Léggömbvirág (Platycodon grandiflorus) gondozása, teleltetése

léggömbvirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A léggömbvirág vagy hírharang (Platycodon grandiflorus) Kelet-Ázsiában őshonos közepes termetű, elegáns megjelenésű, lágyszárú évelő növény, mely a harangvirágfélék családjába tartozik. Nevét bimbóinak különleges formájáról kapta. A bokros növekedésű, igen dekoratív növény, egész nyáron ontja fehér, rózsaszín vagy kék színű nagyméretű virágait. Levelei élénkzöld színűek, kissé tojásdadok.

A magassága 40-70 cm, de létezik törpenövésű fajtája is.

Kertekben gyakran találkozhatsz vele, az alacsonyabbra növő fajtáit azonban balkonládába is ültetheted. A kertben csoportosan ültetve is szépen mutat, de kerülhet virágágyásokba is. A szegfűvel, begóniával és törpe tűlevelűekkel jól társítható. Sziklakertekben, kavicsos kertekben is kerülhet.

Gondozás

A gondozása igényel némi odafigyelést, nem mondható túl igényes vagy érzékeny növénynek. Az erősebb szél kárt tehet a növényben, ezért gondoskodnod kell a megfelelő támasztékról.

Talajigény

Talajok közül a kissé nedves, homokkal fellazított agyagos talajokat szereti.

Tápanyagigény

Tápanyagigényes növény, meghálálja, ha nyáron időnként tápoldatozod.

Fényigény

A léggömbvirág fényigényes növény, világos, vagy tűző napos helyre is bátran ültetheted.

Vízigény

Vízigényes növény, ezért érdemes rendszeresen, de mérsékelten öntöznöd, ugyanis a túlöntözést nem kedveli. A földje legyen mindig kissé nyirkos.

Szaporítás

Szaporítani magról és dugványozással tudod, a tőosztás azért nem jöhet szóba, mert a bolygatást nem viseli jól.

Metszés

Egyébként is hosszú virágzását, az elszáradt virágok levágásával meghosszabbíthatod.

Teleltetés

Mérsékelten ellenálló a fagyokkal szemben, ezért célszerű télen egy réteg mulcsal letakarni, különösen a fiatal növényeket.

Ültetés, átültetés

A bolygatást nem viseli jól, akkor fejlődik igazán szépen, ha az ültetési helyén maradhat.

Betegségek, kártevők

Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny.

Összefoglaló

A léggömbvirág vagy más néven hírharang (Platycodon grandiflorus) egy Kelet-Ázsiából származó, bokros habitusú, közepes termetű, lágyszárú évelő növény, melyet mutatós virágai miatt ültetnek. Jól mutat a kertbe virágágyásokban, sziklakertben, de konténerbe és balkonládába ültetve kerülhet az erkélyre vagy a teraszra is. A gondozása igényel némi odafigyelést, nem mondható túl bonyolultnak. Fény, víz és tápanyagigényes, ezért erre mindenképp oda kell figyelni a gondozása során.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek