Kamélia (Camelia) gondozása, teleltetése – Kamélia fajták képekkel

Kamélia
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A kamélia (Camelia) a teafélék családjába tartozó növénynemzetség, mely Kelet-Ázsiából származik, és közel 200 faj tartozik ide. A keresztezéseknek köszönhetően ma már kétezernél is több fajtája és hibridje létezik, melyeket a C. japonica, a C. sansqua, a C. reticulata és a C. saluenensis alapfajokból hoztak létre. A kaméliák mélyzöld lombú, örökzöld cserjék és fák, melyek magassága a 4-6, de fajtól függően 10m-es magasságot is elérheti. Rózsaszerű virágai vannak, melyek fajonként színben, méretben és formában is eltérhetnek egymástól. A színek tekintetében rettenetesen változatos növény, a virágok színe az elefántcsonttól a rózsaszínen át a vörösig bármilyen lehet.

Kamélia

A kamélia a díszkertek kedvelt növénye, tartható a kertben szabadföldben, dézsás növényként, de egyes fajok szobanövényként is ismertek. A hazánkban leginkább dézsás vagy cserepes növényként ismert.

Gondozása

A gondozás nem mondható egyszerűnek, érzékeny növény, ezért csak akkor tudod sikeresen tartani, ha nagyon odafigyelsz az igényeire.

Talajigény

A kamélia nem kedveli a meszes talajt, legyen szó szabadföldi tartásról vagy dézsás-cserepes növényről, ezért mindenképp mészmentes talajba kell ültetni. Mivel a kamélia eredeti élőhelyén erdei növényként ismert, ezért az úgymond erdei talaj a legmegfelelőbb a számára, vagyis ne legyen túl kötött, de túl laza sem. Kémhatás tekintetében az enyhén savanyú talaj az ideális a számára. Humuszban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokban nagyon szépen fejlődik.

Tápozás

Tápozást alapvetően nem igényel, de a bimbóképződés időszakában célszerű tápanyag utánpótlásról gondoskodni.

Fényigény

A kaméliák között akadnak hidegtűrő fajok, melyek gondozása viszonylag egyszerű. A legtöbb kamélia azonban a nedves, mérsékelt éghajlatot kedveli, azért tavasszal érdemes a szabadba kivinni félárnyékos, szélvédett helyre. A közvetlen napfényt és a nagy melegeket nem kedveli.

Vízigény

A kamélia öntözése nagy odafigyelést igényel, ugyanis sem a túlöntözést, sem a szárazságot nem viseli jól. Mérsékelt öntözést igény, emellett két öntözés között a szobában tartott kaméliákat érdemes vízzel is permetezni.

Szaporítás

Szaporítás magról, bujtással, oltással történhet, a legideálisabb időszak erre az ősz.

Metszés

A kamélia igényli a metszést, melyet a virágzás utáni időszakba célszerű elvégezni, hogy a következő évben is bőséges virágzásra számíthass. Emellett az elvirágzott részeket is célszerű ebben az időszakban eltávolítani.

Teleltetés

A hidegtűrő kaméliák teleltetésével nincs sok dolgod, mindössze talajtakarásról kell gondoskodni, hogy megvédd a növény gyökerét a fagyoktól. A nem hidegtűrő kaméliákat azonban teleltetni kell, a dézsás növényeket hűvös, száraz helyen, mondjuk télikertben, lépcsőházban vagy melegházban, a szobai kaméliákat pedig 8-12 fokos hőmérsékleten.

Ültetés, átültetés

A virágzás időszakában a kamélia nem viseli jól a bolygatást, vagyis nem szabad mozgatni, átültetni, de a virágokat sem szabad megérinteni. Ha télen pihentetjük, nyáron is hoz virágokat, habár a virágzási ideje leginkább a tavasz.

Betegségek, kártevők

A takácsatkák, pajzstetvek és a különféle gombabetegségek megtámadhatják, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni a növényt, hogy időben tudj a kártevők és a betegségek ellen védekezni.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek