Mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) gondozása

mikulásvirág
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A mikulásvirág vagy poinsettia (Euphorbia pulcherrima) Közép-Amerikából származik, Magyarországon főleg az adventi és karácsonyi időszakban népszerű szobanövény. A mikulásvirág a kutyatej (Euphorbia) nemzetségbe tartozik, ezeknek a növényeknek közös jellemzőjük, hogy mérgező tejnedvet tartalmaznak.

A virágai meglehetősen jelentéktelenek, főleg élénkpiros, rózsaszín, lazacrózsaszín, sárga, vagy fehér felleveleivel díszít. Meglehetősen szeszélyes és rövid életű növény, ennek ellenére szerte a világon kedvelt szobanövényként tartják számon.

Gondozás

Vásárláskor vizsgáld át alaposan a növényt, nem száradnak, sárgulnak, lankadnak-e a levelei. Ha találsz egy szép, egészséges növényt, miután hazavitted, hagyd akklimatizálódni, keress számára hűvös, világos helyet. A celofánba csomagolt mikulásvirágot azonnal szabadítsd meg a fóliától. Ellenkező esetben a föld könnyen bepenészesedik, a gyökérzet pedig nem jut elég oxigénhez. A gondozás során ügyelj a megfelelő páratartalomra, valamint az elegendő vízmennyiség biztosítására.

Talajigény

A talajra nem kimondottan kényes, az átlagos virágföld megfelelő a számára. Arra azért ügyelj, hogy laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű ültető közeget válassz a számára.

Tápanyagigény

Tápoldatozni akkortól kell, amikor a friss levelek és hajtások megjelennek, ebben az időszakban hetente, kéthetente tápoldatozd. Nyáron kéthetente, a többi időszakban háromhetente adj neki tápoldatot.

Fényigény

A fényigénye átlagos, világos, de ne tűző napos helyre kerüljön.

Hőigény

A mikulásvirág nagyon kényes a hidegre, ezért az üzletből alaposan becsomagolva vidd ki, különben könnyen megfázhat. Érzékeny a huzatra, és a nagy melegre, ezért ablak, klíma vagy fűtőtest közelébe ne tedd. A szobahőmérséklet teljesen megfelelő a számára.

Páraigény

Naponta egyszer érdemes kézi párásítóval párásítanod.

Vízigény

Az öntözésnél figyelj, hogy ne öntözd túl a növényt, a föld legyen nedves, ne száradjon ki, de ne is álljon a növény alatt a víz. Egyszerűbb, és megbízhatóbb öntözési módszer, ha hetente egyszer, vízzel teli edénybe helyezed a cserepet, megvárod, amíg a föld megszívja magát, majd visszateszed a növényt a helyére.

Szaporítás

A mikulásvirág dugványozással, vagy hajtásról, vízben gyökereztetve is szaporítható. A szaporítás során ügyelj rá, hogy a növény tejnedve mérgező, ezért ha a kezedre kerül, azonnal mosd le, de még jobb, ha eleve kesztyűben fogsz hozzá a művelethez.

Virágzás

A mikulásvirág újravirágoztatásához, a növényt helyezd napi 12-14 órára sötét helyre, vagy takard le dobozzal. A virágképződéshez 2 hónap szükséges.

Metszés

Ha megfelelően gondoztad a mikulásvirágot, akkor nagyjából februárra virágzik el, és áprilisig megszabadul a színes, dekoratív fellevelektől. Ezt követően vágd vissza a hajtásokat 15-20cm-esre, a főhajtást pedig a következő oldalelágazásig távolítsd el.

Teleltetés

A metszés után, mely április környékén esedékes, 1-2 hónapig pihentesd a növényt, ebben az időszakban csak mérsékelten öntözd.

Ültetés, átültetés

A teleltetés után átültetést ezután végezheted el, B típusú virágföldbe.

Betegségek, kártevők

A mikulásvirág a tartási körülményekre rendkívül érzékeny, emellett a takácsatkák és a levéltetvek is megtámadhatják.

Mérgező hatása

A mikulásvirág mérgező tejnedvet tartalmaz, ezért a metszését, átültetését nagyon óvatosan végezd, viselj kesztyűt.

Összegzés

A mikulásvirág vagy más néven poinsettia (Euphorbia pulcherrima) egy Közép-Amerikában őshonos levéldísz növény, melyet Magyarországon főleg az adventi és karácsonyi időszakban találhatsz meg a boltok polcain. Nagyon kedvelt növény színpompás levélzete miatt, ám tudni kell róla, hogy meglehetősen szeszélyes. Érzékeny az öntözésre, a melegre, a hidegre és huzatra is, szóval a gondozása nem mondható a legegyszerűbbnek, de már a hazavitelekor is óvni kell a hidegtől.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek