Kúszó Fajdbogyó (Gaultheria procumbens) gondozása

kúszó fajdbogyó
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A kúszó fajdbogyó vagy más néven kúszó mirtuszhanga (Gaultheria procumbens) alacsony termetű, gömbölyded alakú, az erikafélék családjába tartozó, heverő szárú örökzöld törpecserje. Új-Fundlandtól Manitoba délkeleti területeiig találkozhatunk vele, de Alabamában is őshonos. találkozhatunk vele. Leveleivel, virágaival, valamint terméseivel egyaránt kerted dísze lehet. Rizómákkal terjedő növény. Levélzetét aromás illatú, kicsi, bőrszerű levelek alkotják. Levelei télen kissé elszíneződnek, pirosas árnyalatot kapnak, ami még mutatósabbá teszi ezt a kedves külsejű növényt.

Nyáron nyílnak kicsi, harang alakú virágai, melyek világos rózsaszín vagy fehér színben játszanak. Ezt követően fejlődnek ki ősszel, piros színű, fényes felületű bogyós termései, melyek télen is a növényen maradnak.

Gondozás

A gondozása meglehetősen egyszerű, mindössze pár szabályt kell betartani a nevelésével kapcsolatban.

Talajigény

A talajok közül a savanyú, tőzeges talajba ültetve fejlődik a legszebben, mindenképp ilyet keress a számára. A homokkal kevert rododendron föld megfelelő lehet a számára.

Tápanyagigény

Tápoldatozni tavasztól augusztusig kéthetente célszerű.

Fényigény

A kúszó fajdbogyó, akkor fejlődik a legszebben, ha félárnyékos vagy árnyékos helyen

Világosabb helyre is ültetheted, ilyen helyen több termést hoz, azonban vízigénye is magasabb lesz, többet kell öntöznöd.

Vízigény

A vízigénye átlagosnak mondható, ám ha napos, világos helyre ülteted, akkor magasabb vízigénnyel kell számolnod. Ilyen helyen rendszeres öntözésre lesz szüksége, míg árnyékos helyen elég neki a mérsékelt öntözés. Lehetőleg lágy vízzel, mondjuk esővízzel öntözd.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással és magról tudod.

Metszés

Metszést alapvetően nem igényel, de a zavaró hajtásokat visszavághatod.

Teleltetés

Alapvetően télálló növény, a szabadban is áttelel, viszont az erős fagyoktól takarással érdemes óvni.

Betegségek, kártevők

Betegségekre és kártevőkre nem igazán érzékeny.

Mérgező hatása

Minden része, így a bogyói is erősen mérgezőek, ezért kisgyerekektől és háziállatoktól távol tartandó.

Összegzés

A kúszó fajdbogyó vagy kúszó mirtuszhanga (Gaultheria procumbens) egy Új-Funlandtól Albániáig őshonos, alacsony termetű, az erikafélék családjába tartozó, örökzöld törpecserje, melyet hazánkban is gyakran ültetnek. Pár egyszerű szabályt kell betartani a gondozása során. Mindenképp savanyú talajt és félárnyékos helyet igényel. Ha sikerül a megfelelő helyet megtalálni a számára, és csak mérsékelten öntözzük, akkor sokáig szép dísze lesz az otthonunknak.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek