Kerti Mályvarózsa (Alcea rosea) gondozása

kerti mályvarózsa
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A kerti mályvarózsa vagy festőmályva (Alcea rosea) a mályvafélék családjába tartozó növény. Nagytermetű növény, üreges szára, akár két méteres hosszúságot is elérhet. Évelőágyakban jól mutat az alacsonyabb virágok háttereként, de ültetheted kerítés vagy házfal mellé is. Nagyméretű, kerek leveleivel, és a szár végén hozott élénk színű virágaival a kertek májusi-júniusi dísze. A régi paraszti kertek elengedhetetlen dísznövénye volt, de még ma is nagyon népszerű a természetesebb hatású kertekben.

Szirmai gyógyhatásuk, a szárított vagy áztatott mályvarózsa szirmokat köhögés és szájüregi sebek gyógyítására is használják, de szára és gyökere is rendelkezik gyógyhatással, ugyanis vitaminokat, antioxidánoskat, és fontos ásványi anyagokat tartalmaz.

Gondozás

Nem túl igényes növény, jól viseli a tűző napot, valamint a szárazságot is, ezért kezdő kertészek kertjében is jó helye lehet.

Talajigény

Talajjal szemben nincsenek speciális igényei, igaz, legjobban a mélyen megművelt talajokat kedveli, ezért ültetés előtt célszerű mélyen fellazítani a talajt.

Tápanyagigény

Nem mondható tápanyagigényes növénynek, külön tápoldatozás nélkül is szépen fejlődik.

Fényigény

Ültetéséhez bátran választhatsz napos helyet, akár tűző naposat is, mert meglehetősen fényigényes növény.

Vízigény

Alapvetően szárazságtűrő növény, ám ha a meleg és a szárazság hosszabb ideig tart, akkor érdemes mértékkel öntöznöd. A túl sok vizet nem igazán kedveli, ezért kerüld a túlöntözést.

Szaporítás

Szaporítani magról lehet, valamint előnevelt palántáról augusztusban. Magjait májusban lehet vetni. Mivel a kerti mályvarózsa kétnyári növény, érdemes minden évben vetni, ha évről évre folyamatos virágzást szeretnél. Nagyon jó az önvető képessége, ha nem gyűjtöd be a magjait, ne lepődje meg, ha a következő évben magától is kihajt.

Metszése

Ha túl magasra nő, érdemes visszavágni, ezzel akár újabb virágzásra is serkentheted.

Ültetés, átültetés

Az átültetésre rosszul reagál erőteljes gyökerei miatt, ezért ültetés előtt, gondold át alaposan, hova szeretnéd ültetni a kertben.

Betegségek, kártevők

A kártevőkkel szemben ellenállónak mondható, de a rozsdabetegségekre viszont érzékeny.

Összegzés

A kerti mályvarózsa vagy más néven festőmályva (Alcea rosea) a mályvafélék családjába tartozó, akár két méter magasra növő, egynyáriként ismert növény, melyet jó önvető képességének köszönhetően kétnyári vagy évelő növénynek tartank. Jól mutat házfalak vagy kerítések mellett, de évelőágyásokban is. A gondozása meglehetősen egyszerű, mert nem túl igényes növény, a tűző napot és a szárazságot is jól tűri.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek