Lándzsarózsa (Aechmea) gondozása

lándzsarózsa
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A lándzsarózsa, szúrós lándzsarózsa vagy csíkolt lándzsarózsa (Aechmea fasciata) Brazíliában őshonos bromélia, amely rózsaszín virágot hoz. Hosszúkás, mintás levelei tőlevélrózsába rendeződnek. Az anyanövény a virágzást követően elpusztul, de ha megfelelően tartottad, akkor utódnövényeket, sarjakat hoz, amelyeket átültethetsz és új, virágzó növényt nevelhetsz belőlük.

Gondozás

Kis helyigényű növény, jó választás kisebb lakásokba, szobákba. Előnyös tulajdonsága, hogy még a cigarettafüstös, rossz levegőt is elviseli.

Talajigény

Talajra nem kifejezetten igényes, az ültetéséhez laza szerkezetű, tőzeges virágföldet érdemes választani.

Tápanyagigény

A lándzsarózsa késő tavasztól kora őszig igényel káliumtartalmú műtrágyázást, melyet három hetente célszerű végezni.

Fényigény

A lándzsarózsa helyéül napos, világos, de nem tűző napos helyet válassz, mert a tűző nap megégeti a leveleit.

Hőigény

A lándzsarózsa 23 fok feletti hőmérsékletet igényel, hogy a virágzása meginduljon, de amikor már beindult a virágzás, tizenöt-huszone15-21 fok közötti hőfokon is jól érzi magát, vagyis a szobahőmérséklet is ideális lesz a számára. A télen, a pihentetés időszakéban 12-18 fokba érdemes tartani.

Páraigény

Eredeti, trópusi élőhelye meleg és párás, kedveli a páradús levegőt. Ezért gondoskodj párásításról. Érdemes leveleit portalanítanod és áttörölgetned nedves ruhával ez is segít a páratartalom biztosításában!

Vízigény

Vízigényes növény, különösen a nyári idősszakban, ezért ilyenkor rendszeres, bőséges öntözészt igényel, talaját tartsd mindig kissé nedvesen, az öntözés során tőlevélrózsájába is tölts tiszta vizet. A tőlevélrózsában lévő vizet kb. kéthavonta cseréld. Az öntözéshez lágy esővizet használj. Télen kevesebbet öntözd.

Szaporítása

Sarjnövények leválasztásával szaporítható. A szaporításhoz legalább 15 cm-es sarjakat használj.

Teleltetés

Fagyérzékeny növény, ügylej rá, hogy télen se legyen hűvös helyen, mert könnyen megfázik. Télen érdemes kicsit hűvösebb, 12-18 fokos helyre vinni, és az öntözővíz mennyiségét is célszerű lecsökkenteni.

Ültetés, átültetés

A lándzsarózsa ritkán igényel átültetést, leginkább akkor lehet erre szükség, ha a gyökérzet már az egész cserepet benőtte.

Betegségek, kártevők

Ha túlságosan hűvös helyiségben tartod, vagy ha földjét hagyod túlságosan kiszáradni, akkor a lándzsarózsa leveleinek csúcsa barnulni kezd. Túlöntözés hatására gyökérrothadás jelentkezhet. Kártevők közül, a pajzstetvek támadják meg időnként.

Összegzés

A lándzsarózsa, más néven szúrós lándzsarózsa vagy csíkolt lándzsarózsa (Aechmea fasciata) egy Brazíliából származó bromélia, amelyet hazánkban csak szobanövényként tarthatunk. Melegigényes növény. Bár alapvetően jól érzi magát szobahőmérsékleten is, virágot csak magasabb 23 fok feletti hőmérsékleten nevel. A gondozása odafigyelést igényel, legyen szó öntözésről vagy páratartalomról. Nem a legegyszerűbben nevelhető növény, de odafigyeléssel évekig gyönyörködhetsz rózsaszín virágaiban.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek