Kurkuma (Curcuma alismatifolia) gondozása

kurkuma
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A kurkuma virág, vagy más néven sziámi tulipán (Curcuma alismatifolia) egy Kambodzsából, illetve Thaiföldről származó közepes teremtű rizómás dísznövény. A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozik. Hazánkban is gyakori szereplője a virágboltok kínálatának. Dézsás és szobanövényként is egyaránt tartható. A virág számos pontján ültetik parkokba, de vágott virágként is találkozhatunk vele. Levélzete dús, rózsaszín vagy fehér színű virágai hosszan nyílnak, akár egy hónapig is gyönyörködhetünk bennük.

Gondozás

A gondozása meglehetősen egyszerű, kezdő kertészeknek is bátran próbálkoznak vele.

Talajigény

Talajra nem igényes, az átlagos virágföld is jó lehet a számára, ha jó vízáteresztő képességű.

Tápozás

A tápanyagigénye átlagos, külön tápozást nem igazán igényel.

Fényigény

Fényigénye átlagos, a világos, de nem tűző napos helyeket szereti a legjobban. Télen is igényli a fényt, ablak közelébe keressünk neki helyet ilyenkor.

Hőigény

Kedveli a meleg, napos helyeket, átlagos szobahőmérsékleten is jól érzi magát.

Vízigény

A kurkuma mérsékelten vízigényes növény, érzékeny a túlöntözésre. A nyári nagy melegek idéjén több vizet igényel, naponta kétszer is megöntözhetjük, ám a virágzási időszakában mérsékelt öntözésre van csak szüksége. Amikor elvirágzik, csökkenteni kell a vízmennyiséget, hogy a levelei leszáradhassanak.

Szaporítás

A sziámi tulipán a rizóma tőosztásával könnyen szaporítható.

Metszés

A kurkuma metszést nem igényel, az elszáradt leveleket azonban érdemes eltávolítani.

Teleltetés

A kurkuma érzékeny a fagyra, ezért is érdemes inkább szobanövényként, vagy dézsás növényként tartani. Télen teleltetést igényel. Amennyiben szabadföldbe ültetnénk, akkor azt a fagyok elmúltával tehetjük meg, ősszel pedig fel kell szednünk, hogy fagymentes helyen vészelje át a telet. Télen vigyük hűvös, de világos helyre, és tartsuk nyirkosan a földjét.

Ültetés, átültetés

Cserépben nem igényel átültetést. Szabadföldben tartva a fagyok elmúltával ültethetjük ki, ősszel pedig cserépbe vagy dézsába ültetve teleltethetjük át.

Betegségek, kártevők

Betegségekkel és kártevőkkel szemben meglehetősen ellenálló.

Érdekesség

A kurkuma fűszernövényként is ismerős lehet, különösen az indiai és kelet-ázsiai gasztronómiában használják, viszont a fűszer nem azonos a kurkuma virággal. A két növény rokona egymásnak, a fűszernövényként használt Curcuma longa gyökeréből nyerik a kurkuma fűszert.

Összefoglaló

A kurkuma virág (Curcuma alismatifolia) egy kedvelt hazai dísznövény, mely Kambodzsában és Tájföldön őshonos. Gondozása egyszerű, kezdő kertészek számára is javasolt növény. Fő díszítő értéke a rózsaszín vagy fehér színben pompázó virága, mely akár egy hónapig is virágzik. Talajra nem igényes, a meleg, napos helyeket kedveli. Mérséklet öntözést igényel. Nem fagytűrő, ezért teleltetésre van szüksége. Cserépben, dézsában, de szabad földben is tartható.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek