Királybegónia (Begonia rex) gondozása

Begonia rex
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A királybegónia (Begonia rex) a begóniafélék családjába tartozik, Ázsia, Afrika és Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein honos. A királybegónia a levélbegóniák közül az egyik legismertebb fajnak számít. Az első királybegóniák 1858-ban érkezetek Európába és lényegében azóta, szinte megállás nélkül nemesítik és születnek a szebbnél szebb királybegónia változatok. A levelek színei változatoktól függően számos színben pompázhatnak. Alacsony-közepes magas növény, hozzávetőleg 25-30 cm-esre nő csak meg.

Lakásba csoportosan, vagy akár egyesével elhelyezve is szépen mutat. A királybegóniák virágokat is nevelnek, ám ezek lényegesen jelentéktelenebbek, mint a levelek. Az apró virágok fehér és a krémszíntől a piroson, rózsaszínen át a sárgáig számos színben előfordulhatnak.

Gondozás

A királybegónia a nehezebben nevelhető begóniaváltozatok közé tartozik, ugyanis meglehetősen meleg és páraigényes növény, ráadásul a hirtelen hőmérsékletváltozást is nehezen viseli.

Talajigény

A laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajban érzi magát a legjobban, lehetőleg A típusú virágföldet válassz a számára.

Tápanyagigény

Tápoldatozni elég tavasszal és nyáron kéthetente kis töménységű tápoldattal.

Fényigény

A királybegónia helyéül válassz világos, de tűző naptól védett helyet válassz, mert az erős naptól megéghetnek a levelei. Árnyékos helyen a levelei kifakulhatnak.

Páraigény

A királybegónia kedveli a kellemesen párás levegőt, a közvetlen párásítást viszont nem szereti. Ha a leveleit vízzel permetezed, akkor a levelek foltosodni kezdenek. Alkalmazz közvetett párásítást, állítsd a növény cserepét kaviccsal és vízzel töltött tálcára.

Hőigény

Viszonylag melegigényes növény, állandó, kellemesen meleg szobahőmérsékletű, legalább 16fokos helyiségben tartsd. Fűtőtest mellé ne kerüljön.

Vízigény

Az öntözés és a tápoldatozás során fontos a mértékletesség. Öntözd rendszeresen, de mértékkel a növényt, ne hagyd, hogy kiszáradjon a földje, de azt se, hogy álljon a vízben. A királybegónia esetében különösen kerülendő mindkét állapot.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással tudod, kellemesen meleg talajban, levél vagy gyökérdarabokkal. Próbálkozhatsz rizómaosztással is, ha ezt a módszert választod, akkor az átültetéssel egy időben végezd el a rizómaosztást.

Ültetés, átültetés

A királybegóniát elég átültetni akkor, ha kinőtte a cserepét. Az átültetést időzítsd tavaszra, ilyenkor A típusú virágföldbe ültesd át a növényt.

Betegségek, kártevők

Ha a királybegóniát nem megfelelő helyen tartod, vagy valamilyen gondozási hibát követsz el, előfordulhat gyökérrothadás és lisztharmat, valamint megtámadhatják a növényt fonálférgek is.

Összegzés

A királybegónia (Begonia rex) a begóniafélék családjába tartozó, Ázsia, Afrika és Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein őshonos növény, melyet az 1800-as évek közepe óta nemesítenek a kertészek. Ennek köszönhetően számos változata létezik, melyek elsősorban levéldísznövényként ismertek Európába, így Magyarországon is. A királybegóniák a nehezebben gondozható begóniák közé sorolhatóak, így a nevelésül odafigyelést igényel.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek