Jezsámen (Philadelphus) gondozása, metszése, szaporítása – jezsámen fajták képekkel

közönséges jezsámen
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A jezsámen (Philadelphus) rendkívül látványos, nyáron virágzó cserje, mely viszonylag kis oldafigyeléssel is könnyen a kerted igazi különlegessége lehet. A jezsáment gyakran áljázminnal is hívják kellemes illata miatt, amely hasonlít a jázmin édeskés illatához. A jezsámen szoliter cserjeként is ültethető, de más cserjékkel, mint a rózsa, az orgona, vagy más évelő cserje, nagyon jól társítható.

Gondozás

A gondozása viszonylag egyszerű, egy kis odafigyeléssel szép dísze lehet a kertnek.

Talajigény

A talajok közül a laza jó vízáteresztő képességű humuszos talajt kedveli a legjobban.

Tápanyagigény

Külön tápozást alapvetően nem igényel, de meghálálja, ha tavasszal és ősszel érdemes egy kevés komposztot szórsz köré.

Fényigény

A fényigénye átlagos, napos és félárnyékos helyen is jól érzi magát.

Vízigény

A vízigénye átlagos, nyáron az aszályosabb időszakban érdemes öntözésről gondoskodni a számára.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással lehet.

Metszés

Egyes fajok nem igényelnek metszés, mint a közönséges jezsámen, de természetesen nem tilos, mert jól fogja tűrni. Más fajokat virágzás után érdemes visszametszeni legalább háromévente.

Ültetés, átültetés

Tavasszal vagy ősszel érdemes ültetni.

Betegségek, kártevők

Betegségekkel és kártevőkkel szemben viszonylag ellenállónak mindható.

Jezsámen fajok bemutatása

  1. Közönséges jezsámen (Philadelphus coronarius) bemutatása, gondozása

A közönséges jezsámen (Philadelphus coronarius) kb. 3 méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje, mely a Kaukázustól Olaszországig elterjedt. Látványos és illatos virágai miatt mindenképpen érdemes neki helyet szorítanod a kertben.

Fehér virágai a nyár első felében nyílnak. Levélzetét sötétzöld, lándzsa alakú levelek alkotják. A kertészetek teltvirágú fajtáját is forgalmazzák, amely hasonló gondozást igényel.

Jól mutat lazább, kötetlen sövényként, más cserjék társaságában csoportba ültetve, valamint alkalmas térhatárolásra is.

A közönséges jezsámen viszonylag egyszerűen nevelhető növény. Ültetési helyéül, félárnyékos, világos és napos helyet egyaránt választhatsz. Talajok közül leginkább a jó vízáteresztő, átlagos tápanyagtartalmú talajokat kedveli.

Vízigénye átlagos, tartósan száraz, meleg időszakokban öntöznöd kell. Ha szeretnéd visszametszeni, azt a virágzás utánra időzítsd. Külön metszést nem igényel, elég levágni az elöregedett hajtásokat. Szaporítani dugványozással tudod.

  1. Teltvirágú jezsámen (Philadelphus x virginalis) bemutatása, gondozása

A teltvirágú jezsámen (Philadelphus x virginalis) kb. 2-3 méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje, melyet sövényként, térelválasztóként és szoliterként egyaránt ültethetsz.

A növény fő díszét hófehér vagy krém fehér, illatos virágai adják, melyek tavasz végén, valamint a nyár elején pompáznak, nagy tömegben nyílnak.

A teltvirágú jezsámen viszonylag egyszerűen nevelhető, nem túl problémás növény, melyet napos, világos és félárnyékos helyre is ültethetsz. A talaj típusára nem igazán érzékeny, jó vízáteresztő, egyéb szempontból átlagos adottságú talajba ültetve is szépen fejlődik.

A fiatal példányok rendszeres öntözést igényelnek. Kártevők közül időnként a levéltetvek károsítják, betegségek közül a levélrozsa, levélfoltosodás és a lisztharmat okozhat problémát. Szaporítani dugványozással lehet.

Metszeni közvetlenül a virágzás után kell.

  1. Molyhoslevelű jezsámen (Philadelphus pubescens) bemutatása, gondozása

A molyhoslevelű jezsámen vagy széleslevelű jezsámen (Philadelphus pubescens) kb. 2-3 méteres magasságot és szélességet elérő, felálló ágrendszerű lombhullató cserje, mely az USA délkeleti területeiről származik.

Levélzetét alsó felükön molyhosan szőrözött, kihegyezett végű, fogazott szélű levelek alkotják, melyek keresztben átellenesen fejlődnek. Fehér virágai tavasz végén, valamint a nyár első felében nagy tömegben nyílnak.

A molyhoslevelű jezsámen viszonylag egyszerűen nevelhető, nem túl problémás növény, melyet napos, világos és félárnyékos helyre is ültethetsz.

A talaj típusára nem igazán érzékeny, jó vízáteresztő, egyéb szempontból átlagos adottságú talajba ültetve is szépen fejlődik. Tápanyagban kimondottan szegény talajba azért ne ültesd.

A fiatal példányok rendszeres öntözést igényelnek, az idősebb növényeket elég a tartósan száraz időszakokban öntöznöd. Kártevők közül időnként a levéltetvek károsítják, betegségek közül a lisztharmat okozhat problémát.

Metszeni közvetlenül a virágzás után kell. Szaporítani dugványozással tudod.

Összefoglaló

A jezsámen (Philadelphus) egy kedvelt virágzó cserje hazánkban is, melynek több faját is megtalálhatjuk a kertészetekben. Rendkívül látványos növény, jellemzően nyáron virágzik. Kellemes illata a jázmin illatára emlékeztet. Szoliterként is ültetik, de más virágzó cserjékkel is szépen mutat. A gondozása nem igényel túl nagy odafigyelést, ezért kezdő kertészek vagy hobbikertészek is bátran próbálkozhatnak vele.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek