Krókusz (Crocus) gondozása, ültetése – Krókusz fajták képekkel

pompás sáfrány
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A krókusz vagy sáfrány (Crocus) fajok kistermetű hagymás növények, melyek remekül mutatnak sziklakertben, virágágyásban más hagymás virágok társaságában. Ha ezeket a kedves megjelenésű, sárga, fehér vagy lila virágokat látod, biztos lehetsz benne, hogy jön a tavasz. Virágai csoportba ültetve érvényesülnek igazán szépen, ám mindössze csak két hétig gyönyörködhetsz bennük. Szabadföldbe vagy balkonládába is lehet őket ültetni.

Alacsony, kb. 8-10 cm-esre növő növények, virágai jellemzően február végén, március elején nyílnak, de léteznek már ősszel virágzó krókuszok is. Sziklakertekbe, kerti utak szegélyeként vagy évelő ágyásokban is szépen mutat. Cserepes verzióit januártól márciusig árulják a kertészetek és a hipermarketek.

Gondozás

A krókusz gondozása viszonylag egyszerű, szabadföldben minimális, cserépben is csak egy kicsivel több figyelmet igényel. Nem igényes növény, kezdők számára is jó választás lehet.

Talajigény

Talajra nem kimondottan igényes, a lényeg, hogy jó vízelvezető képességű, laza, homokos talajba kerüljön.

Tápanyagigény

Külön tápoldatozást nem igényel, bár azt meghálálja, ha tápanyagban gazdag földbe ülteted.

Fényigény

A fényigénye átlagos, de napos, világos fekvésben érzi magát a legjobban, ilyen helyet keress a számára. Természetesen elboldogul a félárnyékkal is. A hűvösebb hőmérsékletet jobban kedveli, ezért ha cserepes krókuszt nevelsz, sose tedd fűtőtest mellé.

Vízigény

A szabadföldben nevelt krókuszokat igazából öntözni sem nagyon kell, mert a csapadék elengedő a számukra. Csak a nagyon száraz tavaszokon célszerű mérsékelten öntözni időnként. A cserepes változatokat is csak mértékkel öntözzük, mert a túlöntözésre érzékeny a növény.

Szaporítás

Fiókhagymákkal szaporítható a legkönnyebben. Ha jól érzi magát, akkor könnyen elszaporodik magától is.

Teleltetés

A krókusz szépen áttelel a talajban, nem igényel semmilyen téli védelmet.

Metszés

A leveleket csak akkor szabad eltávolítani róla, ha már megsárgultak. Ellenkező esetben nem jut elég tápanyag a hagymának, és a következő évben elmaradhat a virágzás.

Ültetés, átültetés

Hagymáit ősszel, október-november környéken kell elültetni, hogy tavasszal virágokkal örvendeztessen meg. Az ültetési mélység 10 cm legyen. Háromévente érdemes a hagymáknak új helyet keresni.

Betegségek, kártevők

A betegségekre és a kártevőkre nem mondható igazán érzékenynek.

Krókusz fajok

  1. Tavaszi sáfrány (Crocus vernus)

A tavaszi krókusz vagy tavaszi sáfrány (Crocus vernus) alacsony termetű, hagymás évelő növény, melynek nemesített változatait forgalmazzák a kertészetek.

Eredeti élőhelyét Európa hegyvidékei jelentik, a kertben kerti utak szegélyezésére, sziklakertbe, valamint nagyobb csoportban, a kert természetes hatású részeibe is ültetheted.

Levélzetét vékony levelek alkotják, melyeket fehér csík díszít. Fehér, vagy a lila különböző árnyalataiban pompázó virágai tavasszal nyílnak. A virágok érdekessége, hogy este és borongós időben összecsukódnak.

  1. Korai sáfrány (Crocus chrysanthus)

A korai sáfrány (Crocus chrysanthus) alacsony termetű, hagymás évelő növény, mely Kis-Ázsiában valamint a Balkán-félszigeten honos. A jellemző virágszíne a sárga és krém sárga, de rengeteg más színű hibrid változatot is forgalmaznak a kertészetek.

Levélzetét vékony, tőálló levelek alkotják, melyeket fehér csík díszít. Virágai, nevéhez hűen, nagyon korán már a tél legvégén, valamint kora tavasszal pompáznak. Sziklakertbe, balkonládába, a kertbe csoportosan, például lombhullató, fák, cserjék alá egyaránt ültetheted.

  1. Kétvirágú sáfrány (Crocus biflorus)

A kétvirágú sáfrány (Crocus biflorus) alacsony termetű, hagymás évelő növény, mely Irántól egészen az olasz hegyvidékekig előfordul.

A jellemző virágszíne a nagyon világoskék, vagy halványlila. A virágok szirmainak külsejét gyakran sötétebb árnyalatú csíkok díszítik.

Sziklakertbe, évelő ágyás szegélyébe, vagy csoportosan, például lombhullató, fák, cserjék alá egyaránt ültetheted.

  1. Illír sáfrány (Crocus tommasinianus)

Az illír sáfrány (Crocus tommasinianus) alacsony termetű, hagymás évelő növény, mely hazánkban védettséget élvez. A jellemző virágszíne a fehér, valamint a lila különböző árnyalatai.

Levélzetét vékony, tőálló levelek alkotják, melyeket fehér csík díszít. Virágai már egészen kora tavasszal pompáznak. Sziklakertbe, balkonládába, a kertbe csoportosan, például lombhullató, fák, cserjék alá egyaránt ültetheted.

  1. Pompás sáfrány (Crocus speciosus)

A pompás sáfrány (Crocus speciosus) alacsony termetű, hagymagumós évelő növény, mely ősszel díszít virágaival. Eredeti élőhelyét Irán, Törökország, valamint a Kaukázus vidéke jelenti.

Természetes hatású ligetes kertrészekbe, sziklakertekbe, talajtakaró növény társaságába egyaránt ültetheted. Napfényben nyíló nagyméretű virágai kékeslila, vagy fehér színben játszanak.

  1. Csinos sáfrány (Crocus pulchellus)

A csinos sáfrány (Crocus pulchellus) alacsony termetű, évelő hagymás növény, mely Törökországban, valamint a Balkán-félsziget területén őshonos. Közeli rokona a jóféle sáfránynak vagy fűszersáfránynak (Crocus sativus).

Ősszel nyíló virágaival a sziklakert, vagy a nagyobb, lombos fák alatti üres területek érdekes színfoltja lehet. Ha ideálisak számára a körülmények könnyen elszaporodik. Halványlila, kissé kékes árnyalatú virágai, a fűszerű, szálas levelek kihajtása előtt nyílnak ki.

Összegzés

A krókusz vagy sáfrány (Crocus) fajok kistermetű hagymás évelő növények, melyek szerte Európában nagy népszerűségnek örvendenek. Magyarországon is számos fajuk él, melyeket cserépben vagy szabadföldben is nevelhetsz. A cserepes változatok csak egy kicsivel több figyelmet igényelnek, mint a szabadföldben tartott társaik, egyedül az öntözést kell mértékkel végezni, más igényük nem igazán van. Változatos színükkel bármelyik balkonnak, sziklakertnek vagy évelő ágyásnak szép dísze lehet.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek