Kroton (Codiaeum variegatum) gondozása

kroton
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A kroton vagy csodacserje (Codiaeum variegatum) Dél-Ázsia, India és Indonézia esőerdeiből származó a kutyatejfélék családjába tartozó, örökzöld növény. Virágzata, jelentéktelen apró virágokból áll. A növény különlegességét vibrálóan élénk színű és változatos formájú levelei jelentik. Az üzletekben a Codiaeum variegatum különböző változatait forgalmazzák, melyek külseje sokszor nagyon eltér egymástól. A levelek lehetnek kerek formájúak, hosszúkásak a fűzfa levelére emlékeztetők, vagy akár tölgylevél formájúak is.

A színárnyalatok száma szinte végtelen, a krotonok levelei a sárga, narancs, zöld, piros, bordó, különféle árnyalataiban játszanak, léteznek egészen izgalmas bézs és zöld színű variációk is. Magyarországon szobai levéldísz növényként tartják.

Gondozás

A kroton gondozása kissé több odafigyelést igényel, mint a kifejezetten könnyen gondozható szobanövényeké, de ha biztosítod számára az állandó meleg hőmérsékletet, és a magas páratartalmat, akkor jó úton jársz afelé, hogy egészséges, színpompás növényt nevelj.

Talajigény

Alapvetően nem igényes a talajra, jellemzően jó vízáteresztő képességű, laza, enyhén savanyú tőzeges talajban érzi magát a legjobban, lehetőleg ilyet válassz a számára.

Tápanyagigény

A kroton tápanyagigénye átlagos, de maga a tápoldatozás odafigyelést igényel. Tápoldatot az átültetést követően egy hónap leteltével adhatsz az öntözővízhez.

Fényigény

Leginkább a világos, nem tűző napos helyeket kedveli. A fiatal krotonok levelei még világoszöldek, később nyerik el tarka színezetüket, az elegendő fénymennyiség hatására. Ha a kroton levelei zöldek maradnak, valószínű a növényednek több fényre van szüksége. Nyáron akár szabadban is tarthatod a krotont, ekkor védett, félárnyékos helyet keress számára.

Hőigény

Ahogy korábban említettem, a csodacserje kimondottan szereti a magas hőmérsékletet, eredeti trópusi élőhelyéből adódóan. Olyannyira kényes szobanövény, hogy akár 15 fokos hőmérséklet mellett is képes megfázni. Biztosítsd számára legalább 18 fokos szobahőmérsékletet télen is, és óvd a huzattól! Nyáron a 24-27 fokos hőmérséklet a legideálisabb a számára, de 18 foknál ilyenkor se legyen hűvösebb.

Páraigény

Szereti a magas páratartalmat, ezért a téli időszakban veszélyt jelent a fűtés okozta száraz levegő, ez ellen a növény leveleinek permetezésével, vagy a cserép kavicsos, vízzel töltött tálcára állításával védekezhetsz.

Vízigény

A tavasztól őszig tartó időszakban nagyobb a növény vízigénye, ilyenkor rendszeresen öntözd, de került a túlöntözést. A téli hónapokban csökkentsd az öntözés mennyiségét. A kroton érzékeny az öntözővíz hőmérsékletére, lehetőleg langyos vízzel öntözd, hideggel soha.

Szaporítása

Szaporítani fejdugvánnyal tudod, erre a legjobb időszak a tél vége, tavasz eleje. Kevésbé ismert szaporítási módja a moházás.

Ültetés, átültetés

Fiatal növények esetében, tavasszal keríts sort az átültetésre, legalább kétévente, az idősebb növényeket már csak akkor kell átültetni, ha kinövik a cserepet.

Betegségek, kártevők

A csodacserje érzékenynövény, a pusztulásának fő oka legtöbbször a meleg és a fény hiánya, de a túlzott tápoldatozás sem tesz jót neki. A pajzstetvek és az atkák is megtámadhatják, ha túl száraz a levegő.

Mérgező hatása

A csodacserjével kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy tejnedve mérgező! Vegyél fel kesztyűt az átültetése, szaporítása során!

Kroton fajták

Codiaeum variegatum ‘Gold Star’

A Codiaeum variegatum ‘Gold Star’ levelei vékonyak és hosszúak, a fűzfa levelére hasonlítanak. A zöld leveleket eltérő méretű sárga foltok tarkítják. Hasonló levélformájú a Codiaeum variegatum ‘Victoria Bell’, melynek levelei háromszínűek, mintázatára jellemző, hogy a fő levélér mentén erőteljes csík rajzolódik ki.

Codiaeum variegatum ‘Excellent’

A Codiaeum variegatum ‘Excellent’ levelei nagyméretűek, háromkaréjosak, a tölgyfa levelére emlékeztetnek, változatos színekben pompáznak. Levélformája miatt, gyakran tölgylevelű kroton néven is árulják a kertészetek.

Codiaeum variegatum ‘Andrew’

A Codiaeum variegatum ‘Andrew’ igazán különleges kroton fajta. Levelei hosszúkásak, kissé hullámos szélűek, olajzöld és bézs színűek, mintásak.

A hazai kertészeti üzletekben a Codiaeum variegatum ’Tamara’ változattal találkozhatsz, mely nagyon hasonlít a Codiaeum variegatum ‘Andrew’-ra.

Codiaeum variegatum ‘Spirale’

Különleges levélforma jellemzi ezt a kroton változatot, ahogy a Codiaeum variegatum ‘Spirale’ elnevezés utal rá, ennek a fajtának csavartak a hosszúkás formájú, tarka mintás levelei.

Összegzés

A kroton vagy más néven csodacserje (Codiaeum variegatum) egy Dél-Ázsia, India és Indonézia esőerdeiben őshonos örökzöld növény, mely a kutyatejfélék családjába tartozik. Virágai jellegtelenek, főleg levelével díszít. Hazánkban kedvelt szobanövény, ám a tartása komoly odafigyelést igényel, mert rendkívül érzékeny növény, legyen szó a fény mennyiségéről, az öntözővíz hőfokáról vagy a hőmérsékletről.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek