Kókuspálma (Cocos nucifera) gondozása

kókuszpálma
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 02.

A kókuszpálma (Cocos nucifera) a Föld trópusi vidékein, elsősorban Ázsia és Ausztrália szigetcsoportjai őshonos növény, mely a pálmafélék családjába tartozik. Eredeti élőhelyén hatalmas méreteket ér el, akár 30 méteres magasságra is megnőhet, szobanövényként tartva jóval kisebb marad, hozzávetőleg 2 méter magasra nő. Látványos növény, mely igazán hangsúlyos dísze lehet a lakásnak, főleg, ha biztosítod, a számára ideális körülményeket.

Természetes élőhelyén haszonnövényként tartják, és szinte minden részét felhasználják, Magyarországon azonban csak szobanövényként tartható.

Gondozás

A kókuszpálma gondozása viszonylag egyszerűnek mondható, ezért kezdő kertészek és hobbikertészek is bátran próbálkozhatnak vele. Természetesen vannak igényei, hiszen fény, meleg és páraigényes növény, de ezeket az igényeit nem olyan nehéz megoldani.

Talajigény

Talaj tekintetében nem válogatós, egy a fontos, hogy laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba kerüljön. Ültetheted kifejezetten pálmák számára alkalmas földbe, de B típusú virágföldbe is.

Tápanyagigény

Mérsékelt töménységű tápoldattal, hetente tápoldatozd áprilistól szeptemberig. Ősszel és télen nem kell tápoldatoznod.

Fényigény

Eredeti élőhelyéből adódik, hogy fény és melegigényes növény. Világos, meleg, párás helyen érzi magát legjobban, de a teljes napsütést is bírja. Árnyékos helyen elfonnyadhat.

Hőigény

Nyáron ne tartsd 18 foknál alacsonyabb hőmérsékleten. Nyáron az erős déli tűző naptól árnyékolással célszerű óvnod. Hideg vagy huzatos helyen könnyen elpusztulhat.

Páraigény

Páraigényes növény, szereti a párás levegőt, emiatt párásítanod kell, vízzel való permetezéssel. Így biztosíthatod számára a magas páratartalmat, amire pl. a fűtési szezonban kiemelten figyelned kell, mivel a fűtés szárítja a levegőt. Ha a levélcsúcsok száradni és barnulni kezdenek, joggal gyanakodhatsz alacsony páratartalomra.

Vízigény

Vízigénye átlagos, rendszerese, de mérsékelt öntözést igényel, az öntözés során földjét tartsd állandóan kissé nyirkosan, ne hagyd kiszáradni a földlabdáját, de ne is tocsogjon a vízben, ugyanis a túlöntözést nem viseli jól.

Szaporítása

Szaporítása kókuszdióról, vagy magról lehetséges. Ha kókuszdióval szaporítanád, akkor először el kell távolítani róla a külső rostokat, majd meleg vízbe állítani úgy, hogy kb. félig ellepje. Meleg, nyirkos helyen kb. 2 hónap alatt csírázik, csak ezután kerülhet át egy cserépbe.

Ültetés, átültetés

Csak akkor ültesd át, ha okvetlenül szükséges, ha egy mód van rá, ne bolygasd. Ha szükségessé vált az átültetés, akkor azt tavasszal végezd el.

Betegségek, kártevők

Kártevők és betegségek általában nem jellemzők rá. Az alsó levelek fonnyadása természetes folyamat, így képződik a természetben a törzse. Ha alacsony páratartalmú környezetben tartod, barnulni és száradni kezdenek a levélcsúcsai. A rossz tartási körülmények hamar a növény pusztulását okozhatják.

Összegzés

A kókuszpálma (Cocos nucifera) Ázsia és Ausztrália szigetcsoportjaról származó, a pálmafélék családjába tartozó növény, melyet hazánkban szobanövényként ismerhetünk. Szobai körülmények között hozzávetőleg a 2 méteres magasságot ér csak el. Kezdők számára is javasolják a tartását, mert viszonylag egyszerűen nevelhető. Természetesen az igényeit szem előtt kell tartani, hiszen fény, meleg és páraigényes növény.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek