Méhbalzsam (Monarda) gondozása

monarda
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A méhbalzsam, ápolka vagy vörös indiáncsalán (Monarda) magas évelő növény, mely Észak-Amerikából származik. Mutatós növény, borzas virágai a szár végén nyílnak, a száron kissé hegyes, kellemes citromra emlékeztető illatot árasztó levelek sorakoznak. A lila, pink és bordó árnyalataiban játszó virágait a nyár második felében hozza. Magassága a 80-120 cm-t is elérheti, szélessége pedig a 45 cm-t, vagyis terebélyes növénnyé fejlődhet. Jól mutat más növényekkel együtt, vagy csoportosan ültetve is. Régen gyógyászati célokra is használták fertőtlenítő hatása miatt.

Gondozás

A méhbalzsam viszonylag egyszerűen nevelhető növény, mert nincsenek nagy igényei. A megfelelő helyre ültetve szép dísz lesz egy kezdő kertész kertjének is.

Talajigény

Talajok közül a jó vízáteresztő talajtípusokat kedveli, a homokos, agyagos talajban fejlődik igazán szépen.

Tápanyagigény

Nem mondható tápanyagigényes növénynek, külön tápoldatozás nélkül is szépen fejlődik.

Fényigény

Jól bírja a tűző napot, kifejezetten szereti azt, ezért napos virágágyásokba kiváló választás. Az árnyékosabb helyeken nem érzi jól magát, túlél itt is, de nem fejlődik jól, és virágai sem lesznek olyan szépek.

Vízigény

Vízigénye átlagosnak mondható, ha túlságosan kiszárad a földje az levélvesztést eredményezhet, ezért érdemes mérsékelten öntöznöd.

Szaporítása

Szaporítani tavasszal lehet tőosztással vagy magról. Az önvető képessége is nagyon jó, vagyis, ha nem szeretnéd, ha eluralná a kertet, akkor erre érdemes odafigyelni.

Teleltetés

Nem fagyérzékeny, szabadföldben is szépen áttelel.

Betegségek, kártevők

Kártevőkre és betegségekre nem kimondottan érzékeny, de levélrozsda és lisztharmat is megtámadhatja időnként.

Összegzés

A méhbalzsam, más néven ápolka vagy vörös indiáncsalán (Monarda) egy Észak-Amerikában őshonos, magas, akár a 120 cm-es magasságot is elérő évelő növény, melyet mutatós virágai miatt ültetnek. Jól társítható napfényigényes növényekkel. A gondozása nem túl bonyolult, mert nincsenek különösebben nagy igényei, egyedül a fényigényére kell odafigyelni, amikor helyet keresel számára a kertben.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek