Korallbogyó (Nertera granadensis) gondozása

korallbogyó
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A korallbogyó (Nertera granadensis) az Andokban és Új-Zélandon őshonos, kistermetű évelő szobanövény, mely igazán különleges dísze lehet otthonodnak. Narancsszínű bogyóival díszít, melyek jellemzően a nyár végén jelennek meg. Megfelelő gondozás mellett, hónapokig megmaradnak. Kicsi, tömött, gömbölyded formájú növény, nem kell attól tartanod, hogy kinövi a szobát, ahol tartod. Levelei kerekdedek, virágai aprók, fehér színűek.

Gondozás

Jó választás, ha nem túl helyigényes, viszont dekoratív növényt keresel. Mivel nincsenek nagy igényei, ezért kezdők számára is javasolják a tartását.

Talajigény

Az átültetéshez, használt virágfölddel szemben nincsenek speciális igényei, ha jó vízelvezetésű, általános virágföldbe ülteted, az teljesen megfelel.

Tápanyagigény

Tápoldatoznod, bőven elég havonta egyszer a virágzástól, a bogyók kifejlődéséig tartó időszakban.

Fényigény

Lakásban, vagy nyáron a szabadban tartva, világos, félárnyékos helyet válassz számára, ahol tűző nap nem éri, de megfelelő mennyiségű fény igen.

Hőigény

A hőmérséklet szempontjából, szintén az arany középút a legjobb, ne tartsd se túl hűvös, de túl meleg helyen sem. Az ideális hőmérsékleti tartomány 10-24 fok között van, azaz a szobahőmérséklet teljesen megfelelő a korallbogyó számára.

Vízigény

A korallbogyó gondozása során az öntözés, az a feladat, amelyre kiemelten oda kell figyelned. A növény megsínyli a túlöntözést, ugyanakkor szereti, ha földje nedves. Meg kell találnod az egyensúlyt, hogy ne öntözd túl, de ne is kapjon kevés vizet. A levelek vízzel érintkezve könnyen elkezdenek rothadni, emiatt célszerű inkább alulról öntöznöd, langyos vízzel. Ahogy a legtöbb szobanövénynél, úgy a korallbogyónál is igaz, hogy télen csökkenteni kell az öntözés mennyiségét.

Szaporítása

Szaporítani magokkal, vagy rizómaosztással lehet tavasszal.

Ültetés, átültetés

Nyáron szabadba is tartható, ám ilyenkor is érdemes cserépbe nevelni, mert az átültetést nem viseli jól.

Teleltetés

Fagyérzékeny növény, azért ha nyáron ki is teszed a teraszra vagy az erkélyre, ősszel mindenképp vidd be a lakásba. Alapvetően teleltetés nem igényel, bár a téli időszakban célszerű csökkenteni az öntözővíz mennyiségét, és egy kicsit hűvösebb helyet keresni a számára, ám ilyenkor se legyen 8 foknál alacsonyabb hőmérsékletű helyen. Az ideális hőmérséklet a számára ilyenkor a 8-12 fok.

Betegségek, kártevők

Kártevők jellemzően nem károsítják. A legnagyobb problémát a túlöntözés és a szürkepenész jelentik, melyek a növény rothadásához vezetnek.

Összegzés

A korallbogyó (Nertera granadensis) az Andok és Új-Zélandon területeiről származó, kompakt, alacsony termetű növény, melyet hazánkban szobanövényként ismerünk. Fő dekorációs értékét narancssárga bogyói adják, melyek sokáig díszítik a növényt. A gondozása roppant egyszerű, mert nem mondható túl igényes növénynek. Egyedül a túlöntözést kell kerülni, mert az könnyen a növény pusztulását okozhatja.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek