Kávécserje (Coffea arabica) gondozása

kávécserje
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A kávécserje (Coffea arabica) a Föld szubtrópusi területein honos növény, amelyet szobanövényként is nevelhetsz. Levelei hullámos szélűek, ovális alakúak, erezetük nagyon mély. A növényt bokros növekedés jellemzi, levélzete sötétzöld színű. Ha a kávécserjéd legalább 3 éves, a megfelelő gondozás, és körülmények mellett, akár még kellemes illatú, fehér virágokkal is megörvendeztethet május-június tájékán.

Gondozás

A gondozása nem bonyolult, amennyiben az alapvető igényeit ki tudod elégíteni. Ha megfelelő neveled, akkor még érdekes fehér és illatos virágokat is nevel, melyek május tájékán nyílnak.

Talajigény

A kávécserje az általános virágföldben is szépen fejlődik, ugyanakkor szereti, ha a földje laza szerkezetű és tőzeges.

Tápanyagigény

Aktív időszakában meghálálja, ha rendszeresen tápoldatozod, ami mindössze havonta 1-2 alkalmat jelent. A tápoldatot az öntözővízhez célszerű adni.

Fényigény

Elhelyezéséhez keress világos, de nem tűző napos helyet a lakásban, nyáron akár a szabadban is tarthatod, például egy nem tűző napos, védett erkélyen, teraszon. A hirtelen változások – például huzat, vagy hőmérséklet-változás – ártanak a kávécserjének.

Hőigény

A hőmérsékletre nem mindható kényesnek, egyedül arra kell figyelni, hogy ne legyen hideg helyen, mert ott ledobja a leveleit. Bárhol is tartod, legalább 15 fokos helyen legyen még télen is.

Vízigény

Az öntözés során törekedj rá, hogy földje nyirkos legyen, ne hagyd, hogy teljesen kiszáradjon. A túlöntözést kerüld, mert arra érzékeny.

Szaporítás

A kávécserje szaporítására két lehetőséged van, egyik a dugványozás, a másik pedig a magvetés.

Teleltetés

A téli időszakban lehetőség szerint világos, 13 foknál magasabb hőmérsékletű helyiségben tartsd, ennél hidegebb helyen, ugyanis ledobja leveleit. Ahogy a legtöbb növényt, úgy a kávécserjét is kevesebbet kell öntöznöd télen.

Ültetés, átültetés

Ha szükségesnek látod az átültetést, azt február-március környékére időzítsd.

Betegségek, kártevők

A kártevők közül, a pajzstetvek és a takácsatkák károsítják időnként.

Összegzés

A kávécserje (Coffea arabica) a Föld szubtrópusi területeiről származik, hazánkban viszont az elmúlt években kedvelt szobanövény lett, melyet autentikusan sokszor kávéscsészékben árulnak. A gondozása nem bonyolult, ha biztosítod számára az alapvető igényeit. Hálás növény, ha megfelelően neveled, még apró, fehér, illatos virágokkal is megörvendeztet. Az igényei nem túl magasak, egyedül a hidegre és a túlöntözésre érzékeny.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek