Klívia (Clivia miniata) gondozása, szaporítása

klívia
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A klívia, kafferliliom vagy narancsliliom (Clivia miniata) Dél-Afrikában őshonos, az amarilliszfélék családjába soroljuk. A klíviát John Lindley angol botanikus fedezte fel, nevét pedig Charlotte Clive skót felföldi lady után kapta, aki elsőként kezdte el Európában is termeszteni ezt a növényt. Ezt követően Európában gyorsan elterjedt egyszerűségének és gyönyörű virágainak köszönhetően.

Szobanövényként, valamint fagymentes időszakokban balkonon, teraszon és verandán is nevelheted. Rendkívül ismert és népszerű szobanövény, ami annak köszönhető, hogy a törődést, dekoratív, élénk narancssárga virágokkal hálálja meg. Élénk virágai jellemzően télen, valamint tavasz elején pompáznak.

Gondozás

A klívia gondozást igényel, de pár egyszerű szabály betartásával évente megörvendezet minket látványos virágaival.

Talajigény

A morzsalékos, laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, humuszban gazdag talajokat kedveli,

Tápanyagigény

Földjét érdemes rendszeresen trágyázni.

Fényigény

Mivel őshazájában is a fák árnyékában él, a túl sok fényre érzékeny. Szereti a világos környezetet, ugyanakkor a tűző napot nem. Válassz számára az előbbieknek megfelelő helyet, akár lakásban, akár szabadban neveled.

Hőigény

Nyáron a szobahőmérséklet tökéletesen megfelelő a számára, télen viszont 8-10°C-os hőmérséklet az ideális.

Páraigény

A magas páratartalmat nem szereti, ezért száraz levegőjű lakásokba kifejezetten ideális választás.

Vízigény

Mérsékelten öntözd, tartsd földjét kissé nyirkosan, a túlöntözést azonban mindenképp kerüld. Az októbertől-januárig tartó időszakban, ennél is kevesebb vizet adj neki. A túlöntözésre rendkívül érzékeny.

Szaporítása

A klívia oldalsarjakat hoz, melyekről remekül szaporítható. Ha a sarj saját gyökérzettel, és kb. 20cm-es levelekkel rendelkeznek, akkor leválaszthatod a szaporításhoz. A leválasztott gyökérrel rendelkező oldalsarjat ültesd el, és neveld tovább a kifejlett növényhez hasonlóan.

Metszés

A klívia virágzás után, termést hoz, amit célszerű minél hamarabb eltávolítanod, mivel feleslegesen vonja el az energiát és a tápanyagokat a növénytől.

Virágzás

Virágait jellemzően télen, illetve tavasz elején hozza, ha megfelelően gondozod. Fontos tudni, hogy akárcsak a karácsonyi kaktuszt, a klíviát sem szabad virágzás alatt mozgatni, lényeges, hogy mindig ugyanarról az oldalról érje fény.

Teleltetés

6-8 hetes nyugalmi időszaka ősszel van, ekkor keress számára, egy 10-15fok körüli helyiséget, és csak nagyon kevés vizet adj neki. Ezt követően tedd valamivel melegebb helyre. Ahhoz, hogy virágokat hozzon, mindenképp szükség van a hidegtartásra.

Ültetés, átültetés

A virágföld, amibe ülteted, legyen morzsalékos állagú, tápanyagban gazdag, és jó vízelvezető képességű. Átültetned nem túl gyakran kell, elég 2-3 évente.

Betegségek, kártevők

Betegségeket főleg a helytelen tartás okozhat. A magas páratartalom, a túl alacsony hőmérséklet, illetve a túlöntözés levélhulláshoz vezethet. Kártevőkre nem kimondottan érzékeny, bár a gyapjastetű megtámadhatja.

Mérgező hatása

A klívia minden része erősen mérgező, így kisállatoktól és kisgyerekektől tartsd távol. Az átültetés és a szaporítás során mindenképpen vegyél fel kesztyűt.

Összegzés

A klívia, más néven kafferliliom vagy narancsliliom (Clivia miniata) egy Dél-Afrikából származó, az amarilliszfélék családja tartozó trópusi virágos növény, melyet Magyarországon szobanövényként ismerhetünk. A gondozása odafigyelést igényel, ám ha megfelelően neveljük, akkor pompás virágokkal örvendeztet meg minket télen, illetve a tavasz elején. Betegségek csak a rossz tartás során alakulhatnak ki.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek