Kancsóka (Nepenthes sp.) gondozása

kancsóka
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A kancsóka (Nepenthes sp.) Délkelet-Ázsia és Ausztrália területén őshonos húsevő növény. Magyar elnevezését nem véletlenül kapta, rovarfogáshoz kancsó formájú, módosult leveleit használja. A kancsók belsejében a rovarok számára vonzó illatot termelő mirigyek vannak, melyek kábító enzimet termelnek. Miután csapdába került a rovar a kancsóban, ez az enzim segít megemészteni a rovart. A kancsóka legjobban függesztett cserépbe, ámpolnába ültetve mutat, ahonnan szabadon lóghatnak kancsói.

A kancsókák síkvidéken és hegyvidékeken is előfordulnak, a síkvidéki fajok „kancsói” színesebbek és nagyobbak, mint a hegyvidéki fajoké. Hazánkban a kertészetek kínálatában főleg a hegyvidéki fajok fordulnak elő. A síkvidéki vagy trópusi kancsókák tartása nem feltétlen egyszerű, ugyanis trópusi körülményeket kívánnak, melyet üvegházban vagy terráriumban tudunk biztosítani a legjobban a számukra.

Gondozás

Ha hegyvidéki kancsókát választasz, akkor egy kicsit könnyebb a dolgod, már ami a tartását illeti. Igényel ugyan némi odafigyelést, de lényegesen egyszerűbb, mint a trópusi fajok gondozása.

Talajigény

Ültetéséhez tőzeges, laza szerkezetű virágföldet érdemes választanod.

Tápanyagigény

Más rovarevő növényektől eltérően, a kancsókát időnként tápoldatozni is lehet, de ha rovarral etetjük, akkor ez nem szükséges.

Fényigény

Elhelyezéséhez meleg, világos, de nem tűző napos helyet kell keresned. Nyáron, akár szabadba is kiteheted árnyékos helyre.

Hőigény

A hegyvidéki kancsóka fajok kb. 12º-15ºC körüli hőmérsékleten szeretnek, cserepes növényként szobahőmérsékleten is jól boldogulnak, a 15-20°C fok közötti hőmérséklet ideális a számukra.

Páraigény

Kedveli a nedves, párás környezetet, ezért mindenképpen gondoskodnod kell párásításról.

Vízigény

A gyakori öntözést szintén nem lehet elhanyagolni, ha ezt a különleges növényt szeretnéd nevelni. Az öntözéshez lehetőleg langyos esővizet, lágy vizet használj. Az öntözés során, figyelj oda, hogy a kancsókba ne kerüljön víz.

Szaporítása

Szaporítását tőzegmohába szurkált szárdugványokkal végezheted. Ilyenkor a növény állandó magas páratartalmú és hőmérsékletű környezetet igényel.

Ültetés, átültetés

A kancsóka gyökerei törékenyek, ezért nagyon óvatosan végezheted csak az átültetését, melyre a tavasz a legideálisabb.

Betegségek, kártevők

Betegségekkel és kártevőkkel szemben viszonylag ellenálló.

Összegzés

A kancsóka (Nepenthes sp.) egy Délkelet-Ázsia és Ausztrália területiről származó húsevő növény, melynek, síkvidéki, hegyvidéki és trópusi fajai egyaránt vannak. Hazánkban szobanövényként tartják, leginkább a hegyvidéki fajokat, a trópusi és síkvidéki fajok hőigénye magas, trópusi körülményeket igényelnek. A hegyvidéki fajok gondozása lényegesen egyszerűbb, bár ők is magas víz és páraigényűek.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek