Kínai Leander (Asclepias curassavica) gondozása

kínai leander
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A kínai leander, más néven selyembokor vagy skarlát selyemkóró (Asclepias curassavica) mediterrán hangulatot idéző, Dél-Amerikából származó félcserje, melyet hazánkban dézsás dísznövényként nevelhetsz. Különleges külsejű növény, főként virágzata miatt, levelei a leanderére emlékeztetnek. Az élénksárga és piros apró virágok bogernyőbe állnak össze a hajtások végén, és egész nyáron díszítenek.

Amerika trópusi területein dísz-, és gyomnövényként egyaránt ismerik. Amerikából terjedt át Ázsia mérsékelt övi és trópusi országaiba, Afrikába, Ausztráliába, az Amerikai Egyesült Államok délkeleti államaiba és Hawaiira, illetve egyéb csendes-óceáni szigetekre is, majd innen került Európába.

Gondozás

A kínai leander gondozása odafigyelést igényel, különösen az elhelyezése, mind talaj, mind fényigény szempontjából. A nevelése annyira nem bonyolult, ha megfelelő földbe kerül, és kellően meleg, napos helyet találsz a számára.

Talajigény

Talajok közül a jó vízáteresztő, semleges vagy enyhén savas kémhatású talajtípusokat kedveli.

Tápanyagigény

Nem mondható tápanyagigényes növénynek, külön tápoldatozásról nem kell gondoskodni.

Fényigény

A kínai leander nagyon szereti a sok fényt valamint a meleget is, ezért bátran helyezd dézsáját tűző napos, világos helyre, azonban félárnyékban is elboldogul. Ha szobanövényként neveljük, mindenképp ablak közelébe kerüljön.

Hőmérséklet

Melegkedvelő növény, nagyon jól érzi magát a napos, déli fekvésű erkélyeken is, ahol egész nap éri a napfény. Szobanövényként is boldogul, ilyenkor minimum szobahőmérsékletet igényel, de akár ennél magasabb hőfokot is elvisel.

Vízigény

Rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel, a túlöntözést kerüld. Túlöntözés hatására sárgulni és hullani kezdenek a levelei.

Szaporítása

Szaporítani a rizómák szétosztásával, valamint magról tudod.

Metszés

Ősz végén célszerű erősen visszametszeni, még a teleleltetés előtt.

Teleltetés

Teleltetést igényel, világos, hűvös helyen. A teleltetés alatt csak nagyon kevés vizet adj neki.

Betegségek, kártevők

Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül a levéltetvek és a takácsatkák okozhatnak problémát.

Mérgező hatása

A kínai leander mérgező növény, gondozása során járj el körültekintően, vegyél fel kesztyűt, emellett kisgyermekektől és háziállatoktól is tartsd távol.

Összegzés

A kínai leander, melyet selyembokor vagy skarlát selyemkóró (Asclepias curassavica) néven is ismernek, egy mediterrán hangulatot idéző, Dél-Amerikából származó virágzó félcserje. Hazánkban dézsás dísznövényként, de akár szobanövényként is tartható. Fény és melegigényes növény, illetve a talaj minőségére is érzékeny, erre mindenképp érdemes odafigyelni. Ugyanakkor, ha megfelelő ültető közegbe kerül, és kellően napos helyre teszed, akkor a gondozása már nem túl bonyolult.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek