Lepkeorchidea (Phalaenopsis) gondozása

lepkeorchidea
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

Ha azt hallod orchidea, szinte biztos, hogy legelőször a lepkeorchidea (Phaleonapsis) jut eszedbe. Ez a nálunk is rendkívül népszerű szobanövény, mely India, Délkelet-Ázsia, Fülöp-szigetek, Indonézia és Észak-Ausztrália területén is őshonos. Kerekded sötétzöld leveleivel, hosszú, kecses virágszárával, és a szár felső részén nyíló számtalan virágával igazán különleges látvány.

Megfelelő gondozás mellett a rengeteg féle színárnyalatban pompázó virágok nagyon sokáig díszítenek. Fajtól függően, télen, ősszel, tavasszal és nyáron is pompázhatnak virágai, egyes hibridek éven át hozhatnak virágokat. A lepkeorchidea manapság ez egyik leggyakrabban vásárolt szobanövény, ajándékként is gyakran vásárolják. Nemcsak a kertészetek, de a hipermarketek kínálatában is megtalálható már, és viszonylag olcsón beszerezhető. Mutatós és hálás szobanövény, mely meglehetősen hosszan virágzik.

Gondozás

A lepkeorchidea népszerűsége annak is köszönhető, hogy az egyszerűbben gondozható orchideák közé tartozik, igényei kevésbé speciálisak, mint más orchideáké. A nevelése azért mindenképp igényel némi odafigyelést, nem mindenki boldogul vele.

Talajigény

A hagyományos virágföld nem lesz jó a számára, speciális, orchideáknak való ültető közegre van szüksége.

Tápanyagigény

Tápoldatozni elég nyáron, ilyenkor kéthetente, az öntözések során mérsékelt töménységű orchidea tápoldattal tápoldatozd.

Fényigén

A lepkeorchidea elhelyezéséhez világos, napos helyet érdemes keresni, de félárnyékban is jól boldogul. A közvetett napfény felel meg leginkább a számára, a tűző napot ugyanis nem szereti. Az erős fénytől a levelei könnyen megbarnulnak és lehullnak.

Hőigény

A hőigénye viszonylag magas, kellemesen, nappal legalább meleg (20-22fok), éjjel is minimum 18fokos helyre érdemes tenned. A fagyot és a huzatot nem kedveli, az enyhe légmozgás azonban nincs ellenére. A fűtőtest közelsége sem ideális a számára, így oda se tedd.

Páraigény

A lepkeorchidea kedveli a párás környezetet, amit párásítással biztosíthatsz számára. A Phalaenopsis esetében bátran párásíthatsz közvetlen párásítással, azaz a levelek vízzel való permetezésével, azonban ebben az esetben is figyelj rá, hogy a víz, ne gyűljön össze az orchidea tövénél. Másik lehetőség, ha a lepkeorchideád cserepét, kaviccsal vagy agyaggolyóval töltött tálcára állítod, és a tálcába töltesz vizet. Az elpárolgó víz, biztosítja a kellemesen párás környezetet.

Vízigény

A lepkeorchidea mérsékelt öntözést igényel, nem szabad túlöntözni, de azt se hagyd, hogy teljesen kiszáradjon az ültető közege. Semmiképp se álljon alatta a víz! Figyelj arra is, hogy a levelek alkotta kis mélyedésbe ne kerüljön víz, ne álljon meg benne a nedvesség, mert az tőrothadáshoz vezethet, ami a növény végét jelentheti. Az öntözéshez mindenképp lágy vizet használj. Ez lehet felforralt, majd lehűtött csapvíz, esővíz, vagy ioncserélt víz is.

Szaporítás

Szaporítani tavasszal sarjjal, vagy tőosztással tudod, magról nem lehet.

Virágzás

Hogy mikor virágzik a lepkeorchidea, az fajtól függő. Létezik olyan változat, amely tavasszal, nyáron, vagy ősszel virágzik, de egyes fajok akár télen is hozhatnak virágot.

Metszés

Metszést alapvetően nem igényel, az elhervadt virágait pedig általában ledobja, de ha nem ezeket el lehet róla távolítani.

Teleltetés

Ősszel érdemes, egy másfél hónapig hűvösebb kb. 16fokos helyen tartanod, ezzel virágzásra ösztönözheted!

Ültetés, átültetés

A lepkeorchideát elég kétévente átültetned tavasszal friss orchidea ültető közegbe. A hagyományos virágföld nem alkalmas erre a feladatra, mindenképp az orchideáknak való ültető közeget használd!

Betegségek, kártevők

Sajnos a lepkeorchidea esetében számolnod kell kártevők és betegségek megjelenésével is, ezek főként a nem megfelelő gondozás miatt támadják meg az orchideát. A túlöntözés kedvez a gombabetegségek megjelenésének. Túlságosan száraz levegőjű környezetben a pajzstetvek károsíthatják a növényt, míg túlságosan sötét helyen, a virágok bimbói hullnak le még mielőtt kinyílnának.

Összefoglaló

A lepkeorchidea (Phaleonapsis) India, Délkelet-Ázsia, Fülöp-szigetek, Indonézia és Észak-Ausztrália területén is őshonos növény, mely Magyarországon az egyik legkedveltebb és legkeresettebb szobai dísznövény. A gondozása nem a legegyszerűbb, de még mindig könnyebb, mint más orchidea fajok esetében. Egy kis odafigyeléssel virágaiba akár évekig is gyönyörködhetünk. Meleg és páraigényes növény, és talaj tekintetében is speciális orchidea ültető közegre van szüksége.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek