Tápanyagigény

Célszerű az ültetéskor az ültető gödörbe istállótrágyát szórni, hogy kellően tápanyag dús legyen a talaj.

Fényigény

A fényre egyáltalán nem igényes, ha napos helyre ülteted, azt is elviseli, de igazán szépen félárnyékos helyen fejlődik.

Vízigény

Az idősebb példányok ellenállók a szárazsággal szemben, egyébként átlagos vízigényű növény. Ha időnként megöntözöd, hálás lesz érte. Öntözésre inkább fiatalabb korba van szükség, ha nagyon meleg a nyár, vagy hosszabb csapadékmentes időszak van.

Szaporítása

Szaporítani bujtással, dugvánnyal is tudod.

Metszés

Metszeni elég évente egyszer tavasszal, az alakító metszés után már nem szükséges visszavágni az év folyamán.

Teleltetés

Télálló növény, jól viseli a keményebb teleket is, ezért semmilyen takarást vagy egyéb gondoskodást nem igényel.

Ültetés, átültetés

Ültetésnél érdemes kétszer akkora gödröt ásni, mint amekkora a konténeres japán lonc konténere. Az ültető gödörbe érdemes istállótrágyát vagy műtrágyát szórni, hogy egész évbe fedezd a tápanyag szükségletét. Az ültetést követően öntözd be alaposan.

Betegségek, kártevők

Kártevők és betegségek közül, a levéltetű és időnként a lisztharmat okozhat problémát.

Mérgező hatása

Télen mérgező kékesfekete terméseket hoz, melyek veszélyesek lehetnek a háziállatokra és a kisgyermekekre, ezért érdemes őket távol tartani tőlük.

Összegzés

Az örökzöld japán lonc egy Kelet-Ázsiából származó kúszónövény, melyet május királynőjeként is szoktak emlegetni. Nagyon dekoratív, finom illatú virágai miatt ültetik, hazánkban is meglehetősen népszerű. Akár 4-5 méter magasra is felkúszik, ezért ideális kerítések, pergolák vagy házfalak befuttatására, de talajtakaróként is ültetik. A gondozása nagyon egyszerű, mert nem mondható túl igényes növénynek, jól viseli a szárazságot, és a talaj típusára, illetve a napfényre sem kényes.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek