Kankalin (Primula) gondozása

kankalin
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A kankalin (Primula) a kankalinfélék családjába tartozó növénynemzetség, melybe kb. 400-500 faj tartozik. Ezek az alacsony termetű, lágyszárú növények, az északi félgömb mérsékelt éghajlatú részeitől kezdve, egészen Etiópia, Indonézia, és Új-Guinea trópusi vidékein át, Dél-Amerika egyes területeiig előfordulnak. A primula tejnedvet termel, mely mérgező hatású.

Több kankalin faj Magyarországon is őshonos, ilyen például a szártalan kankalin (Primula vulgaris), a tavaszi kankalin (Primula veris), a cifra kankalin (Primula auricula subsp. hungarica), a lisztes kankalin (Primula farinosa) és a sugárkankalin (Primula elatior) is. A kankalinok kora tavasszal nyílnak nemcsak a természetben, hanem kertbe ültetve is csalhatatlanul jelzik a tavasz közeledtét kedves virágaikkal. A szobai kankalin néven ismert Primula obconica lakásban nevelhető kankalin faj, így ha nincs kerted, akkor sem kell lemondanod a kankalinról!

Gondozás

A kanlakin kifejezetten igényes növény, ha nem biztosítod számára a megfelelő körülményeket, könnyen el is pusztulhat. Persze a gondozásában fajonként akadnak eltérések, azért általánosságban elmondható, hogy odafigyelést igényel a nevelésük.

Talajigény

A talaj tekintetében nem igényes, bár legszebben a laza szerkezetű, jó vízáteresztő talajban fejlődik.

Tápanyagigény

Tavasszal, illetve nyáron kb. havonta egyszer kell tápoldatozni, ehhez lehetőleg virágzó növényekhez való tápoldatot használj.

Fényigény

A kankalin számára a legideálisabb a félárnyékos vagy árnyékos helyre, itt érzi magát a legjobban. Világos helyen is képes megélni, de csak akkor, ha elég nyirkos és hűvös a környezet. A tűző napon a növény lehullatja a leveleit, és akár el is pusztulhat.

Hőigény

Jellemzően a szobahőmérsékletet kedveli, a 18-20 fok az ideális a számára. Amennyiben magról veted, akkor egészen a virágzásig alacsony hőmérsékletre van szüksége. Télen is hűvösebb helyet igényel.

Vízigény

A vízigénye magas, azt szereti, ha a földje állandóan nyirkos. Ez persze nem azt jelenti, hogy vízben kell állnia. A túlöntözés és az alulöntözés sem tesz jót neki, erre mindenképp figyelj oda.

Szaporítás

A kankalin magról vagy tőosztással szaporítható.

Ültetés, átültetés

A kankalint, ahhoz, hogy megfelelően fejlődhessen, kétévente érdemes átültetni.

Betegségek, kártevők

A kertben ültetett kankalin meglehetősen ellenállók, bár a csigák okozhatnak némi gondot. A lakásban tartott kankalinokat a levéltetvek gyakran megtámadják.

Kankalin fajok

  1. A szártalan kankalin (Primula vulgaris) bemutatása, gondozása

A szártalan kankalin (Primula vulgaris) kora tavasszal virágzó kistermetű évelő. Magyarországon nemcsak a kertekben, hanem a természetben is találkozhatsz a parányi védett növénnyel. A szártalan kankalinból rengeteg féle hibridet nemesítettek, így már nemcsak világossárga színben fordul elő.

Szártalan kankalin (Primula vulgaris)

Levelei kicsit hosszúkásak, lekerekített levélvégekkel, és kissé sprőd felülettel. A virágot tölcsér alakúak, a levelek közül bukkannak elő. A szártalan kankalin, elsősorban sziklakertekben, és virágágyások szegélyeként érvényesül leginkább.

Ha szobanövényként vásárolsz, vagy kapsz ajándékba szártalan kankalint, a virágzás után bátran ültesd ki a kertbe!

A szártalan kankalin nem túl igényes, könnyen gondozható növény, ugyanakkor kártevők és betegségek időnként károsíthatják. Gondot okozhatnak a csigák, tetvek és atkák is, valamint a vírusok és gombák is.

Ültetési helyéül félárnyékos vagy világos helyet keress, olyan helyet, ahol tűző nap is érheti semmiképp se válassz.

A talajjal szemben nem válogatós, az egyedüli szempont, hogy jó vízgazdálkodású legyen, és tápanyagokban gazdag. Szereti ha talaja kissé nedves.

Szaporítani magról és tőosztással lehet, utóbbi történhet szeptembertől egészen tavaszig is.

  1. A tavaszi kankalin (Primula veris) bemutatása, gondozása

A tavaszi kankalin (Primula veris) a kankalin félék családjába tartozó, Európa szerte, valamint a Kaukázus vidékén is elterjedt évelő növény.

A természetben leggyakrabban a magyarországi középhegységek lomberdeinek tisztásain találkozhatsz vele. Gyógyhatású növény, levele, virága és gyökere egyaránt értékes gyógyászati szempontból.

A tavaszi kankalin harang alakú sárga, narancssárga, nagyon ritkán piros színű virágai ernyőt formáznak, a kb. 25cm-es szár végén. Levelei hosszúkásak, tőlevélrózsát alkotnak. Termete miatt jól mutat ágyások szegélyeként valamint sziklakertekben is.

Ültetéséhez félárnyékos, vagy napos helyet célszerű keresned, igaz ellenálló növényről van szó, az árnyékot is jól bírja. Talaj tekintetében az átlagos, de jó vízáteresztő kerti talaj a legjobb választás.

Szárazságtűrő képessége is kiváló, ugyanakkor a nyári öntözéssel elérheted, hogy megmaradjanak levelei, és késleltetheted a pihenőidőszakát is.

Betegségekre, fertőzésekre nem kényes, ugyanakkor a kártevők közül a takácsatka, levéltetű és a meztelen csiga is károsíthatja. Szaporítani tőosztással és magról tudod. A magvetéssel nyáron és ősszel szaporíthatod.

  1. A gömbös kankalin (Primula denticulata) bemutatása, gondozása

A gömbös kankalin (Primula denticulata) kora tavasszal virágzó, alacsony termetű évelő növény. Hosszúkás, lekerekített végű, kissé ráncos levelei tőlevélrózsába rendeződnek. Apró virágok alkotta, gömb alakú virágzatát a szár végén hozza.

Labdaszerű virágai lila, fehér, piros és rózsaszín árnyalatúak lehetnek. Csoportosan ültetve sziklakertek, virágágyások, kerti tavak környékének ideális tavaszi növénye.

A gömbös kankalin átlagos fényigényű növény, ne ültesd tűző napra, inkább világos, vagy félárnyékos helyet keress számára. Talajok közül a kissé nedves és enyhén kötött, semleges vagy kicsit savas kémhatású talajokat szereti legjobban. Vízigényes növény, ezért rendszeres öntözést igényel.

Betegségekre nem érzékeny, a kártevők viszont megtámadhatják, kedvelt célpontja a meztelencsigáknak, takácsatkáknak és a levéltetveknek is. Szaporítani magvetéssel, tőosztással és gyökérdugványokkal is tudod.

  1. A szobai kankalin (Primula obconica) bemutatása, gondozása

Kínából indult hódító útjára, ez a magyar szobakertészeket is rabul ejtő mutatós évelő növény. Vese alakú, szőrös leveli, szépen kiemelik a sárga közepű, élénk színváltozatokban virító tömött virágokat.

Jó választás, ha kis helyigényű, ugyanakkor mutatós növényt keresel a lakásba. Leveleiben és hajtásaiban mérgező anyagok vannak.

Gondozása viszonylag egyszerű. Fény és vízigényes növény, ha ezeket a feltételeket biztosítod számára, szinte biztos a siker. Keress számára világos helyet, ahol a tűző nap nem tehet kárt benne, földjét pedig tartsd nedvesen.

Ültetőközegnek savas, tőzeges földet célszerű választanod, aminek a vízáteresztő képessége is megfelelő. Egyéb teendőd nem igazán akad vele. A fonnyadt virágokat, érdemes levágnod, ez egyrészt esztétikai szempontból lényeges, másrészt a további virágzást is elősegítheted vele.

A szobai kankalin teleltetéséhez, világos, hűvös helyet válassz. Szaporítani tőosztással és magról tudod.

Összegzés

A kankalin (Primula) a világ számos területén megtalálható, a kankalinfélék családjába tartozó növénynemzetség, melybe több mint 400 fajt sorolnak. Magyarországon is számos primula faj található meg a természetben is, de a kertészetek is kínálják. Bár az igényeik között mutatkoznak eltérések, általánosságban elmondható, hogy nem tartoznak a legigénytelenebb növények közé. Gondozásuk odafigyelés igényel, ellenkező esetben könnyen elpusztulnak.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek