Mesevirág (Achimenes) gondozása, ültetése, teleltetése

írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A mesevirág (Achimenes) Mexikóban és a trópusi vidékeken élő gyöktörzses évelő növény. Magyarországon szobanövényként nevelheted, nyáron akár a szabadban is tarthatod. Alacsony termetű növény, mely változatos színekben pompázó virágaival díszít. Rózsaszín, fehér, lila, piros, sárga és egyéb árnyalatokban előforduló virágai a nyár folyamán, valamint az ősz első felében nyílnak.

Gondozás

A mesevirág gondozása nem bonyolult, viszont odafigyelés igényel, különösen az öntözés terén, mert érzékeny a víz hőfokára és minőségére is. Talaj tekintetében is igényes, ezért olyanok számára javasolt, akik már gyakorlottak a szobanövények gondozásában.

Talajigény

Talaj tekintetében az erősen savas kémhatású, tőzeg alapú földkeveréket kedveli, például az A típusú virágföld fele meg a számára.

Tápanyagigény

Tápanyagigénye átlagos, de meghálálja, ha időnként kap tápoldatot.

Fényigény, hőigény

A mesevirág átlagos fényigényű növény, világos, félárnyékos helyen érzi magát legjobban. Tűző napos ablakban, vagy a szabadban erős napfénynek és szélnek kitett helyen ne tartsd.

Páraigény

Kedveli a párás környezetet, amit a cserépalátétbe helyezett kavicsokkal és vízzel biztosíthatsz számára.

Vízigény

Rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, langyos, mészmentes vízzel öntözd a növekedési időszakban, tartsd földjét nedvesen. Ősz végén csökkentsd minimálisra az öntözést, a téli teleltetés alatt, pedig hagyd el teljesen.

Szaporítás

Szaporítani rizómaosztással tudod. A beültetett cserepet meleg vízbe mártva serkenteni tudjuk a növény fejlődését.

Teleltetés

Fagyérzékeny növény, ezért bár nyáron ki lehet vinni a szabadba, de ősszel mindenképp be kell hozni, a téli időszakban pedig hűvös helyen tárolni. A megfelelő teleltető hely a számára kb. 10 fokos.

Ültetés, átültetés

Érdemes évente átültetned jó szerkezetű, tápanyagban gazdag virágföldbe.

Betegségek, kártevők

Kártevők közül az atkák, a takácsatkák, a pajzstetvek, valamint a liszteskék támadhatják meg.

Összefoglaló

A mesevirág (Achimenes) Mexikóban és a trópusi vidékeken őshonos növény, mely gyöktörzses, évelő, hazánkban csak szobanövényként tartható. Fagyérzékeny, de a nyári időszakba a szabadban is tartható. Látványos virágai miatt népszerű. A gondozás odafigyelést igényel, mert érzékeny az öntözésre, különösen a víz a hőmérsékletére és minőségére, de talaj tekintetében is igényesnek mondható.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek