Lándzsalevél (Rhoeo spathacea) gondozása

lándzsalevél
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A lándzsalevél vagy Mózes bölcsője (Rhoeo spathacea; Tradescantia spathacea) Közép-Amerikában őshonos növény. A kommelínafélék családjába, a pletykafélék (Tradescantia) nemzetségébe soroljuk. Hazánkban kedvelt szobanövény, elsősorban levelével díszít. A lándzsalevél szára rövid, ezek képződnek a lándzsaalakú, húsos levelek. A levelek színe felül zöld vagy zöldes-fehér, a fonákukon viszont lilás-piros, de egyes fajtákat még fehéres-sárgás hosszanti csíkok is díszítenek.

Gondozás

A gondozása nem olyan bonyolult, mindössze pár egyszerű szabályt kell betartani az öntözésével és az elhelyezésével kapcsolatban.

Talajigény

A talajra nem mondható kifejezetten igényesnek, leginkább a tőzeg alapú, laza szerkezetű, jó vízáteresztő talajokat kedveli. A B típusú virágföld tökéletes a számára.

Tápanyagigény

A tavasztól nyár végéig tartó időszakban kéthetente tápoldatozd.

Fényigény

Világos, de nem tűző napos helyet keress a számára, mert a közvetlen napfényt nem viseli jól.

Hőigény

Egész évben legalább 18 fokos hőmérsékletű helyen érzi igazán jól magát, a szobahőmérséklet általában megfelel a számára. Télen is minimum 15 fokos helyet igényel. Óvd a huzattól, sose tedd légkondicionáló vagy ablak közelébe.

Páraigény

Kedveli a magas páratartalmat különösen nyári növekedési időszakában, ezt közvetett párásítással biztosíthatod számára

Vízigény

Öntözéséhez szobahőmérsékletű lágy vizet használj, nyáron tartsd földjét állandóan kissé nedvesen, télen ritkábban öntözd, földje legyen szárazabb. A túlöntözést mindenképp kerüld, mert a pangó vizet nem szereti.

Szaporítás

Szaporítani magról, fejdugvánnyal és oldalhajtással is lehet. Szaporítása nagyon egyszerű, gyakran a kipottyanó magok is kihajtanak az anyanövény cserepében. Csak győzd őket szétültetni és elajándékozni! A leválasztott és külön ültetett oldalhajtások is szépen fejlődnek, ha tovább neveled őket, a felnőtt növényhez hasonló módon.

Ültetés, átültetés

Ha szükségesnek érzed, tavasszal ültesd át nagyobb cserépbe B típusú virágföldbe.

Betegségek, kártevők

Kártevőkre nem igazán érzékeny, bár a pajzstetvek okozhatnak gondot. Betegségekkel szemben is inkább ellenálló, a huzattól azonban érdemes óvni, mert a hideg levegő levélelhalást okozhat.

Összegzés

A lándzsalevél vagy más néven Mózes bölcsője (Rhoeo spathacea; Tradescantia spathacea) egy Közép-Amerikában őshonos, a kommelínafélék családjába, a pletykafélék (Tradescantia) nemzetségébe tartozó növény, melyet hazánkban szobanövényként tartanak dekoratív levelei miatt. A gondozása nem annyira bonyolult, leginkább az elhelyezésére és az öntözésére kell odafigyelni, illetve a megfelelő páratartalom biztosítására.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek