Kokárdavirág (Gaillardia) gondozása, ültetése, szaporítása

kokárdavirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A kokárdavirág (Gaillardia) az őszirózsafélék családjába tartozó, Északnyugat-Amerika területéről származó növény. Évelő (Gaillardia aristata) és egynyári (Gaillardia pulchella) kokárdavirág fajokat egyaránt vásárolhatsz a kertészetekben. A kokárdavirág közepes magasságú, kb. 40-60 cm-es magasságot elérő, jó szárazságtűrő, ellenálló növény. Virágágyásba, kaspóba ültetve egyaránt jól mutat.

Bokros habitusú növény, szárai felállóak. A viszonylag egyszerű, lándzsaformájú, apró szőrökkel borított leveleket a hangsúlyos fészekvirágzat ellensúlyozza. Élénk színű virágait júniustól kezdődően egész nyáron hozza. A virágok 7-8 cm átmérőjűek, a színük fajtától függően eltérő lehet, számtalan színben pompázhat.

Gondozás

A kokárdavirág nem túl igényes növény, ha kicsit mostohán bánsz vele, és nem igazán öntözöd, akkor is szépen díszíti a virágágyást, ezért kezdő vagy elfoglalt kertészek számára is jó választás lehet.

Talajigény

Talajjal szemben sincsenek különleges igényei, egyedül az a fontos, hogy jó vízáteresztő képességű, laza, termékeny talajba ültesd. Az anyagos talajt nem szereti, ezt lehetőleg kerüld el.

Tápanyagigény

A tápanyagigénye viszonylag alacsony, de meghálálja a gondoskodást. Cserépbe ültetve érdemes rendszeres tápanyag utánpótlásról gondoskodni, ám szabadföldbe ültetve már nem igényel ilyesmit.

Fényigény

Ültetési helyéül bátran választhatsz akár tűző napos helyet is, mert a fényigénye meglehetősen magas.

Vízigény

A vízigénye alacsony, a szárazságot is nagyon jól tűri.

Szaporítása

Szaporítani magról és tőosztással is tudod. Amennyiben magról szeretnéd szaporítani, jó tudni, hogy fényen csíráznak a magok, tehát csak elszórnod kell őket, földdel betakarni nem. Egyébként jó a növény önvető képessége is. Ha tőosztással szaporítanád, akkor arra az elvirágzás után, ősszel kerülhet sor.

Metszés

Metszést nem igényel, de az elhalt virágokat érdemes eltávolítani róla, mert ezzel meghosszabbítható a virágzás.

Betegségek, kártevők

Betegségekkel és kártevőkel szemben meglehetősen ellenállónak mondható.

Összegzés

A kokárdavirág (Gaillardia) Északnyugat-Amerika területin őshonos, az őszirózsafélék családjába tartozó növénynemzetség, melynek évelő és egynyári fajai egyaránt megtalálhatóak a hazai kertészetekben. Színes virágaival és egyszerű gondozhatóságával kedvelt kerti és dézsás növény. Mivel nem igényes, ezért kezdő kertészek számára is jó választás. Napos helyen, átlagos kerti talajban is jól érzi magát, a hosszabb szárazabb időszakokat is jól viseli.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek