Kardvirág (Gladiolus) gondozása, ültetése, termesztése

kardvirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A kardvirág (Gladiolus) nagytermetű évelő növénynemzetség, melyet a nősziromfélék családjába sorolunk. A régebben fegyverliliom, mezei dárdácska, kedves madárliliom, illetve legényvirág néven is nevezték, mára már csak kardvirágként hívjuk. A karvirág nemzetségbe kettőszázötven faj sorolnak, Európában és Ázsiában tíz faja él, a többi Fekete-Afrikában honos, leginkábba a Dél-Afrikai Köztársaság és Namíbia területén. Az egyes fajok magassága fél métertől, több mint egy méterig is terjedhet.

Hosszú szárával, kardszerű levelével, valamint a szár hosszának jó részén nyíló élénk színű virágaival igazán szép látvány. Ma már sokféle nemesített változata létezik, melyekkel kertekben, parkokban egyaránt találkozhatunk. Vannak fodros szirmú és telt virágú hibridek, melyek mind a nemesítés eredményeként születtek meg. A vadon élő kardvirág fajok kisebbek és szerényebbek, mint kerti rokonai. Virágkötészetben vágott virágként, valamint évelőágyak nagyobb virágaként egyaránt megállja helyét. Magyarországon nem télálló, ezért ősszel fel kell szedni hagymáit.

Gondozás

A kardvirág gondozása nem túl bonyolult, egyedül a fagyérzékenységét kell figyelembe venni, tehát csak a fagyok után ültethető el, és télre fel kell szedni a hagymáit. Ezen túl azonban nem igényel nagy figyelmet.

Talajigény

A talajra nem kimondottan igényes, de leginkább jó vízelvezetésű, tápanyag dús talajba szeret, lehetőleg ilyen helyre ültesd.

Tápanyagigény

Alapvetően nem tápanyagigényes növény, ám célszerű a talajt feljavítani ültetés előtt, hogy kellően tápanyag-dús legyen.

Fényigény

Fényigényes növény, ezért ültetéséhez világos, napos helyet válassz.

Vízigény

Nem mondható vízigényes növénynek, alapvetően a csapadék is elég lehet a számára. Ha szárazabb időszakban ülteted el, érdemes öntözésről gondoskodnod.

Szaporítás

A hagymák fiatal hagymakezdeményeket nevelnek, melyek később kifejlett hagymává fejlődnek, szaporítani ezek segítségével tudod.

Metszés

Az elvirágzás után nem szabad levágni az elhalt növényi részeket, mert a gumókban tápanyagot raktároz.

Teleltetés

Ahogy a bevezetőben már említettem, a kardvirág nem télálló, ezért a hagymáit fel kell szedni ősszel. Az elszáradt zöld részekből hagyj meg néhány centit, majd szedd fel a hagymákat, és tárold őket hűvös, jól szellőző helyiségben.

Ültetés, átültetés

Mivel fagyérzékeny, ezért elültetni leghamarabb április elején lehet, akár a tavasz végéig is ültetheted fokozatosan, így nagyon sokáig gyönyörködhetsz virágaiban. Hagymáit kifejezetten mélyre, kb. 15cm-re kell elültetni, egymástól legalább ilyen távolságra.

Betegségek, kártevők

A betegségek és a kártevők könnyen megelőzhetőek a kardvirág esetében, egyrészt azzal, ha évente változtatod az ültetés helyét, másrészt, ha csak a kemény, egészséges hagymákat hagyod meg, miután ősszel felszedted őket.

Összegzés

A kardvirág (Gladiolus) egy Dél-Afrikából származó, a nősziromfélék családjába tartozó növénynemzetség, mely 18. században került Európába. Több száz faja létezik, ebből mindössze csak 10 él Európában. A természetben is előfordul, de a nemesítéseknek köszönhetően számos fajtája és hibridje kapható már a kertészetek kínálatában is. Évelőágyásokba ültetve is szépen mutat, de vágott virágként is megállja a helyét. A gondozása nem igényel túl sok odafigyelés.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek