Lángvirág (Phlox) gondozása, ültetése, szaporítása – lángvirág fajták képekkel

bugás lángvirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A lángvirág (Phlox) nemzetségbe, több mint 80 faj tartozik, melyek rendkívül változatos megjelenésűek. Alacsony termetű, kúszó növekedésű, valamint kimondottan magas fajokat is találsz közöttük.

Gondozás

A lángvirágok gondozása bár fajonként eltérő, de nem mondható kifejezetten bonyolultnak. Egy kis odafigyeléssel bármelyik faj szép dísze lehet a kertünknek.

Talajigény

Talajt tekintetében eltérőek az egyes fajok igényei, ami viszont mindegyikben közös, hogy jó vízáteresztésű, laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajban érzik magukat a legjobban.

Fényigény

A lángvirág alapvetően napos, világos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát, a legtöbb lángvirág faj a tűző napot nem kedveli.

Vízigény

A lángvirágok vízigénye is eltérhet, de a legtöbb faj mérsékelt öntözést igényel, a szárazságot egyes fajok egyáltalán nem tolerálják.

Szaporítás

A szaporítása fajtól függően történhet tőosztással, magvetéssel, de dugványozással is.

Betegségek, kártevők

A kártevők viszonylag ritkán támadják meg a lángvirágokat, viszont a lisztharmat okozhat gondot.

Lángvirág fajok

  1. Bugás lángvirág (Phlox paniculata) bemutatása, gondozása

A bugás lángvirág (Phlox paniculata) közepesen magas termetű évelő növény, amely igazán népszerű és látványos virág, vétek kihagyni a virágágyásból. Hosszú szárainak végén gömbformát alkotnak a parányi 5 szirmú virágok.

Szárán hegyes üde zöld levelek sorakoznak. Illatos, lila, fehér és rózsaszín árnyalatokban játszó virágait a nyár második felében hozza. A vele azonos igényű, és hasonlóan könnyen gondozható réti lángvirág már májusban megkezdheti a virágzást.

A bugás lángvirág igazán könnyen nevelhető növény, egyedül az öntözésre kell odafigyelned, szereti, ha nedves a talaja. Ültetéséhez világos vagy félárnyékos, nem tűző napos helyet keress, utóbbit rosszul viseli. Talaj tekintetében nem válogatós, egyedüli szempont, hogy jó vízgazdálkodású legyen a talaj, amibe ülteted.

Érdemes levágnod az elvirágzott virágokat, nemcsak rendezettebb lesz így a növény, hanem további virágzásra is ösztönözhető. Szaporítani tőosztással és dugványozással is lehet.

  1. Kúszó lángvirág, árlevelű lángvirág (Phlox subulata) bemutatása, gondozása

A kúszó lángvirág vagy árlevelű lángvirág (Phlox subulata) alacsony termetű évelő növény, mely Észak-Amerikából származik.

Párnát alkotó, terjedő tövű növény, mely ezen, tulajdonsága miatt, jól használható sziklakertbe való ültetésre, kerti utak szegélyezésére, talajtakaróként vagy kőfal tetejére ültetve is.

Kicsi virágai, melyek szinte az egész növényt beborítják a virágzási időben lila, fehér és rózsaszín színárnyalatokban játszanak, jellemzően a tavasz második felében díszítenek.

Ültetési helyéül, napos, világos, vagy félárnyékos helyet is választhatsz. Talajok közül a laza szerkezetű, semleges vagy lúgos kémhatású, átlagos tápanyagtartalmú talajt kedveli.

Kártevőkre nem érzékeny, betegségek közül időnként a lisztharmat okoz problémát. Szaporítani tőosztással lehet, valamint zölddugvánnyal tavasszal.

  1. Egynyári lángvirág (Phlox drummondii) bemutatása, gondozása

Az egynyári lángvirág (Phlox drummondii) alacsony termetű egynyári növény, mely szegélynövényként, balkonnövényként vagy a virágágyás alacsonyabb termetű növényeként díszítheti a kertet. Eredeti élőhelyét Texas füves rétjei jelentik.

Levélzetét, kicsi, keskeny hegyes levelek alkotják. Tavasz végén, valamint a nyár első felében nyíló csillag alakú virágai változatos színárnyalatokban pompáznak.

Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet is választhatsz. Talajok közül a tápanyagban gazdag, humuszos, semleges vagy kissé savas kémhatású típusokat kedveli legjobban. A szárazságot rosszul bírja, rendszeres öntözést igényel, erre a tartósan száraz, meleg időszakokban fokozottan figyelj.

Ha a virágzás után visszavágod, sikerülhet másodvirágzásra bírni. Kártevőkre nem igazán érzékeny. Lisztharmat időként megtámadhatja. Szaporítani tavasszal lehet magvetéssel.

Összefoglaló

A lángvirág (Phlox) nemzetségbe kúszó növekedésűek, alacsony és magas fajokat egyaránt találunk, több mint 80 faj tartozik ide. A megjelenésük rendkívül változatos lehet mind virágszín méret vagy forma tekintetében. Az igényeik eltérőek lehetnek, ám ami minden fajban közös, hogy világos vagy félárnyékos helyen, laza szerkezetű, tápanyag-dús talajban érzik jól magukat rendszeres öntözés mellett.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek