Liliom (Lilium) gondozása, ültetése, teleltetése, szaporítása

teltvirágú liliom
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A liliom (Lilium) a liliomfélék családjába tartozó növénynemzetség, mely kb. 90 fajt számlál. A liliomok Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában egyaránt előfordulnak. Mivel nagyon kedvelt dísznövények, ezért rengeteg változatát és hibridjét forgalmazzák a kertészetek. Csak győzz választani közülük! A liliom változatos színű és formájú virágaival a nyári kertek, egyik legszebb virága. Jól mutat akár nagyobb dézsába ültetve is, vagy a kert egy szélvédett, világos szegletében. A fehér liliom, színe miatt az ártatlanság, tisztaság szimbóluma is. A liliom vágott virágként is népszerű, gyakori virága az esküvői csokroknak.

Gondozás

A liliom gondozása igényel némi odafigyelést, mert a legtöbb liliomfaj víz és fénygigényes. A gondozásukban mutatkoznak különbségek, de nagyjából hasonlóan kell őket nevelni.

Talajigény

Talaja mindenképpen laza szerkezetű és jó vízelvezetésű legyen. A fehér liliom és a teltvirágú liliom az enyhén meszes, laza talajt kedveli leginkább, a Trombitavirágú liliom esetében pedig a tápanyagban gazdag talaj a legmegfelelőbb.

Tápanyagigény

Ősszel érdemes trágyázni, hogy megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jusson a növény.

Fényigény

Fényigényes növény, mindenképp napos, világos helyet keress a számára, lehetőleg olyat, ahol a tövét nem éri tűző nap.

Vízigény

A legtöbb liliom vízigényes növény, ezért rendszeres öntözésről kell gondoskodni. Fontos, hogy a talaj mindig kissé nedves legyen. A pangó vizet azonban nem kedveli.

Szaporítás

Szaporítani hagymával lehet.

Metszés

Visszavágására, akkor keríts sort, ha a szárak már teljesen elsárgultak, megbarnultak.

Ültetés, átültetés

A liliom hagymáit augusztus-szeptember környékén célszerű elültetni. Érdemes 20 cm-es tőtávot, és 15 cm-es mélységét tartani az ültetés során.

Teleltetés

Egyes fajok esetén, mint például a trombitavirágú liliom, a hagymákat az elvirágzás után sem kell felszedned, ugyanis a talajban is átvészelik a téli fagyokat

Betegségek, kártevők

A liliom viszonylag ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben. A betegségek közül talán a gumórothadás okozhat gondot, kártevőket közül pedig a liszteske, a levéltetvek, és a vízipocok jelenthet veszélyt.

Liliom fajok

  1. Fehér liliom (Lilium candidum) bemutatása, gondozása

A fehér liliom (Lilium candidum) a liliomfélék családjába tartozó, közkedvelt hagymás dísznövény. A fehér liliom elsősorban a mediterrán tájakon őshonos, de elterjedése feltehetően Kis-Ázsiából történt. A fehér liliomtól szinte elválaszthatatlanok a tradíciók. A hófehér szín, az ártatlanság, és a tisztaság szimbóluma, ez köszön vissza, a fehér liliomból kötött esküvői csokrokban. Az építészet is felfedezte magának a liliom motívumot, elsősorban vallási épületek díszítésénél használták. Amellett, hogy kerted dísze lehet, kedvelt virágkötészeti alapanyag is. Nagytermetű virág, magassága az 1 métert, virágai pedig a 20-25 cm-es nagyságot is elérik. Virágzási ideje a nyár első felére, június-júliusra tehető. Nagysága miatt, szeles helyen, mindenképpen biztosíts számára támasztékot.

  1. Trombitavirágú liliom (Lilium sp.) bemutatása, gondozása

A trombitavirágú liliom (Lilium sp.) nagytermetű hagymás növény, amely évelőágyakba ültetve és vágott virágként is egyaránt pompás látványt nyújt. A több mint egy méter hosszú száron, a nyár első felében hozza hatalmas, trombitára emlékeztető virágait. A feltűnő virágokhoz képest a szár teljes hosszában felbukkanó, lándzsaszerű, hosszúkás levelek, meglehetősen jellegtelenek.

  1. Teltvirágú liliom (Lilium sp.) bemutatása, gondozása

A teltvirágú liliom (Lilium sp.) nagytermetű hagymás növény, mely évelőágyak magasabb növényeként, valamint szoliterként is megállja a helyét. Talajtakaró és egyéb alacsonyabb évelőkkel is összeültetheted. Tömött, hullámos szirmú virágai többféle színváltozatban játszanak.

Összefoglaló

A liliom (Lilium) Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában egyaránt elterjedt, viszonylag magasra növő virágos hagymás növény. Számos változata és hibridje létezik, megtalálható kertekben szabadföldbe és dézsába ültetve, de vágott virágként is találkozhatunk vele. A gondozása igényel némi odafigyelést, mert fény és vízigényes növényről van szó. Betegségekkel és kártevőkkel szemben viszonylag ellenállónak mondható.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek