Kúpvirág (Rudbeckia) gondozása, ültetése, szaporítása – kúpvirág fajták képekkel

pompás kúpvirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A kúpvirág (Rudbeckia) rendkívül látványos növény, mely nyáron, valamint még ősz elején is ontja a virágokat. Remek virágágyi dísznövény, találkozhatunk vele kertekben, parkokban tömegesen ültetve, de kertekben is egyre gyakrabban ültetik. Díszfüvek társaságában, iringóval társítva szépen mutat. Éghajlattól függően egynyári vagy kétnyári növényként ültetik. A kúpvirág a napraforgó nemzetség tagja, virágai a százszorszépre emlékeztetnek, a nap felé hajlanak. Gyakran összetévesztik a kasvirággal, ugyanis a kasvirág egyik népi neve a kúpvirág, de két külön nemzetségről , illetetve fajról van szó.

Magasságuk fajtától függ, az alacsonyabbra növő változatok 20-25 cm magasra nőnek, de akad közöttük akár 2,5 magasságot elérő fajta is. A virágok feje is eltérő, a kisebbek 5 cm-eresek, míg a nagyobbak akár a 20 cm-eres átmérőt is elérhetik. A virágok színe a sárga különböző árnyalataiban mutatkozhat meg, sárga, narancsságra, és arany színűek is lehetnek.

Gondozás

A kúpvirág nem egy túl igényes növény, ezért egy kis odafigyeléssel szép dísze lehet a nyár végi, ősz elejei virágágyásnak.

Talajigény

A legtöbb kúpvirág nem igényes a talajra, arra azonban minden fajta esetében figyelni kell, hogy laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajba érzi magát a legjobban.

Fényigény

A kúpvirágok kedvelik a meleget, de a tűző napon, különösen kevés öntözés mellett elpusztulnak. Világos, napos, de ne tűző napos helyet keress a számukra.

Vízigény

Mérsékelt, rendszeres öntözést igényel, egyes fajták azonban még a szárazságot is jól tűrik.

Szaporítás

Fajtól függően tőosztással vagy magról szaporítható.

Betegségek, kártevők

Betegségekkel szemben viszonylag ellenálló, bár a lisztharmat megtámadhatja. A kártevők esetében több is gondot okozhat, például a csigák, a meztelen csigák vagy a levéltetvek.

Kúpvirág fajok

  1. Pompás kúpvirág (Rudbeckia fulgida) bemutatása, gondozása

A pompás kúpvirág (Rudbeckia fulgida) Észak-Amerika területén őshonos közepesen magas évelő növény. Magas száron nyíló fészkes virágzatával, valamint a száron sorakozó haragoszöld, kerekded, kissé hegyes levelekkel díszít.

Sárga, kissé narancsos árnyalatú virágait a nyár második felében, valamint ősz elején hozza. Jó fagytűrő képességű növény.

A pompás kúpvirág ültetési helyéül félárnyékos, vagy világos, napos helyet is választhatsz.

Talajok közül leginkább a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli, agyagos talajban is megél. Az átmeneti szárazabb időszakokat jól viseli, de érdemes mérsékelten öntöznöd.

További virágzásra ösztönözheted, az elvirágzott virágok eltávolításával. Kártevők közül a pajzstetvek, valamint a csigák és meztelen csigák károsíthatják, betegségek közül a lisztharmat és a levélfoltosság okozhat gondot.

Szaporítani tőosztással és magról is lehet.

  1. Kisfészkű kúpvirág (Rudbeckia triloba) bemutatása, gondozása

A kisfészkű kúpvirág (Rudbeckia triloba) közepesen magas, magas termetű évelő dísznövény, mely hosszan díszít sárga virágaival. Szoliterként, díszfüvekkel társítva, vagy nagyobb csoportba egyaránt ültetheted.

A többi kúpvirágnál kisebb sárga, vagy narancsos árnyalatú virágai a felfelé álló szárakon nyílnak nyáron, valamint az ősz első felében. Levélzetét, kissé kerekded, hegyesedő végű, sötétzöld levelek alkotják.

A kisfészkű kúpvirág egyszerűen gondozható növény, mely napos, világos helyre, lazább szerkezetű talajba ültetve fejlődik legszebben. Félárnyékos helyen is boldogul, de itt gyakran megnyúlik és támasztékot igényel.

Mérsékelt öntözést igényel, a rövid, átmeneti szárazságot tolerálja. Az elvirágzott virágok eltávolításával, további virágzásra ösztönözheted. Betegségek közül időnként megtámadhatja a lisztharmat, kártevők közül a csigák és a meztelen csigák tehetnek benne kárt.

Szaporítani magról tudod, de önvető képessége is nagyon jó.

  1. Magas kúpvirág (Rudbeckia laciniata) bemutatása, gondozása

A magas kúpvirág (Rudbeckia laciniata) Észak-Amerikában őshonos magas termetű évelő növény, mely a nyár második felétől lehet kerted igazi dísze. A növény levélzetét erősen szeldelt, karéjos levelek alkotják.

Szimpla vagy telt, élénksárga virágai júliustól kezdenek pompázni, méh és pillangócsalogatók. A magas kúpvirág jó választás, ha az évelőágyás hátsó részére keresel nyáron és ősszel virágzó dekoratív növényt.

Ültetési helyéül napos, világos helyet keress. Jó vízáteresztő, mindig kissé nyirkos talajban fejlődik legszebben. Magassága miatt érdemes karózni, hogy a szél ne tudjon benne kárt tenni. Bokrosabb formát érhetsz el, ha júniusban visszavágod kicsit.

Kártevők jellemzően nem támadják meg, főként szárazabb környezetben lisztharmat károsíthatja. Szaporítani tőosztással tudod a legegyszerűbben.

Összefoglaló

A kúpvirág (Rudbeckia) kedvelt növénye a hazai kerteknek, de parkokba ültetve is találkozhatunk vele. Tömegesen ültetve vagy más virágos növényekkel társítva is jól mutat. Főleg nyár végén, ősz elején hozzá színes, sárga vagy narancssárga árnyalatú virágait. Számos fajtája létezik, így méret, szín és virágméret tekintetében is változatos. A gondozása nem túl nehéz, egy kis odafigyeléssel szép dísze lehet a kertednek.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek