Jegecske (Aptenia cordifolia) gondozása, teleltetése, szaporítása

jegecske
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A jegecske vagy szívlevelű kristályvirág (Aptenia cordifolia) Dél-Afrikában őshonos alacsony termetű évelő növény. Gyorsan növekvő, de rövid életű növény, mely egész nyáron díszít pink színű virágaival. Levélzetét szív alakú, pozsgás levelek alkotják, melyek kiemelik az élénk színű virágokat. Magassága hozzávetőleg 15 cm, de akár 50-60 cm-es szárakat is növeszthet. Szabadföldben sziklakertekbe szokták ültetni, de balkonládába vagy függesztett cserépbe is remek választás ez a növény.

Gondozás

Gondozása viszonylag egyszerű, minimális odafigyelést igényel. Kezdők számára is javasolt növény.

Talajigény

Talajok közül a laza szerkezetű, homokos, jó vízáteresztő talajt kedveli, lehetőleg ilyet keress a számára.

Tápozás

Tápanyagigénye átlagos, de általános tápoldattal elősegíthetjük a virágzást. Tápoldatot 2-3 hetente kaphat tavasz elején és nyár végén, de alapvetően nem igényel külön tápoldatozást.

Fényigény

Ültetési helyéül napos, vagy világos helyet válassz, mert meglehetősen fényigényes növény. Ha kevés fényt kap, nem nevel túl sok virágot.

Hőigény

Hőigénye átlagos, kedveli a meleget.

Vízigény

A pangó vízre érzékeny, ez könnyen a gyökerek rothadását és a növény pusztulását eredményezheti. Csak mértékkel öntözd, mert a nagy szárazságot is jól viseli.

Szaporítás

Szaporítani magról tudod, valamint dugványozással, melyre a tavaszi-nyári hónapok a legalkalmasabbak. A hajtások vízben való meggyökereztetésével egyszerűen szaporíthatod.

Metszés

Metszést alapvetően nem igénye, ugyanakkor a megnyúlt, felkopaszodott hajtásokat érdemes visszavágni, ezzel elősegíthetjük a növény bokrosodását.

Teleltetés

A jegecske alapvetően egynyári növényként ismert, ugyanakkor meg lehet próbálkozni az átteleltetésével. A téli időszakba 12-15°C-os, világos helyen, óvatos öntözés mellett sikeresen átteleltethető.

Virágzás

Apró, kifejezetten dekoratív, élénk rózsaszín virágai vannak, melyek vonzzák a méheket. A jegecske virágai csak a napos órákban nyílnak ki, estére bezárulnak.

Betegségek, kártevők

Betegségek és kártevők általában nem károsítják.

Mérgező hatása

A jegecske alapvetően nem mérgező, ugyanakkor a leveleiben található nedvesség okozhat irritációt, ezért célszerű olyan helyet keresni a számára, ahol a kisgyerekeket és a háziállatokat nem háborgatják.

Összefoglaló

A jegecske vagy szívlevelű kristályvirág egy apró termetű, évelő pozsgás növény, mely Dél-Amerikából származik, de hazánkban is jól érezi magát. A gondozása nem bonyolult, minimális törődést igényel. Laza szerkezetű homokos talajba, és fényes, napos helyen érzi jól magát. Minimális öntözésre van szüksége, és dugványozással nagyon könnyen szaporítható. Fagyérzékeny, ezért, ha nem egynyáriként szeretnéd tartani, akkor teleltetést igényel.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek