Korallbokor (Solanum pseudocapsicum) gondozása

korallbokor
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A korallbokor vagy díszparadicsom (Solanum pseudocapsicum) Közép és Dél-Amerika területéről származó növény, mely a csucsorfélék családjába tartozik. Sárga, narancs és élénkvörös színben pompázó bogyós termései az év szürkébb hónapjaiban csempészhetnek vidámságot otthonodba. A díszes termések jellemzően szeptembertől februárig maradnak meg a növényen, ha nem tartod túl meleg helyen. Így a korallbokor például a karácsonyi asztal ünnepi dísze is lehet. Nem csak terméseivel díszít, májusban és júniusban van a növény virágzási ideje, ilyenkor fehér virágokat hoz.

Gondozás

A gondozása nem túl bonyolult, ugyanis a korallbokor nem egy túl igényes növény. Egy kis odafigyeléssel szép dísze lesz az otthonodnak.

Talajigény

Talaj tekintetében nem igényes, a lényeg, hogy jó vízáteresztő képességű talajt válassz a számára. A B típusú virágföld például tökéletes választás.

Tápanyagigény

Tápoldatozni elég kéthetente a márciustól augusztusig tartó időszakban.

Fényigény

A korallbokor napos vagy világos, levegős helyen érzi legjobban magát, nyáron szabadban is tarthatod.

Hőigény

A hőigénye átlagos, a szobahőmérséklet alapvetően megfelelő a számára. Télre olyan helyet keress számára, ahol nincs túl meleg, kb. 10-15fok van.

Vízigény

A korallbokor vízigényes növény, tavasszal és nyáron bőségesen öntözd, ősszel és télen viszont elég csak annyira, hogy ne száradjon ki a földje.

Szaporítás

Szaporítani magról tudod. Ehhez a termés húsát válaszd le a magról, majd hagyd kissé megszáradni az így begyűjtött magot, és ültesd el tavasszal. Ahhoz, hogy szép bokros formát érj el, a fiatal növényt kétszer is visszametszheted.

Teleltetés

Télen érdemes hűvösebb, 6-10 fokos helyet keresni a számára, öntözni pedig csak annyira kell, hogy a földje ne száradjon ki teljesen.

Ültetés, átültetés

Az átültetést végezd el tavasszal, B típusú virágföldbe és csak kicsivel nagyobb cserépbe. Ilyenkor érdemes visszavágnod a növényt és csökkenteni egy kicsit a gyökérlabda méretét is.

Betegségek, kártevők

Levéltetű, üvegházi molytetű és takácsatka is károsíthatja, ha túl meleg és száraz helyen tartod. Megelőző jelleggel érdemes a növényt vízzel permetezned, így kellemesen párás környezetet teremthetsz.

Mérgező hatása

A növény minden része mérgező! A színes termések csábítók lehetnek a kisgyerekek számára ezért próbálj olyan helyet választani a növény számára, ahol a kicsi gyerekek nem férhetnek hozzá.

Összefoglaló

A korallbokor vagy díszparadicsom (Solanum pseudocapsicum) egy Közép és Dél-Amerika területein honos, a csucsorfélék családjába tartozó növény, melynek sárga, narancs és élénkvörös színben pompázó bogyós termései főleg a téli időszakban díszítenek. A gondozása viszonylag egyszerűnek mondható, minimális odafigyelést igényel. Mérgező, tehát gyermekektől és házi állatoktól távol tartandó.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek