Mézvirág (Lobularia maritima) gondozása

mézvirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A mézvirág, tengerparti fülesternye vagy illatos ternye (Lobularia maritima) gyors növekedésű egynyári dísznövény, mely az Azori szigetekről származik. Alacsony termetű növény, sziklakertekben, virágágyásban talajtakaróként, vagy akár balkonládába ültetve is megállja a helyét. Rózsák tövébe ültetve igazán jól mutat, de más növényekkel is jól társítható. Gömbölyű mézillatú virágai, fehér, rózsaszín és lila színben játszanak. Halványszínű virágai jól mutatnak a kissé harsányabb, hangsúlyosabb növények társaságában.

Gondozás

A mézvirág igénytelen dísznövény, tehát szegényes vagy meszes talajba, tűző napos helyen is szépen tud fejlődni. Kezdő kertészek számára nagyon ajánlott, illetve azok számára is, akiknek a kertjét egész nap süti a nap, így csak olyan növényeket választhatnak, melyek bírják a tűző napot.

Talajigény

A mézvirág talaj tekintetében nem igénye, meszes talajba ültetve is szépen fejlődik, azonban nem árt, ha a talaj jó vízgazdálkodású.

Tápanyagigény

Alapvetően nincsenek nagy igényei, külön tápoldatozást sem igényel, ám meghálálja a gondoskodást. Ha feljavítjuk a talajt némi szerves trágyával vagy tápoldattal ültetés előtt, akkor bőségesebb virágzása számíthatunk.

Fényigény

Ültetési helyéül bátran választhatsz tűző napos helyet is, mert jól bírja a fényt és a meleget.

Vízigény

A vízigénye alacsony, kevés öntözéssel is beéri. A legaszályosabb időszakban azonban meghálálja az öntözést, de alapvetően a csapadék is elegendő a számára. A túl nedves talajra érzékeny, ezért a túlöntözést mindenképp kerüld el.

Szaporítás

Megvetéssel szaporítható. Áprilisban szabadföldbe, korábban üvegházban vetheted el magjait, és palántát nevelhetsz belőle. Ha szeretnéd, hogy a mézvirág a következő évben magától kihajtson, az elhervadt virágokat szórd rá az ágyásokra, ugyanis a kiszóródott magokból következő év tavaszán ki fog hajtani.

Metszés

Ha szeretnéd, hogy több virágot hozzon, érdemes, néhányat eltávolítani az első virágok közül. Azzal is új virágzásra ösztönözheted, ha elvirágzás után felére visszavágod.

Teleltetés

Egynyári növény, teleltetést nem igényel.

Ültetés, átültetés

A magokat vetőládába, vagy tőzegcserépbe érdemes elvetni. Szabadföldbe szakaszosan érdemes vetni, hogy egész nyáron folyamatos virágozzon. A kikelt fiatal növényeket célszerű megritkítani kb. 15 cm-es tőtávolságra.

Betegségek, kártevők

Kártevőkre és betegségekre nem érzékeny, nagyon ellenálló növény.

Felhasználása a konyhában

A mézvirág levelei felhasználható a konyhában is, legtöbben salátaként használják. Leveli mustárhoz hasonló ízűek, kellemesen csípősek.

Összefoglaló

A mézvirág, más néven tengerparti fülesternye vagy illatos ternye (Lobularia maritima) egy Azori szigetekről származó, alacsony termetű, gyors növekedésű egynyári dísznövény, melyet sziklakerti növényként vagy talajtakaróként is ültethetünk. Igénytelen növény, ezért a gondozása nagyon egyszerű. Talaj tekintetében nem válogatós, a tűző napot és a minimális öntözést is jól bírja. Betegségekre és kártevőkre sem érzékeny, vagyis kezdő kertészek számára nagyon jó választás.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek