Medinilla (Medinilla magnifica) gondozása, betegségei

medinilla
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A pompás medinilla (Medinilla magnifica) az egyik legkülönlegesebb virágzó szobanövény, a kb. 400 fajt számláló medinilla nemzetség egyik legszebb faja. A Fülöp-szigetek esőerdeiben, ami a növény eredeti élőhelye, 2métert is meghaladó cserjévé fejlődik, szobanövényként tartva, ennél jóval kisebb marad.

Nagyméretű, akár 30cm-es levelei közül bukkannak elő száron csüngő bimbói. Ezekből a bimbókból fejlődnek ki hatalmas rózsaszín virágai, melyeknek a medinilla páratlan szépségét köszönheti. A virágrügyek képződését, minimum 2 hónapos nyugalmi időszak előzi meg. Ha kialakultak a bimbók, attól kezdve, ne forgasd a medinilla cserepét.

Gondozás

A gondozása nem a legegyszerűbb, mert kényes szobanövény, legjobban télikertekben és üvegházakban érzi magát. Természetesen lakásban is lehet nevelni, de odafigyelést igényel.

Talajigény

A medinilla jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű, enyhén savanyú kémhatású talajba fejlődik a legszebben, a tőzegmohával kevert orchideaföld például jó választás a számára.

Tápanyagigény

A virágzás tápanyagigényes folyamat, ezért márciustól, augusztusig kéthetente adj a növénynek tápoldatot is.

Fényigény

A medinilla fény és melegigényes növény, a tűző napot viszont nem szereti, ezért keress számára, világos, de nem tűző napos, meleg helyet.

Hőigény

Kellemesen melegre van szüksége, ezért legalább 20 °C hőmérsékletű helyen tartsuk.

Páraigény

A medinilla kifejezetten páraigényes növény, ezt a páraigényt közvetlen és közvetett párásítással tudod biztosítani a számára. Közvetlen párásításként gyakran permetezd vízzel a növény leveleit.

Vízigény

A téli nyugalmi időszakot leszámítva a medinilla vízigényes növény, ezért gyakran kell öntöznöd, tartsd mindig kissé nyirkosan a földjét. Télen csak nagyon kevés vizet adj neki, majd amikor megjelennek a bimbói kezdd el növelni az öntözővíz mennyiségét. Az öntözéshez ne használj hideg és meszes vizet. A víz lágyítható, ha egy éjszakára állni hagyod, így leülepedik a mész és a klór is elpárolog.

Szaporítás

Szaporítani fejdugványozással vagy tőosztással lehet, de az első megoldás otthoni körülmények között nem egyszerű. A dugványozásra a tavasz és a nyár a legjobb időszak. Legalább kétleveles szárakra van szükség, melyeket két nódusz közül vághatsz ki. A gyökeredés elősegítésére gyökereztető hormonba kel mártani a levágott részeket, de még így sem biztos a siker. A tőosztás már sikeresebb módszer, melyet az átültetéskor érdeme elvégezni. Ehhez óvatosan válaszd szét a növényt több darabra, majd ültesd őket külön cserepekbe.

Metszés

A medinilla metszést alapvetően nem igényel, viszont virágzási időben a fonnyadt virágzatok mindenképp érdemes róla eltávolítani, illetve a sárga vagy elhalt leveleket is érdemes levágni róla egy éles és steril metszőollóval. Ha a medinilla formája csúnyává válik, akkor az elfásodott részig visszavághatod, erre a virágzás utáni időszak a legalkalmasabb.

Teleltetés

A medinilla nyugalmi időszaka télen van, ilyenkor hűvösebb kb. 15fokos helyen tartsd, ezzel ösztönözheted a virágzást is. Ha esetleg van télikerted, akkor tartsd inkább ott.

Ültetés, átültetés

Ha úgy érzed, hogy elérkezett az átültetés ideje, akkor annak elvégzésére, a legjobb időszak a tavasz. Az átültetéshez használj homokkal kevert B típusú virágföldet.

Betegségek, kártevők

Ha túlságosan hideg helyen tartod és kihül a földje, vagy nagyon száraz a levegő, akkor növekedési problémák jelentkezhetnek. Szárazság hatására barnulhatnak a levelei, és megtámadhatják a takácsatkák is.

Összefoglaló

A medinilla (Medinilla magnifica) egy Fülöp-szigetekről származó cserje, mely hazánkban az egyik legkülönlegesebb virágzó szobanövényként terjedt el. A medinilla gondozása nem könnyű, mert igazán kényes növény. A legjobban üvegházban vagy télikertben nevelhető, de aki elég elszánt, megpróbálkozhat a tartásával lakásban is. Meleg, fény és páraigényes növény. Kellemes 20 fokos melegre, magas páratartalomra és fényes, de nem tűző napos helyre van szükség. Talaj tekintetében is igényes.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek