Lonc (Lonicera) gondozása, ültetése, metszése, szaporítása, betegségei – Lonc fajták képekkel

Lonc
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A lonc (Lonicera) nemzetség a loncfélék családjába tartozik, és meglehetősen fajgazdag, több, mint 130 fajt sorolnak ide. Jellemzően kúszó növekedésű cserjék, de bokros növekedésű loncok is tartoznak ide. A kúszó növekedésű fajokat gyakran futtatják fel falakra, magas oszlopokra vagy pergolára, akár 3-7 méter magasra is felkapaszkodnak. A virágok színe fajtól és fajtától is függ, lehet fehéres, sárga vagy piros. Illatuk erős, május – augusztus között hozzák a virágaikat. Ide tartozik a sárga cirmos japán lonc (Lonicera japonica ‘Aureoreticulata’), az örökzöld japán lonc (Lonicera japonica ‘Halliana’), a búbos lonc (Lonicera periclymenum), a magyar lonc (Lonicera x tellmanniana), a jerikói lonc (Lonicera caprifolium), vagy a borostáslevelű lonc (Lonicera henryi).

Lonc

A bokros növekedésű loncok is számos színben pompázhatnak, lehetnek piros, narancs, rózsaszínű vagy sárgásfehéresek, melyek korábban, március és június között nyílnak. A bokros növekedésű loncfajok örökzöldek és lombhullatók is lehetnek, 1-1,5 magasra nőnek, termést is hoznak, mely sötét színű, vagy élénkpiros bogyó, bizonyos fajok esetében mérgező. Az örökzöld fajokra a mirtusz szerű levélzet jellemző. Ide tartozik a tatár lonc (Lonicera tatarica), a törpe lonc (Lonicera pileata), a lándzsás lonc (Lonicera standishii var. lancifolia), vagy az illatos lonc (Lonicera fragrantissima).

Gondozása

A lonc gondozása viszonylag egyszerű, nem kifejezetten igényes növény.

Talajigény

Talaj szempontjából az átlagos kerti talaj is jó a lonc számára, a legszebben jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajban fejlődik.

Fényigény

Leginkább a napos, meleg helyeket kedveli, de kerülhet félárnyékos helyre is. Egyes bokros loncfajok árnyéktűrők, de a kúszó növekedésű loncokat inkább világos helyre ültessük.

Vízigény

Tartós szárazság esetén igényel csak öntözést, az átmeneti szárazságot jól viseli. A kúszó növekedésű loncok a száraz talajt nem annyira kedvelik, ezért érdemes mulcsot használni.

Szaporítás

A szaporítása dugványozással lehetséges. Ezt nyáron érdemes elvégezni, vágj le 10-15 cm-es hajtásokat, és szúrd a földbe. Arra érdemes figyelni, hogy a hajtás aljáról a leveleket célszerű eltávolítani.

Metszés

Metszéssel tudod fiatalítani a hajtásokat. Ezt tavasszal érdemes elvégezni az idősebb hajtások eltávolításával, melyek helyet a növény hamar hoz új, fiatal hajtásokat.

Betegségek, kártevők

A betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenálló, bár egyes fajok esetében a levéltetvek és a lisztharmat okozhatnak gondot. A tatárloncot és az ükörkeloncot esetében a cseresznyelégy okozhat gondot, ezért ezt a két fajt cseresznyefák közelébe nem célszerű ültetni.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek