Liliomfa (Magnolia) gondozása, ültetése, szaporítása – Liliomfa fajták képekkel

magnólia
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A liliomfa (Magnolia) bokros növekedésű cserje, melynek lombhullató és örökzöld fajai egyaránt kedvelt szoliter növények. Jellemzően tavasz elején borulnak virágba, kivételt képez az örökzöld liliomfa (Magnolia grandiflora) ami nyáron virágzik. A liliomfa már régóta ismert növény, ugyanis kínai szerzetesek már ezer évvel ezelőtt is termesztették, fehér virágait a tisztaság jelképének tekintették.

A köznyelvben nagyon gyakran és tévesen tulipánfának nevezik ezeket a díszcserjéket, a tulipánfa (Liriodendron tulipifera) azonban teljesen más növény.

Gondozás

A szennyezett városi klímát is jól tolerálják, ám a talajra és a nedvességre érzékenyek, ezért a megfelelő hely kiválasztása lényeges. Ha megfelelő helyre kerül, a gondozása már meglehetősen egyszerű.

Talajigény

A talajra meglehetősen igényesek, a tőzeggel dúsított, enyhén savas kémhatású, laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajban érzik jól magukat.

Fényigény

A fényigényük átlagos, napos, világos, de félárnyékos, szélvédett helyen érzik magukat a legjobban. A tűző napot és a teljes árnyékot nem viselik jól.

Vízigény

Száraz tavaszokon, illetve aszályosabb nyarakon bőséges öntözést igényel. Fontos, hogy a földje mindig kissé nyirkos legyen. A víz minőségére is érzékeny, érdemes lágy esővízzel öntözni.

Szaporítása

Magvetéssel és bujtással is szaporítható.

Ültetés, átültetés

A gyökerei meglehetősen érzékenyek, ezért az átültetést nem viselik jól. Ha elülteted a kertben, végletes helyet keress a számára.

Metszés

Metszést nem igényel, de az elhalt virágokat és egyéb növényi részeket érdemes róla eltávolítani.

Teleltetés

Az idősebb példányok már jól tűrik a fagyokat, ám fiatal növények tövét érdemes takarással óvni a keményebb teleken.

Betegségek, kártevők

A magnólia ellenálló növény, betegségekre és kártevőkre nem mondható érzékenynek.

Liliomfa fajok

  1. Nagyvirágú liliomfa (Magnolia x soulangeana)

A nagyvirágú liliomfa (Magnolia x soulangeana) a föld közvetlen közelében elágazó laza ágrendszerű, gömbölyded formájú nagyméretű cserje. Látványos, kellemes illatot árasztó fehéres, vagy rózsaszín virágai március végétől nyílnak.

A növény virágzás után kifejlődő lombozatát, kerekded zöld színű levelek alkotják. Különlegesen szép virágzata, valamint mérete és formája miatt szoliter növényként érdemes ültetned.

  1. Örökzöld liliomfa (Magnolia grandiflora)

Az örökzöld liliomfa (Magnolia grandiflora) kb. 10-12 méteres maximális magasságot elérő, nagyon dekoratív örökzöld növény.

Lombkoronája széles kúpra hasonlít, ágait nagyméretű, kissé hosszúkás, bőrszerű, fényes felületű levelek borítják, amelyek jó hátteréül szolgálnak a nyáron nyíló, nagyméretű, illatos fehér virágoknak.

Szépsége szoliterként ültetve érvényesül leginkább. Ültetéséhez a kert napos, világos esetleg félárnyékos részét válaszd.

  1. Csillagvirágú liliomfa (Magnolia stellata)

A csillagvirágú liliomfa (Magnolia stellata) Japán területéről származó, kb. 4méteres maximális magasságot elérő lombhullató cserje. Hófehér, vagy világos rózsaszín nagyméretű, csillagot formázó virágaival, a kertek és előkertek kora tavaszi dísze.

A virágzást követően kifejlődő lombozatát tojásdad alakú, zöld színű levelek alkotják. Pompás virágzata miatt, kitűnő szoliter növény. Ültesd egyedül, hogy más növény ne nyomhassa el szépségét!

A csillagvirágú liliomfa ültetési helyéül napos, világos, esetleg félárnyékos helyet is választhatsz.

  1. Japán liliomfa (Magnolia kobus)

A japán liliomfa (Magnolia kobus) kb. 5-10méteres magasságot elérő, lassú növekedésű lombhullató cserje, mely Kelet-Ázsia erdős területeiről származik. A japán magnólia és fehér liliomfa néven is ismert növény díszét lombfakadás előtt nyíló virágai adják.

Adottságai miatt szoliterként érdemes ültetni. Levélzetét kissé gyűrött hatású, visszás tojásdad formájú levelek alkotják. Hófehér virágai molyhos bimbókból nyílnak jellemzően áprilisban.

Összegzés

A liliomfa (Magnolia) egy Kínában is őshonos, bokros habitusú virágzó cserje, melynek lombhullató és örökzöld fajai is léteznek. Hazánkban is kedvelt szoliter növények gyönyörű virágzatuk, és viszonylag könnyű gondozhatóságuk miatt. Mindössze a megfelelő ültető helyet kell megtalálni a számára, a gondozása már ezután nem olyan nehéz. A talaj minőségére, illetve az öntözésre érzékeny, ezekre mindenképp oda kell figyelni, ha sikeresen szeretnéd nevelni.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek