Kleopátra Tűje (Cleome spinosa) gondozása

kleopátra tűje
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A kleopátra tűje (Cleome spinosa) Dél-Amerikából származó nagytermetű egynyári dísznövény. A bokros növekedésű termetes virág akár az 1 méteres magasságot is elérheti. Szoliterként, valamint virágágyások magasabb növényeként egyaránt remekül mutat. A hosszú porzós, rózsaszín, lila és fehér színben játszó virágok a nyár második felében, júliustól augusztusig nyílnak. Erős szélben a kleopátra tűje megdőlhet, ezért célszerű inkább szélvédett helyet keresned számára.

Gondozás

Nem mondható túl igényes növénynek, de napfényes helyen és tápanyagban gazdag talajba bőséges virágzásra számíthatsz, ugyanakkor szerényebb körülmények között is szépen fejlődik.

Talajigény

Talaj tekintetében nem igazán válogat, de az fontos, hogy ültető közege tápanyagban gazdag legyen, mert így dúsabban virágzik.

Tápanyagigény

Tápanyagigényes növény, ezért már eleve olyan talajt érdemes keresni a számára, amely tápanyagban gazdag. Ha rendszeresen kap tápanyag utánpótlást, bőségesen virágzik-

Fényigény

Ültetési helyéül félárnyékos és világos helyet egyaránt választhatsz, de a tűző nap sem okoz számára problémát. Bár félárnyékos helyen is szépen fejlődik, de a sok napfény elősegíti a dús virágzást. Szélvédett helyet keress a számára, mert a viharos, erős szelek hatására eldőlhet.

Vízigény

Átlagos vízigényű növény, ezért akkor célszerű öntöznöd, ha talaj felső rétege száraznak tűnik. Túlöntözni nem szabad, arra érzékeny.

Szaporítása

Szaporítani magvetéssel tudod. A palánták nevelését már márciusban elkezdheted, szabadba csak a fagyveszély elmúltával májusban vesd. Magjai fényre csíráznak, ezért a föld felszínére kell őket szórnod.

Teleltetés

Egynyári növény, ezért nem igénye teleltetést, hiszen minden évben újra kell vetni.

Betegségek, kártevők

Kártevők közül problémát okozhatnak az atkák és a tetvek, betegségek közül pedig a lisztharmat.

Összegzés

A kleopátra tűje (Cleome spinosa) egy Dél-Amerikából származó magasra növő, bokros habitusú egynyári dísznövény, melyet virágágyásokban fő növényként vagy szoliterként, önmagába is ültethetsz. Látványos virágai miatt ültetik elsősorban. A gondozása nem túl bonyolult, mert viszonylag átlagosak az igényei, ugyanakkor a sok napfény és a tápanyagban gazdag talaj segíti, hogy bőségesebben virágozzon.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek