Mexikói Petúnia (Ruellia brittoniana) gondozása

mexikói petúnia
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A mexikói petúnia, amit a köznyelv kék leanderként is emleget (Ruellia brittoniana) Magyarországon még igazi különlegességnek számító évelő növény. Egynyáriként szabadföldbe ültetve, vagy dézsás növényként nevelhetsz. Mexikó, Dél-Amerika, valamint a Karib-térség területén honos növény, melyet természetes élőhelyén gyomnövénynek tartanak. Fő díszét petúniára hasonlító, tölcsér alakú lila virágai adják, melyek már tavasszal elkezdenek nyílni, és egészen őszig gyönyörködhetsz bennük. Az akár 80-100cm hosszú, lilás-zöldes színű száron, hosszú, sötétzöld, kissé szürkés árnyalatú levelek sorakoznak.

Gondozás

A mexikói petúnia azért is olyan népszerű dézsás növény, mert nagyon könnyen nevelhető. Az igényei átlagosak, ezért egy kis odafigyeléssel szép dísze lehet a balkonnak vagy az erkélynek.

Talajigény

A legideálisabb a számára a laza szerkezetű, homokos, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag föld, lehetőleg ilyet keress a számára.

Tápanyagigény

Ha a tavasztól őszig tartó időszakban 2 hetente tápoldatot kap, akkor nyáron bőséges virágzásra számíthatsz.

Fényigény

A mexikói petúnia napos, világos, esetleg félárnyékos helyen szeret. A fényigénye alapvetően magas, ám nagyon jól alkalmazkodik a szerényebb fényviszonyokhoz is.

Vízigény

Rendszeres, de mérsékelt öntözés mellett fejlődik legszebben. Két öntözés között, hagyd, hogy földje kicsit kiszáradjon. A túlöntözés nem tesz jót neki, ám az alulöntözéssel is vigyázni kell, mert ha kevés nedvességet kap, lógni kezd.

Szaporítása

A szaporítása dugványozással a legegyszerűbb, de magról is szaporítható.

Ültetés, átültetés

Átültetni nem kell gyakran, leginkább akkor lehet erre szükség, ha azt tapasztaljuk, hogy a földje már nagyon elhasználódott, esetleg a gyökérzete már annyira átszőtte a cserepet, hogy nagyobb cserépbe kell költöznie. Az ültetéshez, homok, marhatrágya és virágföld keverékét érdemes használni.

Teleltetés

Egyes források szerint jól tűri a hideget, és takarással szabadföldben is átteleltethető, de érdemesebb inkább dézsában nevelned, és a leanderhez hasonló módon átteleltetned beltérben. A növényt 10-15 °C hőmérsékletű, világos helyiségben vidd a téli időszakban és csak minimálisan öntözd.

Betegségek, kártevők

A betegségek és a kártevők nem jellemzőek rá, mert nagyon ellenálló növény.

Összegzés

A mexikói petúnia (Ruellia brittoniana) Mexikó, Dél-Amerika, valamint a Karib-térség területén őshonos évelő növény, őshazájában leginkább gyomnövényként ismerik. Magyarországon kék leanderként is emlegetik, virágai a petúniáéhoz hasonlatosak, leginkább dézsás növényként terjedt el nálunk. Nemcsak dekoratív megjelenése miatt népszerű, hanem a könnyű gondozhatósága miatt is. Egy kis odafigyeléssel szép éke lesz az erkélyednek vagy a balkonodnak.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek