Koszorúfutóka (Stephanotis floribunda) gondozása, metszése, szaporítása

koszorúfutóka
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A koszorúfutóka vagy madagaszkári jázmin (Stephanotis floribunda) futó növekedésű szobanövény. Magyar elnevezése köralakba hajló hajtásaira utal. Eredeti élőhelyét Madagaszkár jelenti, ahol örökzöld kúszócserjeként növekedik. Nagyon elegáns, szép növény. Levelei sötétzöldek, kerek formájúak, határozott főér szeli őket ketté. Zöld levelei tökéletes hátteret adnak a fehér színű illatos virágoknak, melyek általában júniustól-szeptemberig nyílnak.

Gondozás

A koszorúfutóka gondozása nem túl bonyolult, viszont odafigyelést igényel, mert öntözés és fény tekintetében is igényes.

Talajigény

Talaj tekintetében a laza szerkezetű, tőzeges földet kedveli, fontos, hogy jó vízáteresztő talajt válassz a számára.

Tápozás

A megfelelő növekedést és virágzást, rendszeres tápoldatozással segítheted elő. Márciustól-augusztusig kéthetente tápoldatozd.

Fényigény

A koszorúfutóka fényigényes növény, a tűző napot viszont nem szereti. Keress számára kellemesen meleg, világos és levegős helyet a lakásban.

Hőigény

Nyáron kellemesen meleg, szobahőmérsékletű szobában (20-25fok), míg télen alacsonyabb hőmérsékékletű helyiségben (12-14fok) tartsd.

Páraigény

Nyáron célszerű rendszeresen vízzel permetezned, párásítanod is.

Vízigény

Az öntözésnél járj el körültekintően, mert bár a koszorúfutóka vízigényes növény és rendszeres öntözést igényel, a pangó vízre, túlöntözésre kényes. Márciustól-augusztusig szobahőmérsékletű, lágy vízzel bőségesen öntözd, ezt követően kicsit csökkentsd az öntözővíz mennyiségét. Októbertől-januárig kevésbé öntözd, elég annyira, hogy nyirkos legyen a földje.

Szaporítás

Szaporítani tavasztól nyárig tudod a levágott szár vagy fejdugványok meggyökereztetésével.

Teleltetés

Teleltetést igényel, a téli időszakban hűvösebb helyet kell keresni a számára, 12-14 fokban érzi jól magát.

Metszés

Miután a koszorúfutóka elvirágzott, akad még egy teendőd, ilyenkor kell elvégezned a növény visszavágását.

Virágzás

Ültetés, átültetés

Amennyiben szükséges, tavasszal ültesd át a koszorúfutókát. Az ültetéshez, laza szerkezetű, tőzeges földet célszerű választanod.

Betegségek, kártevők

Ha télen túl meleg és száraz helyen tartod, az kedvez a levéltetvek, pajzstetvek, valamint a takácsatkák megjelenésének is. Ha fényhiányos helyen neveled, vagy kemény vízzel öntözöd az levélsárgulást eredményezhet. Virág és bimbóhullás jelentkezhet, ha huzatos helyen tartod vagy áthelyezed a növényt.

Helyváltoztatás

Arra figyelj oda, hogy a helyváltoztatást, a cserép mozgatását megsínyli, ha megjelentek a virágok bimbói, lehetőség szerint már ne mozgasd.

Összefoglaló

A koszorúfutóka (Stephanotis floribunda) egy futó szobanövény, amely a lakás kiváló dísze lehet. Gondozása nem túl bonyolult, mindössze a rendszeres öntözésre kell figyelni, valamint arra, hogy ne tartsuk túl száraz és túl meleg helyen, ugyanis ekkor kártevők támadhatják meg. Növekedését és virágzását tápoldatozással lehet elősegíteni.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek