Krosszandra (Crossandra infundibuliformis) gondozása

crossandra
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A krosszandra (Crossandra infundibuliformis) India és Srí Lanka területéről származó örökzöld félcserje, melyet Magyarországon szobanövényként tartunk. A különleges szépségű növény, az 1800-as évek elején került Európába, azonban népszerű csak azt követően lett, hogy egy svéd kertész nemesíteni kezdte.

A krosszandra rendkívül dekoratív növény, már az egészen fiatal példányok is virágokkal örvendeztetik meg a szobanövénytartókat. Levelei sötétzöldek, fényes felületűek, kerekdedek, kissé hosszúkásak. A levelek közül bújnak elő a hosszú virágszárak, melyek végén, májustól szeptemberig nyílnak az élénkszínű, változatos színárnyalatú virágok.

Gondozás

A gondozása odafigyelést igényel, ugyanis fény és melegigényes növény, és talaj tekintetében sem kerülhet akármilyen virágföldbe. Ám ha megfelelően gondozod, szép dísze lesz az otthonodnak.

Talajigény

Lehetőleg jó minőségű, trópusi növényeknek való, A típusú virágföldet vásárolj a számára.

Tápanyagigény

Októbertől februárig a növény nyugalmi időszakában csökkentsd az öntözést, mértékkel öntözd. Tápoldatoznod elegendő a növekedési időszakban, virágzás közben kéthetente.

Fényigény

A krosszandra egy átlagos fényigényű növény, választhatsz számára világos és félárnyékos helyet is, tűző napra ne tedd, mert arra érzékeny.

Hőigény

A krosszandra a kellemesen meleg, télen is legalább 18fokos helyen érzi a legjobban magát.

Páraigény

A krosszandra kifejezetten páraigényes növény, ezért mindenképpen párásítanod kell közvetlen párásítással. Arra mindenképp ügyelj, hogy csak a leveleit permetezd vízzel, a virágokra ne kerüljön víz.

Vízigény

Tavasszal és nyáron, növekedési időszakában rendszeresen öntözd, mivel vízigényes növény. Azt kedveli, ha a földje mindig kissé nyirkos, ám túlzásba azért ne ess, ne álljon a vízben a növény, mert a túlöntözés miatt a gyökere rothadásnak indulhat.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással tudod februárban, fejdugvánnyal, de magvetéssel is meg lehet próbálni a szaporítását.

Teleltetés

Teleltetése alapvetően nem bonyolult. Ősszel csökkenteni kell az öntözést, de a földjét ne hagyd kiszáradni. Alapvetően más teendő télen nincs vele, viszont ha fűtött szobában tartod, akkor a párásításra mindenképp érdemes odafigyelni.

Ültetés, átültetés

A krosszandra átültetéséhez B típusú virágföldet használj, az átültetést tavasszal végezheted el. A növény érzékeny a hidegre és a hideg földre, ezt vedd figyelembe az átültetésnél is.

Betegségek, kártevők

Kártevők közül a levéltetvek és a takácsatkák károsíthatják. Előfordulhat a levélszélek besodródása és levélhullás is. A kártevők megjelenését, valamint ezeket a tünetek általában az okozza, ha fűtött, száraz levegőjű szobában tartod a növényt, vagy hideg és nedves a földje.

Gyógyhatása

Érdekesség, hogy az indiai népi gyógyászatban sebgyógyításra, fájdalomcsökkentésre, gyulladáscsökkentésre használják, de baktériumölő hatása is ismert.

Összefoglaló

A krosszandra (Crossandra infundibuliformis) egy India és Srí Lanka területein őshonos örökzöld félcserje, melyet dekoratív virágai matt tartanak. Mivel nem hidegtűrő, ezért Magyarországon csak szobanövényként tartható. A gondozása nem a legegyszerűbb, meleg és páraigényes növény, de emellett a talaj kiválasztása is odafigyelést igényel. Törődni kell vele, de ha kielégíted az igényeit, gazdag virágzással ajándékoz meg.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek