Korallvirág (Kalanchoe) gondozása, metszése, szaporítása – korallvirág fajták képekkel

tömött korallvirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A korallvirág vagy tömött korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) Madagaszkár szigetén őshonos pozsgás növény. Magyarországon is kifejezetten népszerű növénynek számít, a lakások, sziklakertek, balkonládák elmaradhatatlan dísze.

Gondozás

A korallvirág gondozása nem túl bonyolult feladat, ezért kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak vele.

Talajigény

A talaj szempontjából nem igényes, szinte bármilyen talajban elboldogul, amelynek jó vízelvezető képessége van.

Tápanyagigény

Mivel a virágzás tápanyag igényes folyamat, ezért gondoskodj a tápanyagok pótlásáról, kéthetente történő tápoldatozással.

Fényigény

Elhelyezésekor világos helyet keress számára, a korallvirág kifejezetten igényli a fényt, fényhiányos helyen megnyúlik.

Hőigény

A korallvirág egy átlagos hőmérséklet igényű növény, ugyan a legmegfelelőbb a számára a 18-21 °C, de 10 Celsius fokon is megél. 10 fokos hőmérséklet alatt azonban hullatni kezdi a leveleit.

Páraigény

A korallvirág nem kényes a levegő páratartalmára, a szoba szárazabb levegője sem okoz számára különösebb problémét, így a közvetett vagy közvetlen párásítás gondját leveszi a válladról, nem kell külön párásítanod.

Vízigény

Kerüld a túlöntözést, mivel pozsgás növényről van szó, leveleiben akkor is tárol vizet, amikor már a földje teljesen száraz.

Szaporítás

Metszés

Az elnyílt virágokat azonnal vágd le a tőről. A virágzás befejeztével végezd el a zöld részek metszését is, így dús, tömött, virágzó bokrot nevelhetsz.

Virágzás

Megfelelő gondozás mellett akár egész évben virágzásra bírhatod, így éven át csodálhatod sokféle színváltozatú virágzatát. Az újravirágoztatáshoz 6 héten keresztül, minden nap 14 órán át tartsd sötétben a növényt, takard le, vagy helyezd egy sötét szekrénybe. A fennmaradó 10 órában, legyen továbbra is világos helyen. A bimbók megjelenése után, neveld tovább a korallvirágot, a megszokott módon, világos helyen.

Teleltetés

A korallvirág nem bírja a fagyot, ezért ha kertben tartod, még a hidegek előtt érdemes bevinni a lakásba.

Ültetés, átültetés

Ha szükségessé válik a korallvirág átültetése például mert a földje rossz szerkezetűvé vált és tápanyag tartalma is kimerült, akkor lazább szerkezetű, tőzeges virágföldbe ültesd át.

Betegségek, kártevők

Nem érzékeny növény a betegségekre, de a kártevők közül a pajzstetvek, levéltetvek okozhatnak némi gondot.

Korallvirág fajták

  1. Sarjika (Kalanchoe daigremontiana)

A sarjika vagy elevenszülő korallvirág (Kalanchoe daigremontiana) Madagaszkáron őshonos pozsgás növény, mely a varjúhájfélék családjába tartozik.

A sarjika érdekességét különleges szaporodási módja adja, melyből az elevenszülő korallvirág, vagy egyszerűen csak elevenszülő elnevezés ered. Húsos levelein szinte megszámlálhatatlanul fejlődnek az apró növények.

Az anyanövény elpusztulása után, ezek a kis növények, lepottyannak és meggyökeresednek a földben.

Eredeti élőhelyén, emiatt rendkívül gyorsan terjed, invazív növénynek számít.

Ezt a tulajdonságát kihasználva szobanövényként is könnyen szaporíthatod. Csak győzd elosztogtani az ismerősök között a sok fiatal sarjikát!

  1. Széleslevelű korallvirág (Kalanchoe thyrsiflora)

A széleslevelű korallvirág (Kalanchoe thyrsiflora), húsos, kerekded leveleivel díszítő maximum 30cm-esre növő pozsgás növény. Szürkészöld színű leveleinek széle, gyakran piros színben pompázik.

Jó választás, ha olyan növényt keresel, amivel szinte nem is kell foglalkozni és kis helyen is elfér, ugyanakkor színeivel vidámságot varázsol otthonodba.

  1. Tömött korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana)

A korallvirág vagy tömött korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) Madagaszkár szigetéről származó pozsgás növény. Magyarországon kifejezetten népszerű szobanövénynek számít, a lakások, sziklakertek, balkonládák elmaradhatatlan dísze.

Megfelelő gondozás mellett akár egész évben is virágzásra bírhatod, így éven át csodálhatod sokféle színváltozatú virágzatát.

Az újravirágoztatáshoz 6 héten keresztül, minden nap 14 órán át tartsd sötétben a növényt, takard le, vagy helyezd egy sötét szekrénybe. A fennmaradó 10 órában, legyen továbbra is világos helyen.

A bimbók megjelenése után, neveld tovább a korallvirágot, a megszokott módon, világos helyen.

  1. Barna korallvirág (Kalanchoe beharensis)

A barna korallvirág (Kalanchoe beharensis), egy érdekes megjelenésű, évelő pozsgás növény. A növény díszét télen hozott sárga virágai, valamint barnás színű, háromszög alakú levelei adják.

Gondozása nem különösebben nehéz, ezért kezdő szobakertészként is bátran választhatod ezt a növényt. Ültetéséhez laza, tőzeges virágföldet célszerű választanod, ebben fejlődik igazán szépen.

Összefoglaló

A korallvirág egy kedvelt dísznövény hazánkban, ugyanis szép, változatos színű virágaival szép dísze lehet kertnek, balkonládában a terasznak vagy az erkélynek, de akár a lakásnak is. Gondozása nagyon egyszerű, ezért a kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak vele.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek