Egres (Ribes uva-crispa) gondozása, ültetése, metszése, szaporítása, termesztése – Egres fajták képekkel

Köszméte
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A köszméte, vagy ismertebb nevén egres (Ribes uva-crispa) a ribiszkefélék családjába tartozó, lombhullató cserje, mely Európa szerte ismert és kedvelt növény. Gyümölcsét változatos módon szokták felhasználni lekvárokba, kompótba, gyümölcslébe és édességekbe, de nyersen is fogyasztható. Az egres fajtától függően 50-150 cm magasra nő, hazánkban meglehetősen gyakori. Elsősorban az Északi-középhegységben, a Pilisben és Vértesben fordul elő, de más területeken is próbálkoznak az ültetésével, kiskertekben is találkozhatunk vele. Hívják még pöszméte, piszke, büszke néven is, bár az egres az elterjedtebb megnevezése.

Egres

A köszméte gyümölcs nem romlik meg hamar, akár a bokron is hagyhatjuk. Kertekbe inkább a magas törzsű fajtáját szokták ültetni, de vannak akik dísznövényként tartják. A fácska nevelése egyszerűbb, mint a bokros változaté, a szüretelése és a metszése is sokkal könnyebb, de a bokros változat gondozása sem túl bonyolult. Ha fácskát ültetünk, támasztékra mindenképp szükség lesz.

Gondozása

A köszméte gondozása nem túl bonyolult, ezért bátran próbálkozhatnak vele kezdő kertészek, és olyanok is, akiknek a kertjében az igényesebb gyümölcsök nem élnek meg.

Talajigény

Talaj tekintetében a tápanyagban dús, jó vízáteresztő képességű, savanyú kémhatású talaj a legjobb számára. Ha a talaja könnyen kiszárad, érdemes mulcsozni, vagy valamilyen talajtakarásról gondoskodni.

Tápozás

A köszméte a tápanyagban gazdag talajban fejlődik a legszebben, ezért ültetés előtt javítsuk fel a talajt komposzttal vagy szerves trágyával.

Fényigény

A teljes árnyékot nem kedveli, de a fényigénye nem túl magas, ezért más növények árnyékába is ültethető, úgynevezett félárnyékos helyre. A tűző napot nem kedveli.

Vízigény

Rendszeres öntözést csak a könnyen kiszáradó talajba ültetve igényel, alapvetően nem magas a vízigénye.

Hőigény

Ahogyan a tűző napot, úgy a nagy meleget sem kedveli a köszméte, inkább félárnyékos helyet keressünk a számára, ahol kicsit hűvösebb van.

Szaporítás

A köszméte dugványokkal nagyon könnyen szaporítható.

Metszés

A köszméte tavasszal mindenképp igényel metszést, hogy megfelelőn növekedjen és bő termésre számíthassunk.

Teleltetés

Teleltetést nem igényel, ugyanis a köszméte jól bírja a fagyokat is.

Ültetés, átültetés

A köszméte telepítésére az ősz a legideálisabb időszak. Vásárolhatunk szabadgyökerű vagy konténeres változatot is. Ha szabadgyökerű fajtát vásárolunk, ültetés előtt állítsuk vízbe.

Betegség

A köszméte alapvetően nem igényes, nem támadja meg túl sok betegség. A lisztharmatra érdemes figyelni, melyet permetezéssel lehet kezelni.

Kártevők

Kártevők közül a madarak vagy a levéldarazsak okozhatnak gondot.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek