Karácsonyi Kaktusz (Schlumbergera) gondozása

karácsonyi kaktusz
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) Brazíliából származó, örökzöld, évelő növény. Magyarországon kimondottan népszerű szobanövény, melyet rákkaktusz vagy tagoltlevélkaktusz néven is ismerhetsz. Közepesen magas növény, legfeljebb 45-50 cm magasra nő meg. Szárai kezdetben felfelé törően nőnek, de ahogy nő a szártagok száma, elkezdenek csüngeni. Virágai a fehér, aranysárga, narancssárga, rózsaszín, lila és piros különböző árnyalataiban pompázhatnak, jellemzően az októbertől-márciusig terjedő időszakban nyílnak.

Gondozás

Ahhoz, hogy virágokat is neveljen nagy odafigyelésre van szükség, ugyanos ki kell elégíteni ősszel a speciális igényeit, hogy virágozzon. A gondozás nem bonyolult, de mindenképp odafigyelést igényel.

Talajigény

A talajra nem kifejezetten igényes, de akkor érzi magát a legjobban, ha speciális, kaktuszoknak való földbe kerül.

Tápanyagigény

Ősszel kezdd el hetente egyszer tápoldatozni, ha virágokat szeretnél, ellenkező esetben a virágzás elmaradhat.

Fényigény

A fényigénye magas, ezért mindig világos, de ne tűző napos helyet keress a számára. Nyáron a kertbe is ki lehet tenni világos, közvetlen fénytől védett helyre, ősszel, világos, de nem túl meleg helyen helyezd el a lakásban, ahol egy nap 12 órán keresztül sötétség van, ugyanis erre szüksége van, hogy virágokat nevelhessen. A virágbimbók megjelenése után már nem lesz szükség takarásra, vagy teljes sötétségre.

Hőigény

Ne tartsd túlságosan meleg helyen, mivel nagy melegben nem virágzik a karácsonyi kaktusz, és a bimbói is lehullnak. Ideálisnak a 15-20 fok tekinthető. A huzatot szintén nem kedveli. A növény helye legyen állandó, ne forgasd a cserepet, és ne helyezd át. Ha túl meleg van, akkor a virágzási idő lerövidülhet.

Páraigény

Nem kedveli a száraz levegőt, azért panellakásokba nem a legideálisabb választás. Ezen rendszeres párásítással segíthetsz. Célszerű a cserép alátétjébe kavicsokat tenni, és azokat rendszeresen vízzel spriccelni.

Vízigény

Figyelj rá, hogy ne öntözd túl a növényt. A sárguló, puha levelek a túlöntözés jelei. Nyáron ritkábban, ősztől valamivel gyakrabban öntözd, földjét tartsd kissé nedvesen, a pangó vizet kerüld

Szaporítás

Szaporítani szárdugványokkal tudod a legegyszerűbben.

Metszés

Az átültetéskor érdemes visszacsípni a növényt, ezzel bokrosodásra és bőségesebb virágzásra ösztönözheted. Az évek során a gyenge hajtásokat mindenképp érdemes tavasszal eltávolítani.

Teleltetés

Ahhoz, hogy elősegítsd a téli virágzást, a nyári időszakban hagyd el a tápoldatozást, és csak mértékkel öntözd.

Ültetés, átültetés

Átültetned legalább kétévente egyszer érdemes, ezzel elősegítheted a virágzást.

Betegségek, kártevők

Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny,

Összegzés

A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera) egy Brazíliában őshonos, örökzöld, évelő növény, melyet Magyarországon kedvelt szobanövényként ismerhetünk Érdekes megjelenésű, közepesen magas növény, mely megfelelő gondozás mellett színpompás virágokkal is megajándékoz, ám ehhez ki kell elégíteni a speciális igényeit. A virágzáshoz ugyanis 12 órás sötétség kell az őszi időszakban, amit akár takarással is megoldhatsz, de elengedhetetlen a rügyképződéshez.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek