Jukka (Yucca) gondozása, teleltetése

írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A jukka, más néven törzses pálmaliliom, vagy óriás pálmaliliom (Yucca gigantea), a Yukka növénynemzetségbe tartozó, évelő, fásodó törzsű cserje, melyet szobanövényként is gyakran tartana. Népszerűségét a könnyű kezelhetőségének és mutatós kinézetének köszönheti. Eredetileg Közép-Amerikából, pontosabban Mexikóból származik, ahol sokkal magasabbra, akár 14 méter magasra is megnő. Hazánkban ennél jóval szerényebb méreteket, ült, maximum 1 méteres magasságot ér csak el. Vastag, kemény sötétzöld színű levelei a csupasz törzsből nőnek ki, és főleg a törzs tetején helyezkednek el. Léteznek törzs nélküli jukkák is, melyek közvetlen a földből hajtanak ki.

Gondozás

Könnyen nevelhető szobanövény, kezdő kertészek számára is javasolják a tartását, mert nincsenek nagy igényei, viszont rendkívül mutatós növény nevelhető belőle.

Talajigény

Talaj szempontjából nem igényes, használhatunk B típusú virágföldet vagy speciális pálmaföldet is.

Tápozás

A jukkának tavasztól őszig van szüksége tápanyag utánpótlásra, a nyári időszakban kéthetente célszerű az öntözővízhez keverni a tápoldatot. Ősztől tavaszig viszont nem igényel plusz tápanyagokat, ilyenkor ne tápoldatozzuk.

Fényigény

A jukka fényigénye magas, ezért napos, meleg helyet keressünk a számára. Nyáron akár a tűző napra is kerülhet.

Hőigény

A hőmérséklet tekintetében kevésbé igényes, az átlagos szobahőmérséklet is tökéletes a számára, 15-25 közötti hőmérsékleten szépen fejlődik. Télen hűvösebb helyen célszerű tartani, ahol 10 fok feletti a hőmérséklet.

Páraigény

Nyáron célszerű kézi permetezővel biztosítani a megfelelő páratartalmat, ellenkező esetben megjelenhetnek a takácsatkák.

Vízigény

A jukka vízigénye nyáron kifejezetten magas, különösen a nagy melegekben, ezért bőséges vízmennyiséggel célszerű öntözni, a túlöntözésre viszont figyelni kell. Két öntözés között hagyjuk kiszáradni a földjét, így elkerülhetjük a túlöntözést. Ősszel ritkábban igényel vizet, télen pedig csak annyi öntözésre lesz szükség, hogy a növény ne száradjon ki.

Szaporítás

A jukka szaporítása szár vagy hajtásdugványról történhet. A szárdugvány esetén a jukka szárából vágjunk le kb. 5 cm-es darabokat, majd ezeket homokba gyökereztessük. Ha meggyökeresednek a szárdarabok, átültethetjük őket egy kisebb edénybe, melyet fóliával lefedünk. A fóliára érdemes lyukakat fúrni a szellőzés érdekében. A dugványoknak melegre és enyhe nedvességre van szükségük a növekedéshez. Ha megjelennek az első leveleket, lekerülhet a fólia. A hatásdugványok esetén a jukka oldalhajtásait kell levágni, hagyni 1-2 napig száradni, majd tőzeg és homok keverékében ültetni. Ha meggyökeresedik, átültethető.

Metszés

Amennyiben a jukkapálmánk túl magasra nőve, vissza lehet metszeni. Ehhez vegyük ki a cserépből, majd egy éles metszőollóval vagy fűrésszel vágjuk félbe. A gyökeres törzset ültessük át, locsoljuk be alaposan, majd gondozzuk tovább, ahogyan eddig is. A levágott, leveles szárat megpróbálhatjuk meggyökereztetni.

Teleltetés

A jukkát télen célszerű hűvösebb helyre vinni. Ilyenkor öntözésre sem lesz nagyon szükség, csak ennyi vízre, hogy ne száradjon ki teljesen a növény.

Ültetés, átültetés

Átültetésre csak akkor van szükség, ha a növény kinövi a cserepét, ugyanakkor érdemes évente, esetleg kétévente talajfrissítést végezni. Erre a tavasz a legjobb időszak.

Virágzás

A jukkapálma idősebb korában, 10 éves kora felett hozhat virágokat, melyek fehéres, harangvirágra emlékeztető, hatszirmú virágok.

Betegségek, kártevők

A jukkára jellemzőek a gombabetegségek, és a pajzstetvek. Ha kevés fényt kap a növény, akkor levélsárgulás is jelentkezhet.

Összefoglaló

A jukka (Yukka gigantea) egy Mexikóból származó pálmafajta, melyet hazánkban, és a világ számos országában szobanövényként tartank. Természetes élőhelyén akár a 14 méteres magasságot is elérheti, hazánkban viszont csak 1 méteresre nő meg. Viszonylag igénytelen, könnyen gondozható növény, ezért kezdő kertészeknek is javasolják. Talaj szempontjából nem igényes, nyáron bőséges vizet öntözést igényel. Napos, meleg helyen fejlődik szépen. A gombás betegségek és a pajzstetvek megtámadhatják.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek